4 KOMMENTARER

 1. Beträffande den svenske vetenskapsmannen så fanns det både propagandaskäl till att ngt skulle hända honom:rikta misstankar mot öst och ifall den fungerade funnes också motiv hos intränglingarna och eventuellt staybehindnätverket att få bort honom så han inte skulle råka avslöja fel nations ubåt.
  Anders Jallai citerar även uppgifter om de många döda forskarna i England under 1980-talet
  (Bland de engelska fanns det minst en som hade bytt namn och jobbade någon annanstans.)
  Men de flesta var nog autentiska dödsfall. Det är mycket osannolikt att britters och amerikaners eliter skulle mörda sina egna militärforskare för att de visste för mycket om undervattenstorpeder eller något annat militärt. Det är lika osannolikt att fienden skulle vänta snällt till forskarna gjort klart sina projekt innan de mördade dem. Därför var orsaken troligen något som inte direkt kan utläsas av publicerad info och som forskarna ville vädra sina tankar om när helhetsbilden började gå upp för dem. Det är en försiktighetsåtgärd att man försöker ha avgränsade arbetsuppgifter som gör det möjligt att hålla många deltagare ovetande om helheten. Men forskare pratar med andra och det måste ha varit något som väckte tvivel hos dem. De tekniska specialiteter de spände över har en bäring på mycket annat än ubåtsanknuten teknik.
  Jag tog upp det därför att jag tror Usa har intresse att dölja det och då passar det bra att lägga ut en dimridå som handlar enbart om ubåtsteknologi. Reagan gjorde också mycket riktigt ett utspel där han skyllde på ryssarna. Och i Sverige var det ju fler som mördades 1986 som ni vet.
  Jallai har ju tidigare hävdat att Palme mördades därför att han stod i begrepp att ta iniativ till en kärnvapenfri zon i Norden och skulle till Moskva för samtal om det.

 2. Algernon råkade, som bekant, trilla ut framför ett tåg..

  Någon gång på 90-talet reste en svensk delegation till Gorbatjevs Ryssland, som öppnade sina arkiv och delgav vad man hade gällande egna och andras ubåtskränkningar i svenska vatten.

  I Sverige hemligstämplades resultaten av den utredningen.

 3. ”Någon gång på 90-talet reste en svensk delegation till Gorbatjevs Ryssland, som öppnade sina arkiv och delgav vad man hade gällande egna och andras ubåtskränkningar i svenska vatten.

  I Sverige hemligstämplades resultaten av den utredningen”

  Klart den gjorde.

  Om den inte innehöll ett enda bevis på kränkningar i svenskt farvatten av warszawapakten så var hemlighetsstämpeln lika effektiv som Sven Andersson obefintliga bevis i ubåtsskyddskommissionen för att samma pakt skulle legat bakom kränkningarna.. Däremot stod det väl solklart över alla förekommande vattenbryn att Sven Andersons enmansband ubåtsskyddskommisionen skyddade NATO-ubåtarnas framfart i svenska vatten… Det skulle verka fegt och undflyende att inte peka ut warszava som plaskande i vår skärgård..”

  Trist för regeringen Spildt att inte få utlösning eller en fjäder i hatten och denne som applåderade Jeltsins bombning av dennes eget parlament tillbaka till förtrycket från demokratin.. Var någonstans har Bildt inte backat en utveckling tillbaka? Detta bombardemang gjorde fortsättningen till ett schackspel med folk i hela världen som bönder och makten bak sitt pansar med kanonerna och resten av arsenalen stickande ut ur ändorna..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here