Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

De “ryska lögnattackerna” mot försvarsministern kan ha kommit från Washington – Digital false flag?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

DEBATT. DN skriver idag i artikeln “Peter  Hultqvist utsatt för rysk lögnattack” att försvarsminister Peter Hultqvist utsatts för två lögnattacker och en av dem sägs ha spårats till Ryssland, men även den andra som handlade om att något startat ett falskt Twitterkonto i hans namn fick ryssen skulden för. Den ena “lögnattacken” handlade om ett falskt brev som hamnade på Twitter, men var är bevisen och hur svårt är det att skapa ett falskt Twitterkonto från ett valfritt land?

Text: Torbjörn Sassersson

Mikael Holmström på DN skriver att den första händelsen inträffade den 21 februari då en tysk webbsida för lokalnyheter rapporterade att Sverige skulle exportera artilleripjäser av typen Archer till kriget i Ukraina och Hultqvist utpekades som ansvarig. Källan var Twitter där det falska brevet på departementets brevpapper inklusive Hultqvists namnteckning spreds.

Påhittet ska sedan ha spårats till Sankt Petersburg, säger Peter Hultqvist till DN. “Det är den uppgift jag fått”, säger han. Här förväntas läsaren svälja denna uppgift utan att ett enda bevis presenteras.

Digital false flag – Så enkelt är det att skapa ett konto vars tweets kan spåras till Ukraina eller USA

Faktum är att någon alldeles nyss skapade ett Twitterkonto i utbildningssyfte för försvarsministern, ett konto som skulle kunna ha skapats av en internetanvändare i Washington. Vem som helst med lite datakunnighet kan lära sig det på 10 minuter. Det handlar om att manipulera IP-nummer tex med hjälp av tjänsten CyberGhost.

Med ledning av hur enkelt det är att ge sken av att vara en försvarsminister som twittrar och få det att se ut som om det kommer från Washington eller något annat valfritt land att skylla på är det enkelt att skapa underlag för en DN-artikel där tex ryssen kan pekas ut. Låt oss kalla det för en “digital false flag”.

Har i övrigt policyskibenten på DN överhuvudtaget gjort någon källgranskning? Det tror jag inte. Man ska helt enkelt bara tro på en försvarsminister.

Det här kan betyda att försvarsminister Peter Hultqvist deltar i propagandakriget mot Ryssland med avsikt att skapa tvivel runt landet. Det kan i och för sig också ha varit den ryska säkerhetstjänsten som låg bakom “lögnattacken” eller kanske NATO STRATCOM eller CIA. Vi måste tänka kritiskt när länder krigar psykologiskt mot varandra och sina befolkningar. 

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq