Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

KTH professor Elisabeth Rachlew Facebook-häcklar elöverkänslighet och allas sårbarhet för mikrovågor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson
elöverkänslighet
Elöverkänslighet – Foto: Kristina Li Ollis

Debatt. Professor Elisabeth Rachlew som är fysiker på institutionen för fysik på KTH och vice ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) ger sig in i debatten med avsikten att dra ett streck över de elöverkänsliga i samhället.

Text: Torbjörn Sassersson

Förra året utsåg VoF miljönämnden i Mora-Orsa kommun till Årets förvillare 2011 för att nämnden hörsammat de elöverkänsliga, men VoF:s medlemmar har i flera, ofta sarkastiska uttalanden, fortsatt att göra nedslag på elöverkänslighet även under 2012. VoF anser att elöverkänslighet bara rör sig om nocebo dvs inbillning. De drabbade ska ha psykiatrisk vård eller kognitiv beteendeterapi, anser man. Föreningen tycks finna drivkraft i sin retorik genom att marginalisera ett problem som om det bara gällde en grupp av psykologiskt missanpassade individer som behöver vård.

I själva verket är hälsoriskerna skapade av elektromagnetiska fält och mikrovågor från mobiltelefoner och basstationer ett problem för alla människor i samhället. 

När Mona Nilsson, som är undersökande journalist och specialist på frågan om den trådlösa teknikens hälsorisker [blogg], ser hur styrelsen och medlemmar från VoF förhåller sig till elöverkänslighet, kommenterar hon:

“Här skriver VoF:are att man borde håna elöverkänsliga med att sätta på mobiler och läsplattor. Föreställ dig jämförelsen med att sitta och ha roligt åt att man ska sprida malet hasselnötspulver över allergiker som har möte och ”samtidigt må riktigt bra” trots att det är välkänt att allergikerna får svåra symtom av pulvret”.

Mona Nilsson syftar på en serie Facebookinlägg där bland annat Elisabeth Rachlew (KTH) den 23 oktober skriver:

“kan vi alla ha med påslagen mobil, läsplatta, ficklampa (behövs ju i detta mörker)- och må riktigt bra?”.

Det är Rachlews förslag riktat till åhörare som ska gå på Mona Nilssons föredrag om hälsorisker med trådlös teknik den 5 november 2012 på ABF-huset i Stockholm.

Styrelseledamot Per Edman [Piotr] från VoF skriver i föreningens debattforum [vof.se/forum] i ämneskategorin “Pseudovetenskap och sekter” att elallergi är en hittepåsjuka som bör översättas till en psykiatrisk diagnos enligt den psykiatriska manualen DSM-IV. Övriga VoF-deltagare i debatten är överens om att elöverkänslighet är inbillning och de drabbades symptom kallas för idioti.

Mona Nilsson tillägger:

“Till skillnad från dessa VoF:are har jag träffat många elöverkänsliga och med egna ögon, om och om igen, observerat tydliga smärtor och svåra symtom som uppkommit då de exponerats för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Ofta har de tidigare varit storanvändare av tekniken. Allt fler unga och välutbildade drabbas – de är inte sällan ingenjörer som jobbat med IT-teknik.”

Samarbeta och utred istället för att häckla

Föreningen Vetenskap och Folkbildning borde lyfta sig i håret upp ur sin tröttsamma mobbningsfåra. Istället borde föreningen använda sin kapacitet kreativt och ställa sig neutral till sakfrågorna och från den nya mentaliteten bistå individer och föreningar som söker klarhet i sakfrågor, relevant uppmärksamhet och stödjande engagemang från myndigheter vars primära mål borde var att hjälpa medborgarna.

Idag har vi fått ett samhälle där den enskilda individen och grupper av enskilda måste pådriva kunskapsläget framåt medan myndigheter, den akademiska världen och politikerna är upptagna med konservatism, industrifinansierad teknikforskning respektive egennyttiga mål och anpassning av folket för att passa industrin.

De elöverkänsliga – vår tids kanariefåglar

Problematiken med elöverkänslighet är ett perfekt mått på hur väl de styrande i samhället anpassar sig efter sitt folks behov. Hela samhället är idag bestrålat av mikrovågor från mobiler, läsplattor, trådlösa kontors- och hemtelefoner samt basstationer. Vi alla badar i elektomagnetiska fält i stads, kontors- och hemmiljöer. Miljönämnden i Mora-Orsa är ett av de få exemplen i landet på genuint engagemang, ett försök att erkänna problemens existens.

Stöd NewsVoice De elöverkänsliga fungerar som vår tids kanariefåglar i kolgruvorna. De reagerar först av alla. Här finns inte tid eller det minsta anledning att häckla de som först förser oss med tidiga varningar om riskerna med det mikrovågsbestrålade och elektromagnetiserade tekniksamhället. 

Elisabeth Rachlews sakkunskaper i molekylär fysik blir i sammanhanget användbara, men tyvärr väljer hon att bete sig ovetenskapligt genom att istället uttrycka fördomar och besserwisser-mentalitet. Nej, det håller inte. Gör om. Gör rätt.

Vetenskap och Folkbildning är för närvarande kandidat till att bli Årets förvillare 2012 i den folkliga omröstningen. Föreningen förtjänar priset, men i framtiden kanske VoF är självsanerad från oempatiska besserwissers.

Text: Torbjörn Sassersson

Elisabeth Rachlew kommenterar Mona Nilsson på Facebook


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq