10 KOMMENTARER

 1. Skrev detta (ang Eriks intervju) på ett annat forum, repeterar det här:

  Skillnaden mellan en diktatur och en demokrati är att i en diktatur används rå kraft, förtrycket är synligt och uppenbart. I en demokrati existerar också förtryck men desinformation används i stället. Därför existerar samma rädsla inom en demokrati som inom en diktatur, och den tar sig uttryck i t. ex. journalister som inte vågar skriva sanningen.
  Än fast det utåt sett heter att han lever i ett fritt samhälle med full yttrandefrihet. Jag tror inte att en journalist nödvändigtvis behöver vara medveten om en ”agenda”. Han är bara manipulerad utan att veta om det. Han agerar inom ramar vilkas orsak och härkomst han troligen var medveten om en gång, men nu har förträngt.
  Vad jag menar är att det finns en rädsla för auktoritet i vår fina demokrati. Det är troligen inte en gormande chef i samma korridor, utan något mera abstrakt ”uppifrån” som man inte är riktigt medveten om. Det låter Kafkaartat, men jag tror det är så.

 2. Fredriksson undertecknar artikeln med ”professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet”
  Vilket i sin tur måste innebära att Uppsala Universitet har ett visst ansvar för vad deras
  anställda häver ur sig i ”företagets namn” som varande i detta fall universitetets allmänna hållning i frågan.
  Artikeln är i någon mån en kvalitetsindikation avseende forskningens status på Fredrikssons
  institution. Han bör få svårt att bedömma studenternas arbeten med hänsyn till bristande
  akademisk höjd på sina referenser (eller brist på) i artikeln

  här kan man läsa vilka som ansvarar på UU
  http://katalog.uu.se/orginfo/?orgId=AU1

  Finns anledning att informera ansvariga m.a.v dessa galenskaper.
  Jag väljer någon och hoppas att du gör det samma.
  Det är vi som avlönar dom !!!

 3. Vi håller på att ljugas in i ett tredje världskrig (som Erik Johansson själv säger i kommentarerna).
  Media är tvångsstyrt från någon högre instans! Jag tvivlar på att Fredriksson var så okunnig, utan han plågas nog av dåligt samvete just nu. Men det är inte bara Fredriksson som ljuger för folket, utan hela drevet av journalister i Väst.

 4. Vi se ju ”reportrar utan gränser” agera som anställda journalister i tv. De är inte anställda för sitt kunnande utan för sina brister. De är lättmanipulerade och liknar i många stycken många politiker som på samma sätt ingår i knapptryckarkompanier påminnande om tennsoldater. De marschera, lägger an, ligger och trycker och retirerar på kommando. I nedskärningarnas spår och som ursäkt har det mesta av faktabaserad nyhetsförmedling reducerats under snuttifieringens mantra. Vi kan väl utan att vara oförskämda tala om en radikal omskärelse/könsstympning.. Det blir snart sagt inget kvar än för det nödvändigaste.. Demokrati framställs ju numer som ett pinsamt skelett ur en dammig garderob. Anställningens vardande och förblivande är numer ett hot. Vilket ju passar en utveckling där framgång helst och mest lönsamt drivs längs hotande svarta diken, stup.

  Fredrikssons vidare öde kommer vi säkert få läsa om. Det var ju en riktig åktur han drabbades av under intervjun av den påläste och informerade Erik.

  Till syvende och sist står väl som i alla andra fall karriären på spel. Den riskerar inte många för sin familj, barn eller anhöriga..

 5. Minns när P1 tog in en expert från universitetet efter att Khadaffi blivit mördad där P1 ville att experten skulle säga att det var Khadaffis fel, att det var hans tidigare politik som gjorde att de svarta nu behandlades illa i Libyen. Men inte ens experten kunde ljuga om det, för alla som är insatta vet att under Khadaffis tid välkomnades svarta arbetare i landet och behandlades mycket väl, men P1 kunde ändå vinkla kalabaliken i Libyen efter mordet på Khadaffi på just Khadaffi. Se så det blev, och folk flyr i massor över från bland annat Libyen, men man vill inte tala om varför direkt.

 6. Fredriksson är klart och tydligt pro nato USA och följer deras propaganda utan kritik.. Han vet att den är fel men vill behålla jobbet.

  Bra intervju i vilket han slingrar och är väldigt obekväm. Bra jobbat.

 7. Bra förslag av Leif Bengtsson. Jag hakade på med ett mejl 1 maj (från min handelsidentitet). Skrev något utifrån Bengtssons förslag och la sedan in fotokopior med mina understrykningar från ett par sidor i den amerikanska geopolitiska strategen Zbigniew Brzezinskis bok ”The Grand Chessboard” (1997), och avslutade: ”Ja, som jag la in i boken ovan, som suverän stat är det Rysslands rätt att inte ha någon del i detta, men eftersom det är planerat så PÅTVINGAS det dem därför. De är verkligen under attack. Det kan inte föreligga något tvivel om att den amerikanska geopolitiska strategen Zbigniew Brzezinski redan för snart 20 år sedan offentligt talade om att etablera ett brohuvud mot Eurasien. Och nu tycker Stig Fredriksson att sådant skulle vara ”ryska konspirationsteorier”.

  Är detta även Uppsala Universitets ståndpunkt?

  Om någon annan också vill haka på så kanske det finns fler uppslag i min kommentar i Pilger-tråden 3 Maj, 2015 16:20, detta är en länk dit.

 8. @linda. Reportrar kan ju vara kluriga också. Ställande de kritiska frågorna och trycka på likt djävulens tillfälliga advokat blir ju det väsentliga ändå sagt. Att den mediala malströmmens dödliga fåra var konstruerad, inkonsekvent, som lögnen alltid är.

  Inget i Libyen påminner om att demokratiska länder gjorde slut på en diktatur. Istället släppte man en fan lös som alla dess invånare måste fly. Vad är välfärd och demokrati om dess folk, företrädare, trygghet och säkerhet måste förödas? En ny ”diaspora” drabbande ännu ett folk. Trots att sådana bara kan drabba en sorts människor. Det är inget svårt att se hur maktmissbruket avgjorde saken och hur dess natur egentligen ser ut.

  Om Libyen trots allt var det goda exemplet så böjs också Sverige efter den totalitära och enda maktens krav på lojalitet. Inte ska väl ett folk leva i trygghet, med skarpa gränser och skydd från fattigdom och armod när man kan vara fria på ett öppet hav. Den som motsätter sig drabbas konsekvent av hot, krig och i brist på bättre, av terror.

  För Ukraina har mörkret inträtt som av olycksaliga anledningar måste föregå det bleka ljuset…

 9. Urban Lindberg, Kommunikationsavdelningen Uppsala universitet, i mailsvar 10:46 i dag till min handelsidentitet, alltså till Leif Erlingsson:

  ”Hej,

  Tack för ditt mejl i nedanstående ärende.

  Uppsala universitet varken kan, vill eller får ha synpunkter på enskilda personers åsikter i olika frågor.

  Upplysningsvis kan nämnas att Stig Fredriksson inte är anställd vid Uppsala universitet .

  Med vänlig hälsning
  Urban Lindberg”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here