Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Mäklaren är skyldig att ange dig till finanspolisen om du renoverat svart

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 februari 2016
- Torbjörn Sassersson

Myndighet - advokater - Crestock

Har du renoverat din lägenhet och tänker sälja den via en mäklare? Tänk på vad du säger. Om du uppger för mäklaren att du renoverat svart har denne skyldighet att ange den uppgiften till Finanspolisen – och denne får inte berätta det för dig, enligt ett sk meddelandeförbud. Det handlar om att förhindra penningtvätt uppger Mäklarsamfundet.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:57, 29 feb 2016 | Foto: Crestock

NewsVoice har pratat med en mäklare som berättar om ett nytt “angiverisystem”, det är ordet som mäklaren väljer att använda. Detaljerna regleras i EU:s penningtvättdirektiv 4, som blev gällande redan i augusti 2015. Problemet är att allmänheten inte är informerad om de nya reglerna.

Mäklaren berättar att om denne inte anger en bostadssäljare som renoverat svart begår även mäklaren ett brott, åtminstone inför nya åtstramningar som blir gällande 2017. Både fastighetsägaren likväl som mäklaren är alltså utsatta för press, men bara mäklarna känner till konsekvensen av direktivet.

Kan detta verkligen vara sant? NewsVoice kontaktade Mäklarsamfundet och frågade.

Flera yrkesgrupper påverkas

Jonas Anderberg, jurist, Mäklarsamfundet - pressfotoJonas Anderberg som är chefsjurist på Mäklarsamfundet säger till NewsVoice att det sedan länge är aktuellt att mäklaren måste göra en riskbedömning runt kundens transaktioner och innan en transaktion genomförs, uppnå kundkännedom, bland annat genom obligatorisk ID-kontroll av både säljare och köpare. Det första penningtvättsdirektivet kom 2009 och genomfördes i och med den första penningtvättslagen. Denna lag gäller bla för: jurister, mäklare, personer inom bank, finans och värdepappershandel, samt casinopersonal, bokförare, revisorer och advokater.

Bild: Jonas Anderberg, jurist, Mäklarsamfundet – pressfoto

I augusti 2015 blev den enskilda mäklaren personligt ansvarig att säkra att det görs en riskbedömning av den egna verksamheten och att man har rutiner kring detta. Dessa bestämmelser skärps i och med EU:s penningtvättsdirektiv 4 som kommer att implementeras genom att en ny penningtvättslag införs sommaren 2017.

Anderberg bekräftar att mäklaren har tystnadsplikt, ett sk meddelandeförbud gentemot bostadssäljaren. Mäklaren får alltså inte berätta för bostadssäljaren eller köparen att en rapport lämnats till Finanspolisen.

Finanspolisen, Skatteverket och Polisen knackade på dörren

Swisha Sassersson 5 krNewsVoice pratade med en konsult som gav ett exempel från verkligheten. En bostadsrättsinnehavare hade skickat ett mail till sin bokföringsbyrå om att denne renoverat sin våning svart och ville sälja den. Några dagar gick och det ringde en morgon på dörren till innehavaren. Utanför dörren väntade tre myndighetspersoner. De kom från Polisen, Skattemyndigheten och Finansinspektionen. Bokföraren undrar nu om dennes mail var avläst av en av myndigheterna.

Mäklarsamfundet uppger att dessa stränga regler nu implementeras över hela Västvärlden och även i Asien.

Text: Torbjörn Sassersson

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq