Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

”Stjärnkirurgen” Macchiarini har en egen diagnos

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 15 februari 2016
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonI dag är sex av åtta transplanterade döda. En är lemlästad. Trots att Macchiarini visste att hans metod inte fungerade utsatte han en ung, vacker och i grunden frisk turkisk kvinna för samma fruktansvärda ingrepp. Hela tiden har hon svävat mellan liv och död, med ett lidande utan motstycke, och vårdats i nästan fyra år på toraxintensiven till en kostnad av närmare 100 miljoner kronor; allt medan Stockholms läns landsting genom sitt bolag Stockholm Care cyniskt tjänat grova pengar på detta enda fall.

Tre patienter har flugits hit från utlandet för att användas som försökskaniner av Dr Frankenstein (som han skämtsamt kallar sig själv i den lysande tv-dokumentären,”Experimenten”). För det handlade om en ny typ av transplantation som aldrig tidigare testats vare sig på djur eller människa. Vården har fått betalas av patienterna, av deras hemländer – och av oss svenska skattebetalare.

År 2010 anställdes Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet trots avsaknad av både svensk läkarlegitimation och specialistkompetens – och blev en av världens mest uppburna kirurger. I New York Times och The Lancet beskrevs han som en ”renässansperson” – ”ett nydanande universalgeni”. Hans idé var att tillverka en luftstrupe, ett konstgjort plastimplantat, som fick en beläggning av stamceller från patientens egen benmärg för att man därmed skulle lösa problemen med både bristande organtillgång och avstötning. Evidens för detta saknas totalt.

Det är obegripligt hur höga företrädare för Karolinska institutet – och sjukhuset kunde duperas att tro på denne manipulative forskningsfuskandes oärliga och djupt oetiska metoder. Rektorn Anders Hamsten fick på ett tidigt stadium en stark varning från Pierre Delaere, en belgisk specialist inom luftvägskirurgi, att detta var rent kvacksalveri, vilket rektorn ignorerade och som en följd nu tvingats avgå. I dag utreds Macchiarini för forskningsfusk och grovt vållande till annans död.

Hur kan en internationell toppforskare samtidigt vara mytoman? En hel styrelse, en hel Nobelkommitté, alla ansvariga, förda bakom ljuset. Tragikomiskt för den erfarna journalisten Benita Alexander som förälskat sig i kirurgen, berättade Paolo att familjerna Obama och Clinton ingick i hans bekantskapskrets och att han ville gifta sig med henne sommaren 2015 med påven som vigselförrättare – innan lögnerna sprack som i en mardröm.

Swisha Christer NilssonRonald Schouten, professor i psykiatri och en av USA:s främsta auktoriteter anser att Macchiarini har en grandios självuppfattning med en personlighet extremt benägen att vilseleda andra, inte minst genom att han är så begåvad och prestationsinriktad. Efter den skandalösa rekryteringen av ”stjärnkirurgen” har denne lyckats skära förtroendet för Karolinska i småbitar och det kommer att ta mycket lång tid att få den skadan läkt.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare, ledarskribent (utrikeskrönikor i Södermanlands Nyheter), recensent av facklitteratur och har under en följd av år medverkat i en rad tidskrifter och dagstidningar med krönikor, essäer och artiklar om historia, medicin och sjukdomar bland annat i Läkartidningen, Axess, Ale- Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning. Har tidigare varit gymnasielärare i historia.

Christer Nilsson har hittills skrivit sex böcker, bland andra: Folkets farsoter och kungarnas krämpor (1995), Sjuka statsmän och vad de ställt till med (2005), Fursten och folket – liv och död i slott och koja (2006), Stormaktsdrömmen – I svenskarnas spår under tusen år i Finland, Ryssland och Baltikum (2009), Stormaktstid – I svenska krigares spår (2011), som utsågs till Månadens Bok på Svenskt militärhistoriskt bibliotek.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq