Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Framgång för antroposoferna – Mistelpreparatet Iscador godkänns av Läkemedelsverket

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2013
- NewsVoice redaktion

iscador

Mistelpreparatet Iscador godkändes av Läkemedelsverket som växtbaserat läkemedel för individualiserad palliativ cancervård. Godkännandet av läkemedlet baseras på data från publicerade vetenskapliga studier av mistelpreparat.

Iscador används idag främst inom den antroposofiska medicinen för att förbättra cancerpatienters livskvalitet före, under och efter cellgifts- och strålbehandlingar. Mistelpreparat har bland annat konstaterats ha positiv effekt på allmäntillstånd och immunförsvar. Iscador uppfyller också Läkemedelsverkets krav på kvalitet och säkerhet, skriver Vidarkliniken.

Att personer sjuka i cancer skulle välja bort skolmedicinska läkemedel för att istället låta sig behandlas med mistelpreparat, är ingenting som oroar Bertil Jonsson, läkare och utredare på Läkemedelsverket till LäkemedelsVärlden.

“Jag är en förespråkar patientens autonomitet, under förutsättningar att denne är välinformerad om alternativen och det kan finnas flera andledningar till att välja bort till exempel cellgifter. Ofta handlar det om svårt sjuka personer och att neka dem en behandling som de tror på är i mina ögon ett sämre alternativ.”

Vidarkliniken välkomnar Läkemedelsverkets godkännande.

“Vi hoppas nu att fler svenska läkare även utanför den antroposofiska vården känner sig trygga med att förskriva mistelpreparatet, och att fler cancerpatienter i Sverige på så sätt får tillgång till ytterligare en möjlighet till högre livskvalitet”, säger Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot vid Vidarkliniken.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq