4 KOMMENTARER

 1. Begreppsförvirringen vad vi menar med GMO är inte så stor, men den blev det nu.
  Du beskriver det som om begreppet används för vanlig (sexuell) korsning ovan – motsats till GE.

  GMO är ju att införa en främmande gen – oavsett om den kommer från den egna, en besläktad eller en helt annan art.

  GE är ett allmänt begrepp för genetisk ingenjörskonst.

  Ett problem är dock EU-formuleringar som gjort att exempelvis mutationer som sker med hjälp av exempelvis strålning, vissa kemikalier inte regleras som GMO i EU. En kommitté som arbetar långsamt (och vars senaste möte blev fördröjt av kommissionen) tar upp sju tekniker för att avgöra om de är GMO eller inte. Och då är inte ens den nya (elegantare men ej testade) CRISPR-Cas9 som upptäcktes av Droudna (och Carpentier i Umeå) med i listan. En variant av den tekniken har nu Jordbruksverket släppt fri – deklarerat att den inte är GMO. Så, nu kan vi få omärkt mat som har muterade gener (som de fått av främmande DNA även om den sägs inte finnas kvar efter efterkorsning) DET är förvirrande.

  Men låt oss inte förvirra med att säga att GMO inte är GMO…

  En länk till eller annan information om de amerikanska rättsfallen som ledde till uppgörelse vore intressant att få veta mer om. Var hittar jag det.

 2. ja snälla, låt oss vara noga med begreppen. GMO har ju hittills inte används för att benämna när ”naturen fått avgöra de nya genuttrycken”, utan istället för att benämna laboratoriebaserad genmanipulation. varför driva på en förändring i denna uppfattning?

 3. De här begreppen har länge diskuterats i USA, GE-matens hemland. I november förra året gick FDA ut med en rekommendation att använda termerna Biotechnical eller Genetic Engineering, GE, för de plantor (och den lax som nyligen godkänts) för att tydliggöra att det handlar om en modern genmodifiering med teknik, s k in vitro, dvs genprodukten har tagits fram utanför de plantor och organismer det handlar om, t ex i ett provrör. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm473249.htm

  Det är just sådana här teknikaliteter som gör att många inte förstår vad det hela handlar om (inte ens på berörda myndigheter i Sverige/EU) och som öppnar för missbedömningar av t ex den teknik CRISPR-Cas9 som Gregor nämner ovan. Vilken givetvis är en modern bioteknik för genmodifieringar. Patentfighten runt den har nyligen gått igång: http://uk.businessinsider.com/crispr-patent-fight-goes-to-court-2016-1?r=US&IR=T

  Vi kan tycka vad vi vill om de här begreppen, men det är mycket som står på spel inför ett eventuellt framtida avtal, TTIP, med USA. Inslag av den biotekniskt styrda GE-maten på en amerikansk stormarknad sägs uppgå till uppemot 70%. Jag tror aldrig USA går med på att förhandla bort möjligheten att sprida den till oss, oavsett vad våra EU-politiker säger. Jag har själv varit på möte där Malmström och Fjellner varit med (ska gå på ytterligare ett snart) och det stod då helt klart, att de inte har en susning om vad det här kan innebära för jordbruk och hälsa.

  @gregor Vad det gäller din efterlysning av länkar till uppgörelser med Monsanto i USA runt hälsoeffekter, ligger det i sakens egen natur att de inte finns. Eftersom de som tystats med pengar också belagts med munkavle. Det fall som finns länk till är Europeiskt, men där vann bonden i rätten: http://phys.org/news/2015-09-french-court-poisoning-case-monsanto.html

  De som du kan hitta länkar till rör fall som handlar om ”patent-intrång”. Dem hittar du mycket om här via USA:s främsta miljöadvokat i de här frågorna Andrew Kimbrell: http://www.centerforfoodsafety.org/files/cfsmonsantovsfarmerreport11305.pdf + på hans sida Center for Food Safety: http://www.centerforfoodsafety.org/andrew-kimbrell

 4. det är alltså Monsanto som påstår att GMO står för genmodifiering där naturen får avgöra?

  vill vi verkligen låta Monsanto (eller FDA) få bestämma vilka begrepp som betyder vad?

  enligt Wikipedia började ordet genmanipulation användas i svensk massmedia först 1977.

  så här spännande låter den nya laxen: ”AquAdvantage Salmon, an Atlantic salmon that reaches market size more quickly than non-GE farm-raised Atlantic salmon.”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here