Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Solceller baserade på graphene kan ersätta kiselbaserade solceller

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 januari 2014
- Torbjörn Sassersson

graphene-solceller

TEKNIK. Solceller tillverkade av nanotech-materialet graphene har en effektivitet på 15, 6% meddelar forskare. Forskarna tror nu att de kan tillverka betydligt mer effektiva solceller än de silikatbaserade solceller som idag finns på marknaden.

Text: Torbjörn Sassersson

Graphene är ett nanotech-material som består av ett enda lager av kolatomer, är starkare än stål och mycket lätt och böjligt. I graphene förflyttar sig elektroner betydligt snabbare än i kisel. Supermaterialet är även en genomskinlig och elektrisk ledare, som kombinerar elektriska och optiska egenskaper på ett exceptionellt sätt, enligt Chalmers tekniska högskola.

Forskarna som meddelat en effektivitet på 15,6% kommer från “the Group of Photovoltaic and Optoelectronic Devices (DFO)” vid det spanska universitetet “Jaume I” i Castelló och Oxford University. Tekniken består av en kombination av graphene och titanoxid. Tillverkningen kommer att kunna ske vid förhållandevis låga temperaturer (150°C) och blir därför mycket billig.

Forskningsrapporten är publicerad i “Nano Letters”.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq