Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bankerna får ta dina sparpengar vid bankkriser genom “bail in” – beslut i G20

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2015
- Torbjörn Sassersson
Wolf of Wallstreet - Paramount Pictures

banker-Wolf-of-Walstreet-Paramountpictures
DEBATT. När den stora bankkrisen en dag kommer har storbankerna rätt att ta dina sparpengar för att rädda sig själva och sitt finansiella system. Ett beslut gick nyligen igenom på ett G20-möte. Sveriges måste som EU-medlem följa direktiven som innebär att “bail out” (bankerna kan låna pengar av svenska staten) inte längre gäller, skriver ETC. Istället gäller “bail in”. 

Text: Torbjörn Sassersson | Foto nedan: ktsimage, Crestock.com | Källa: ETC.se | Bild ovan: Bildruta från filmen “The Wolf of Wallstreet” med DiCaprio, Paramount Pictures

En ny internationell standard för världens storbanker innebär att dessa affärsdrivande aktiebolag har rätten att ta pengar från dina sparkonton och pensionsfonder, för att rädda sig själva. Det kallas “bail in” ett begrepp att lägga på minnet.

Storbankernas nya rättighet att ta spararnas pengar gäller i första hand “Global Systemically Important Banks” som står för storbanker “viktiga” för den så kallade “globala ekonomins stabilitet”. Storbankerna gör som bekant gällande att de står som “grundpelare” och bär upp hela samhällen, en föreställning som knakar i fogarna sedan Zeitgeist-trilogin spreds som en löpeld över internet. Det som egentligen utgör grundpelarna i världens samhällen är i själva verket alla arbetande enskilda individer, som utför faktiska arbeten till skillnad från banker som gör pengar av pengar eller pengar av ingenting.

I Sverige gäller rättigheten att ta spararnas pengar svenska affärsbanker som Nordea AB, Danske Bank AB och sannolikt även SEB AB och Swedbank AB.

Chefsekonomen Johan HansingSvenska bankföreningen, en intresseorgansiation för svenska “bankers”, tycker självklart att beslutet är bra.

“Vår inställning till den här processen är i grunden positiv. Vi tycker det är självklart att om en bank får problem ska banken i största möjliga mån kunna hantera problemen utan att staten ska behöva gå in med medel, säger Hansing till ETC.

Bank sparande spargris Crestock.com
Sverige är förvisso inte medlem i G20, men tvingas ändå att följa direktiven eftersom Sverige är med i EU. Finanskriskommittén har dock en annan åsikt om hur en bankkris ska hanteras. Kommittén anser att bankernas ägare och finansiärer ska tvingas ta ett större ansvar när affärsverksamheten går mycket dåligt, enligt Lars Hörngren som var med och utredde frågan.

“Jag tror att folk kommer bli helt galna när det händer”

Finanskriskommittén ska försöka ändra i svensk lag för att återföra ansvaret vid bankkriser till bankernas ägare, men Dagens ETC:s ekonomiskribent Stefan Koch tror inte på att det är genomförbart, som säger att Sverige knappast skulle stifta en lag som går emot ett beslut som redan fattats i G20.

“Jag tror inte att man går emot direktiven, jag tror man kör på med det här. Det här ju en internationell standard som är satt nu.”

Stefan Koch fick frågan om vad han tror skulle hända om det sker en bankkris. Han svarade:

“Jag tror att folk kommer bli helt galna när det händer. Vi kunde se det på Cypern 2013 där man hade som förslag att ta spararnas pengar för att rädda kvar bankerna. Det blev stora demonstrationer och en lösning som innebar en slags mellanväg där de med sparkapital över 100 000 euro fick betala en del. När det börjar pratas om privatpersoners bankkonton som dessutom tillhör medelklassen blir det ett himla liv.”

Dagens ETC har försökt att få en kommentar från finansminister Magdalena Andersson och ansvariga på Nordea utan att få något svar trots att händelseutvecklingen och det nya G20-beslutet som Sverige tvingas följa har enormt intresse för allmänheten.

NewsVoice kommentar

Orsaken till finansministerns och Nordeas tystnad finns sannolikt i Kochs citat ovan. Den svenska regeringen och de svenska storbankerna, som arbetar i synergi, vill inte att det ska bli “ett himla liv” om storbankernas nya gräddfil till evig lönsamhet blir allmänt känd. Det som måste skrämma är att svenskens vrede kan väckas, men den kanske inte behövs om vi i god tid lägger vårt sparande på säkrare ställen.

Affärsbanker är aktiebolag och aktiebolag som har rätten att få pengar från staten, alltså “bail out” genom att de får skattebetalarnas pengar, eller har rätten till att ta medborgarnas sparpengar genom “bail in”, bara för att de går dåligt, är knappast att lita på.

Text: Torbjörn Sassersson (arbetade 2008-09 på kommunikationsavd, Danske Bank, HK, Sthlm) | Källa: “Bankerna får ta dina pengar för att klara krisen” ETC.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq