4 KOMMENTARER

 1. Syd Sudan och specialstyrkor. Detta lilla land har naturtillgångar i form av olja som utländska företag exploaterar. För att kunna råna landet på dess tillgångar behöver man ha kontroll på de styrande. Aktiveringen av en intern konflikt skapas där förödelse, död och svält uppstår. Vilket gör landet mer eller mindre oförmöget att på egen hand klara situationen. Scenariot upprepar sig hela tiden där råvaror finns. I konflikten ser industri intressena till att ”rätt” person kommer till makten som är mutbar för att tillgodose rånarens intressen. Landets problem skapar ett låne-skuldbehov vilket försätter landet under ekonomisk diktatur av utomstående banker. Om förhållandena går över styr och konflikten hotar industrins-bankers intressen kommer USA,EU eller FN till hjälp med specialstyrkor med lämplig uniform, -för att stabilisera läget-. Varför skitar Sverige ner sig med sånt här…..

 2. Merlingen du har helt rätt. Alla i Afrika som är politiskt medvetna berättar samma historia som du.

  Den bild som svenska etablissemanget vill ge oss ligger dock på en tioårings nivå, en bild som kablas ut decennium efter decennium och den lyder ungefär så här:

  I Afrika är man fattiga. De behöver brunnar och skolor, men man kan hjälpa Afrika genom att sätta in pengar på Rädda Barnen eller ringa in pengar till en gala på TV4 där svenska artister sjunger och dansar.

  Jag var på ett föredrag (i ett slutet sällskap) för några år sedan. Det var en äldre svensk finansman som sa att det var det enda föredraget han skulle hålla i hela sitt liv. Han vill göra det för att lätta sitt hjärta. Mannen berättade hur han deltog i att ordna logistiken med ett fraktplan som skulle flyga ner balar med sedlar till Afrika vilka skulle finansiera ett afrikanskt lokalt krig.

  Hans slutsats var att den välfärd vi upplever i Sverige är resultatet av att fattiga människor utnyttjas. Det går att direkt härleda.

  Läs mer om plundringen av Afrika:

  USA har just nu 1,4 miljoner soldater i aktiv tjänst i 150 länder – ”Afrikamarknaden” utnyttjas

  Världens ledande vapenindustrier krigar snart i hela Afrika – Sverige är med

  Australia’s Quiet War – Against what? – Terrorists, terrorists, terrorists

  Svenska regeringen och militären anmäls för krigsbrott i Libyen

  USA och EU har börjat erövringen av den Afrikanska kontinenten

  John Perkins on globalization, powerty, corpocracy and predatory capitalism

 3. Artikeln är ett journalistiskt misslyckande i många avseenden. Även om man får svaret att man inte kan få svar på vissa frågor så är det ett svar i sig.

  Den mest mest uppenbara frågan som ma bör ställa sig är vem eller vilken offentlig institution fattar beslut om att SOG ska delta i operationer. Är det ÖB, Regeringen, Försvarsministern eller någon annan?

  Självklar kan SOG välja att inte svara på denna frågan är en central. Även ett icke svar är i sig är ett intressant svar.

  Den andra frågan man bör ställa sig är varför bjuder andra nationer eller IC-organisationer in SOG att delta i operationer? Självklart är det inte för SOG:s militära kompetens andra nationer bjuder in SOG att delta i operationer. Jämfört med JSOC spelar dessa soldater division 6. Anledningen till att vilja ha med Svenska soldater i operationer är sannolikt att de först och främst utgör ett perfekt alibi om en operation går snett. Vad är ett bättre alibi än att kunna visa på Svenskt deltagande i en ifrågasatt operation.

 4. Bra analys David. Kan det vara så att SOG själva avgör om de ska delta i en operation för att de får direkta frågor från NATO, USA, JSOC? Då slipper ju Regeringen och politikerna ansvar. De kan säga, vi visste inget, NATO styr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here