18 KOMMENTARER

 1. Sensationslystnad.

  Det finns väldigt få jägare som skulle riskera sina vapenlicenser, bilar, körkort och hundar genom att bedriva olaga jakt.
  Dessa saker är det man kan bli fråntagen för överträdelser.

 2. 200 vargar ska Sverige ha haft 2009-07-08 enligt tidigare inventeringssiffror.

  2013/14 ca 370, varav drygt hälften i Värmlands län enligt Naturvårdsverket.

  Att fem vargrevir ska ha tömts enbart p.g.a. ”tjuvjakt” tycker jag låter lite märkligt. Finns det möjligen inte andra orsaker som att vargarna följt efter bytesdjuren?

  Den tik som ska ha skjutits i Sjundareviret härsammade från Forshagareviret enligt de uppgifter som publicerades.

 3. Är viltet dött så går det inte att tillämpa någon av dessa lagar ang. Onödigt lidande, då när viltet är dött så äre dött

 4. Andreas

  Vilka bevis menar du skulle finnas? Tjuvjägarna skjuter ju vargarna i deras revir och gräver ner dem. Precis som andra brottslingar ser de självklart till att inte lämna efter sig några bevis.

 5. Sten Magnusson

  Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.

 6. Ovanstående hund/hundar skulle jag på inget sätt vilja möta när jag är i skogen med min hund o absolut inte om jag har barn med mig. Får även hoppas att man inte släpper dessa hundar i närheten av tamboskap för så som de beskrivs ovan ter de sig något svår styrda.

 7. Jag har sänt in ett underlag till artikel som handlar om populationsuppskattningen, den publiceras snart. Under många år har svenska folket lurats av Skandulv/Viltskadecenters rapportskrivning. Resultatet överstiger långt över vad Naturbevakarna har inventerat. Under 3 år har jag studerat detta och har meddelat NV om ”Siffer-trixet” som sker hos rapportskrivaren – de vet detta. Ökad kunskap innebär bättre rovdjurspolitik.

  Avvakta era kommentarer till dess redaktören publicerar artikeln. Jag kan säga så mycket att 14 av föryngringsreviren är döda revir p g a bland annat licensjakt. Jag kommer att presentera alla ”levande” revir o alla ”döda” revir och då kan alla själv kontrollera. Det är en mycket enkel matematik, lagom för en mellanstadieelev.

  Populationer av andra arter inventeras och så ser man genast resultatet men speciellt för vargar ska det krånglas till och på så sätt är det lätt att manipulera folket och driva upp siffrorna utan att någon vågar ifrågasätta dem.

  Vargpopulationen är bara politik – bara för att tillfredsställa jägarnas sjuka föreställningsvärld att varg är ”ond”. Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.

 8. Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så nu är det dags för mitt första inlägg känner jag. Det första jag tänker på är att det känns väldigt konstigt att vargen etablerat sig som mest i Värmland / Dalarna Närke och Dalsland när många av de påstådda generna kommit norrifrån? Hade det då inte funnits varg i Norrland med i större utsträckning?det finns få revir som inte ger sig på tamboskap och hundar men de finns och det är dessa gener vi ska ta vara på. Ingen ska påstå att alla vargar vi har här i Sverige är vilda utan det finns en del vargar som flyttats från djurparker för att stärka genbanken, det är dessa gener som stället till det för oss och för vargen närmare bebyggelsen. Och jag kan inte förstå varför det inte är någon som kommer på idén att om dessa 300 vargar finns i hela Sverige i stället för i en liten del av Mellansverige så kanske inte problemet vore så stort. Till sist. Snälla ni påstå inte att det bara finns 200 vargar i Sverige för då är gör nu er vara löjliga. I de 3 angränsande kommunerna finns det 6 revir och säg att de är 8st u snitt har jag ca 48 stycken i min närhet och det finns många många mer i Värmland. Jag har mött varg på 50 meter i skogen och det är ett vackert djur men för många på ett ställe

 9. Stellan

  Du saknar tyvärr kunskap om det du skriver om. Inse att 5 vargrevir i Värmland har ödelagts av tjuvjägare. Och ta in vad Kristina Hallin skriver härovan.

 10. ”Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så ….”

  Det är precis där diskussionen spårar ur. Polariseringskulissen om varghatare och vargkramare skymmer helt sikten för sakargumenten och verkligheten.

  Som Kristina påpekar:
  ”Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.”

  Och då skall man vara medveten om att människan ingår i det ekosystemet. Har alltid gjort, gör och kommer i fortsättningen att göra det. Och att det finna betydligt fler rödlistade arter att ta hänsyn till än vargen. Det måste bli en balans i argumentationen. Pajkastningen av idag är både skadlig och löjeväckande, där osakliga påhopp blandas med sandlåda.

  Man kan även fråga sig om signaturen LJJ har fog för sina påståenden.
  ”Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.”

 11. När det finns bevis på att det skett tjuvjakt kan vi dryfta den saken hur fel det än är. Det som är just nu är att det fattas flera revir men vi får komma ihåg att Vargar kan gå långt. Det sköts ju undan ett revir i Torsbytrakten i fjol men fanns plötsligt ett revir till som ingen visste om.

 12. Gör man anspråk på att vara seriös i debatten så går det inte att komma med inlägg där Hallin skriver: ”Jägarna har ingen kunskap om vargars beteendemönster…”
  Sådan skrivning är inget annat än ett enfaldigt och okunnigt trams.

 13. Att kalla dessa raser för aggressiva är tjänstefel, de har hög viltskärpa, ja. Viltskärpa o aggressivitet är etologiskt två helt frikopplade egenskaper. Det är inga vakthundar som är lösa i skogen……utan JAKThundar…de bryr sig enbart om vilt…
  Att som någon ovan oroa sig för sina barn…herregud, är du medveten om vad dina felaktiga artiklar gör med folk?????
  Är det ngt som bör oroa folk är det närgångna vargar….inte en plott på jakt….

 14. En fråga. Hur är det med vargar och jägare i Tyskland? Har hört de anser att vargen är en ”jakt-kamrat” och att synen på vargen där är att den tar de djur som är svagast. Att det i sin tur gör att det vilt som finns att jaga är ett friskare vilt. Låter sunt i mina öron men jag är ingen expert alls, mest nyfiken. Tycker förövrigt att jägare i Sverige är bra på flera olika vis. Så inget ont om dem. Men nyfiken på eventuell skillnad i synen på vargen och vad det kan bero på.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here