Oshercentrum – miljonrullning till ingen nytta – Ett försök till slutsummering

1
46

Osher Centrum IngvarVi har under flera år följt Oshercentrets utveckling här i 2000-Talets Vetenskap. Det har inte varit lätt eftersom de ansvariga inte varit sär- skilt villiga att svara på våra frågor. Denna sammanfattning av Oshercentrets historia tror vi därför är både nödvändig och viktig för framtiden. Den gör det lättare att förstå varför det blir som det blir.

Text: Ingemar Ljungqvist, 2000-talets Vetenskap

Nu är tiden ute för den donation som makarna Barbro och Bernard Osher gav till Karolinska Institutet för
att de skulle skapa ett centrum för veten- skaplig forskning runt de olika alternati- va metoder och medel som florerar i medicinens värld. Donationen var på 43 miljoner kronor (5,5 miljoner US dollar) och offentliggjordes 2005. Året därpå 2006 var det högtidlig invigning av Karolinskas Oshercentrum. 2000- Talets Vetenskap var där, men själva invigningsfesten andades lite av förvirring.

Den präglades av okunskap om vad alternativen verkligen var. De som kunde sina saker i Sverige stod en bit ifrån ledningen på Karolinska och var inte kontaktade.

Redan i starten hade vi farhågor över hur donationen skulle komma att förvaltas. Det framgår tydligt om man läser vår artikel från invigningen i nr 1/2006. Men med rätt ledning kanske denna generösa donation komma till nytta för alternativen.

En ledande professor skulle strax utses, en person som skulle leda verksamheten under de sex år som donationen skulle vara. Efter fyra års verksamhet gjorde vi ett nedslag och granskade verksamheten på Osher. Det var många vackra ord och stora pengar som hade förbrukats, men vi gjorde granskningen utifrån donatorernas avsikter.

Läs hela artikeln i 2000-talets Vetenskap


Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

1 KOMMENTAR

  1. Tack, för information utan nytta, ansvar och risk, för skattebetalare i USA, som skattebefriat donator som donerat 43 miljoner (5,5 miljoner US dollar) till svenska Karolinska institutet.

LÄMNA ETT SVAR