Det svenska CIA-finansierade bolaget Recorded Future förutser framtiden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2011
- NewsVoice redaktion

Recorded Future, Christopher AhlbergKometföretaget Recorded Future grundades av den svenska entreprenören Christopher Ahlberg. Affärsidéen är att förutsäga framtiden. Bolaget finansieras av både Google och CIA, vilket skapat stort intresse och “buzz” runt företaget.

Christopher Ahlberg är en före detta Chalmers-student och doldis i Sverige som blev stormrik efter att ha sålt sitt företag Spotfire till amerikanska Tibco för 1,3 miljarder kronor. Därefter vann bolaget Googles, IA Ventures och CIA:s förtroende och blev finansierat av dessa, skriver Business Insider.

Recorded Future samlar in stora mängder data från allt från sociala media, morgontidningar till den amerikanska finansinspektionen, SEC. Därefter sker analyser som sedan beställs av bland annat Wall Street och underrättelsebranschen per en månatlig avgift. Recorded Futures förutsägelser handlar om allt från internationella relationer, enstaka börskurser till naturkatastrofer.

Christopher Ahlbergs berättar att hemligheten är att sammanställa och raffinera scenarios, spekulationer och rådata på ett sätt att vi kan få en lönsam föraning om framtiden.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *