Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Lars Bern fd styrelsemedlem i SvD: Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande

publicerad 14 februari 2015
- Lars Bern
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

NewsVoice träffade Lars Bern (1942) känd som ledarprofil bla inom näringslivet. Han satt i SvD:s styrelse och är idag styrelsemedlem i SvD:s stiftelse. Han ger svenska mainstream medier lågt betyg. Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande och vill man veta vad som händer ute i världen är det utländska kanaler som gäller, säger Bern. 

Ljudintervju, text, foto och redigering: Torbjörn Sassersson | Musik i intervjun: Ivar Edding

NewsVoice fokuserade intervjun på hur media fungerar och styrs inom Sverige. Första frågan handlar om Lars Berns artikel “Växthushypotesen gör oss fattiga” i SvD 2008 om klimatfrågan. Efter att den publicerats blev Bern refuserad av alla mainstream medier och frågan är varför och hur.

Problemet verkar handla om ett konformt konsensustänkande om vad som är “sant” och ett ömsesidigt beroendeförhållande mellan makthavare och journalister. Makthavarna vill få fram sina budskap och väljer med omsorg sina kanaler. Dagens journalister får karriären säkrad genom rätt kontakter inom politik och näringsliv och om de pressar makthavarna på obekväma frågor blir det inga fler intervjuer. Samtidigt är märkligt nog makthavare inom tex kulturvärlden rädda för att bli svartlistade av medierna, enligt Bern.

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se“Hela journalistkåren har gått från att vara en kritiskt granskande kår mot den politiska makten och istället blivit en megafon för den politiska makten. Det tror jag har att göra med en försvagning av mainstream media och det hänger samman med att det är en döende industri.”

“Den ena kvalificerade journalisten efter den andra som kan tänka självständigt [försvinner], så till slut blir det bara kvar ett gäng som fjäskar för politikerna för att få något att skriva om.”

Kvar finns bara allmänskribenter utan större erfarenhet eller djupare kunskap.

“Det är ett litet okvalificerat gäng journalister som inte längre kan vara specialister på någonting, de måste vara allmänskribenter nästan allihopa”…”och för att de ska få något material att skriva om är de väldigt beroende av att ha tillgång till politikerna och därmed har de blivit politikernas megafon”.

Lars Bern menar även att den nya IT-teknologin innebär problem för de stora etablerade medieföretagen inom en bransch som beskär sig själv genom att göra sig av med mängder av journalister varenda år.

Ägarna styr inte journalister och artikelinnehåll i någon större omfattningen

Lars Bern tror inte mediernas ägare påverkar speciellt mycket om vad eller hur tidningarna skriver. Han menar istället att det är individerna som har något att erbjuda medierna är de som påverkar innehållet mer.

Bern säger att gamla tiders journalister själva kunde rota fram nyheter medan dagens journalister är beroende av nära relationer med makthavare för att ha något att skriva om.

Utländska medier överlägsna svenska medier

NewsVoice ställde frågan om vilka medier och kanaler som Lars Bern använder för att inhämta nyheter.

“Ja, inte är det från Aktuellt och Rapport. Aktuellt och Rapport är ju helt förutsägbara i valet av vilka nyheter de lägger ut” … “jag sitter och tittar på Facebook på vad mina Facebook-vänner lagt ut. Jag går ut på andra sajter på nätet och där hittar jag de intressanta nyheterna.”

SVT kallar Bern erbarmligt eftersom SVT hela tiden försöker vara politiskt korrekt. Synonymer till ordet erbarmlig är bla: bedrövlig, eländig, torftig, usel och miserabel. Betyget som SVT får är alltså lägst tänkbara. Svenskarna tittar allt mindre på schemalagd TV för att istället välja internetkanaler som tex YouTube, säger Bern.

“Vill man följa med de verkligt viktiga händelserna i världen så är det ju ingen ide att överhuvudtaget titta på svenska medier.”

Bern nämner att de kanaler han föredrar att inhämta nyheter från är: Aljazeera, CNN, BBC, New York Times, Wall Street Journal, Daily Telegraph, China Daily, South China Morning Post, Russia Today, Washington Post, Omni och Hindustan Times. Ibland besöker Bern till och med Avpixlat och Flashback eftersom Facebook-vänner emellanåt länkar dit.

Han ger dock tummen upp för många unga kvinnliga journalister av utländsk härkomst som skriver för svenska tidningar. De är mycket mer skickliga och ärliga i sin rapportering.

Ledningen inom SvD försökte sälja SvD till DN

Bern avslöjar hur ledningen bakom SvD försökte att sälja SvD till DN på 90-talet men det stoppades av stiftelsen bakom SvD där Lars Bern fortfarande är verksam än idag. Han nämner i intervjun namnen bakom dessa försök. Ledande personer inom näringslivet visade med andra ord inte särskild stor repsekt för en nyanserad nyhetsrapportering [red anm].

Schibsted blev räddningen som ny majoritetsägare 1998. Schibsted hade då redan köpt Aftonbladet 1996. Följden blev att journalister på Aftonbladet flyttades till SvD och tidningen blev en vänstertidning i valet av nyheter och vinklingen av dessa, säger Bern.

Svenska medier hjärntvättar svenskarna

Medborgarna är isolerade från sanningen i Sverige och den som följer svenska mainstream media blir i princip hjärntvättad, fortsätter Bern och tilläger att nyhetsurvalet i svenska medier är chockerande. Den som börjar att titta på utländska kanaler kommer snabbt upptäcka att det som händer i världen knappt ens avspeglas i svenska medier.

Lars Bern tillägger dock att det var ännu värre förr, men då märkte vi inget för vi hade inga andra kanaler än TV1, TV2 och Sveriges Radio att basera vår världsuppfattning på. Han tillägger att den politiska debatten aldrig varit sämre än den är nu.

“Vi avskärmar oss från en mängd problemställningar som vi inte får debattera överhuvudtaget, utan att bli stigmatiserade. Det är ett nytt fenomen.”

Överstatlig påverkan på medierna och köpta journalister är en realitet

Lars Bern är medveten om det militära industriella komplexets påverkan på media och försöken att skapa en global styrning av världen med FN i centrum. Bern lägger fram tesen att klimathotet används av Väst för att hämma den industriella utvecklingen i Asien. Väst försöker behålla makten i en värld där maktutövningen med centrum i Väst försvagats, säger han.

Metoderna för att få ut budskap i media följer sannolikt exakt samma principer som när läkemedelsbranschen betalar konferensresor åt läkare eller när professorer undertecknar färdigskrivna medicinska artiklar. Fallet med den tyska journalisten Udo Ulfkotte som fick betalt av amerikanska intressen för att skriva pro-amerikanskt i tysk press togs upp i intervjun, som ett exempel.

Bern menar att köpt journalistik förmodligen alltid funnits, men i och med dagens IT-utveckling kan inte längre dessa bedrägerier hållas hemliga. Whistleblowers behövs även om de inte alltid överlever försöken att krossa dem.

Besök Lars Berns blogg: Antropocene.se

Ljudintervju, text, foto och redigering: Torbjörn Sassersson | Musik i intervjun: Ivar Edding


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq