Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Mats Reimers chef Jessica Sommerfors Holm försvarar kritiserat bloggande på Dagens Medicin

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 december 2014
- Torbjörn Sassersson
Barn och ungdomsmedicin, Mölnlycke

 

Barn och ungdomsmedicin,   Mölnlycke

DEBATT. NewsVoice kontaktade BUM Mölnlycke och ansvarig chef Jessica Sommerfors Holm och ställde frågor om hon anser att Mats Reimers bloggande på Dagens Medicin är en förtroendeskadlig verksamhet eftersom många människor tex med kronisk borrelia och strålningsöverkänslighet känner sig påhoppade av Reimers skriverier. Sommerfors Holm tycker inte det utan det är fritt fram för Reimer att fortsätta.

Text och frågor: Torbjörn Sassersson | Foto: Barn- och ungdomsmedicin i Mölnlycke (pixelerat för att skydda upphovsrätten)

Frågorna till BUM Mölnlycke skickades med anledning av nominering av Sommerfors Holm, BUM Nölnlycke och Mats Reimer som Årets förvillare 2014 pga av dr Reimers bloggande på Dagens Medicin. Även ansvarig utgivare för Dagens Medicin har nominerats av engagerade svenskar. Debattpriset Årets Förvillare startades 1987 av skeptikerföreningen VoF där bla dr Mats Reimer är mycket aktiv medlem som sakkunnig mot alternativmedicin.

Frågorna

  1. Vem avgör frågor om och har ansvar för förtroendeskadlig verksamhet i er organisation dvs på Barn- och ungdomsmedicin i Mölnlycke, Närhälsan?
  2. Mats Reimer hävdar att han bara bloggar på sin fritid, men det är enligt vissa personer inom universitetsvärlden inte relevant eftersom han bloggar om medicin vilket är hans yrke. Det spelar isf ingen roll om han bloggar på sin fritid eller inte. Det finns även flera exempel på att Reimer kommenterar sina egna bloggar på Dagens Medicin på sin arbetstid.
    Hur ser du på detta? Är det ok att han kommenterar en “fritidsaktivitet” på sin arbetstid?
  3. Anser du att Mats Reimers bloggande innehåller element av förtroendeskadlig verksamhet eftersom så många förargas över att de pekas ut som “psykiskt störda” när de egentligen lider av tex en infektionssjukdom som borrelia?
  4. Är Mats Reimers medicinska bloggande redovisat inför dig som chef?

Jessica Sommerfors Holms svar

Fredag den 7 november 2014 kl 14:41

Jag är fullt informerad om Mats Reimers blogg på Dagens Medicin. Som chef är det jag som avgör om han får ägna sig åt bisyssla och där använder jag våra regler för anställda. De anställda planerar själva sin fritid, men det är viktigt att de inte utövar bisysslor som till innehåll eller omfattning skadar Närhälsans intressen eller anseende. Bisysslan får inte heller vara arbetshindrande så att det inverkar på arbetsprestationen och inte heller konkurrera mot oss som organisation.

Jag tycker inte att Mats bloggande är negativt enligt våra riktlinjer. Tvärtom ser jag att det som värdefull att våra duktiga specialistläkare deltar i den medicinska debatten. Jag kan inte heller se att han någonstans uttryck sig ovetenskapligt eller mobbat någon. Skulle det vara så skulle jag naturligtvis agera.

Mats bloggande utifrån hans profession är inte kontroversiellt även om det i vissa fall inom medicinen, precis som alla andra vetenskaper, finns olika perspektiv.

Slutsats

Trots att själva frågeställningarna påpekar att hela patientgrupper känner sig mobbade av den duktiga specialistläkaren Mats Reimers debattbloggande på Dagens Medicin avfärdar enkelt Sommerfors Holm den informationen med argumentet att denne inte kan se någonstans att just det mobbande sker. Sommerfors Holm anser inte heller att mobbandet, som hon inte kan se, är negativt eller skadar närhälsans anseende och därför behöver hon inte heller agera, vilket även innebär att hon stödjer fortsatt mobbning av patientgrupperna.

Kanske dr Mats Reimer bör informera sin chef att han kritiserats för sitt bloggande under flera år. Jessica Sommerfors Holm och dr Mats Reimer får gärna inkomma med en replik.

Text, frågor och slutsats: Torbjörn Sassersson, redaktör


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq