27 Maj, 2016

Idag avgör domare Lena Egelin om Julian Assange kan bli fri efter 1336 dagar


Wikileaks.Julian.Assange-1336-dagarIdag avgör tingsrättsdomaren Lena Egelin Julian Assanges öde. Hon bestämmer ensam som domare i Stockholms tingsrätt om häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren ska hävas. Om det hävs innebär det att även att den internationella arresteringsordern mot Assange hävs. Han kan därmed lämna Ecuadors ambassad i London som en fri man.

Den brittiska polisen vill nu att Sverige ersätter England för kostnader att bevaka Assange. En kostnad på 74 miljoner kronor.

Om häktningsbeslutet hävs innebär det inte att Assange är utom all fara.

Det betyder inte att Julian Assange sätter sig på första bästa flyg till Ecuador, enligt hans svenska advokat Per E Samuelsson, skriver DN.

”Det pågår förhandlingar mellan Ecuador och Storbritannien men dem har jag ingen insyn i. Hotet från USA kvarstår. De vill att han ska leva resten av sitt liv i amerikanskt fängelse” / Per E Samuelsson.

Läs mer i DN


Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer
About Redaktören

Torbjörn Sassersson är redaktör för NewsVoice. Han har en bakgrund som miljökonsult, PR- och kommunikationskonsult, journalist, debattör och opinionsbildare. Torbjörn har en fil kand inom naturvetenskap från Stockholms universitet påbyggd med utbildningar inom webbmedia, CMS och journalistik.

Comments

 1. Svenskt rättsmaskineri visar på nytt haveri. Assange fortsatt häktad. Han befrias inte. Han kan bli tvungen att sitta på Equadors ambassad i ytterligare 6 år innan det påstådda brottet preskriberas.

  Assanges häktning kvarstår
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/assanges-haktning-kvarstar/

 2. Kenneth Thorberg says:

  Allt medan de bägge kvinnornas försvarare ,Claes Borgström , som var med och skapade
  svensk rättshistorias största skandal i och med Quick-fallet, obehindrat fortsätter sin karriär
  med betydelsefulla uppdrag. Som om inget hade hänt.

 3. Karusellen [mediereaktioner] kring fallet Assange [efter att Assange nekats sin frihet]

  Efter beskedet att Julian Assange ska fortsätta vara häktad uppmanas nu Wikileaksgrundaren i Australien att vara ”man nog” att åka till Sverige. I Ecuador skriver medier om att landet fortsätter garantera Assanges mänskliga rättigheter.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/karusellen-kring-fallet-assange_3752796.svd?sidan=8

 4. ”Dum ..domare ..dummast!”

Speak Your Mind

*