Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Justitiekansler gör 90 konservativa grupper som är kritiska till klimathotet till föremål för en svindelrättegång

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 maj 2016
- Torbjörn Sassersson

Claude E. Walker - Foto naag.orgUSA. Justitiekanslern gör 90 konservativa grupper som är kritiska till klimathotet till föremål för en svindelrättegång. Den intellektuella oärlighet som “klimathotstroende” bygger sina påstående på är häpnadsväckande, inte för vad de tror på, utan för deras krav på att alla vi andra måste tro som dem eller annars…

Text: Artikel av Lachlan Markay – 4 maj 2016 | Översättning: Pia Hellertz | Ingress: NewsVoice (rewrite) | Bild: Claude E. Walker – Foto: naag.org

Rockefeller Foundation har ett direkt engagemang i denna rättegång. Det var David Rockefeller som grundade den ökända Trilaterala kommissionen som därefter förde in teknokratin till världsscenen under namn som hållbar utveckling och grön ekonomi. 

De amerikanska Jungfruöarnas statsåklagare hotade dussintals konservativa och icke-statliga organisationer med en stämningsansökan eftersom de är skeptiska mot påståendena om klimatförändringen. Det har allmänt beskrivits som ett försök att tysta politiska motståndare.

I ett förläggande i mars i år krävde Jungfruöarnas justitieminister Claude Walker kopior från Exxon Mobil av kommunikation mellan oljebolaget och 90 olika politiska organisationer “och andra organisationer som bedriver forskning eller opinionsbildning om klimatförändringar eller politik.”

Denna stämning var en del av en nationell, samordnad rättslig kampanj av delstatsåklagare och vänsterorganisationer för att använda rättssystemet mot företag och organisationer som inte håller med och inte är förespråkare för demokratiska strategier för att ta itu med den globala klimatförändringen.

Att en stämning gjorts rapporterades först av Wall Street Journal i april. Ett nyligen släppt dokument som erhållits genom Washington Free Beacon avslöjar namnen på de organisationer som arbetet riktats mot…

I dessa organisationer finns några av landets mest framstående konservativa och icke-statliga ideella grupper. Statsåklagaren begär att få Exxon Mobils kommunikation med Heritage Foundation, Cato Institute, Federalist Society, Hoover Institution, the Reason Foundation och Mercatus Institute, bland andra.

En av målgrupperna för stämningen, den libertarianska gruppen Competitive Enterprise Institute (CEI), har redan offentligt svarat Walker. Deras advokat kallar åklagarens stämning för:

“ett flagrant försök att skrämma och trakassera en organisation som främja vyer som du motsätter dig.”

”Dina krav på CEI är stötande, de är oamerikanska, de är olagliga, och de kommer inte att hålla”, skrev Andrew M. Grossman, en advokat i Washingtonfirman BakerHostetler. “Du kan antingen dra tillbaka stämningen eller förvänta dig att slåss.”

Walkers ansträngningar kommer sannolikt att möta liknande motstånd från andra organisationer som omfattas av stämningen, av vilka några har offentligt fördömt den med hänvisning till sin inriktning i CEI.

Hans von Spakovsky, tidigare federal valkommissionär och en ledande jurist på Heritage, kallar stämningen:

“ett verkligt upprörande missbruk av [statsåklagar-] myndigheten och ett missbruk av lagen.”

“Denna undersökning är avsedd att tysta och kyla ner all opposition”, skrev von Spakovsky. “Det är ett skamligt och föraktligt beteende av offentliga tjänstemän som är villiga att utnyttja sin makt för att uppnå ideologiska syften”.

Walkers stämning är en del av en samordnad insats av demokratiska statsåklagare med New Yorks Eric Schneiderman i spetsen och genomförs i samråd och i samarbete med ledande grupper som kämpar för miljön.

Deltagarna hade en hemlig privat överläggning den 8 januari på huvudkontoret för Rockefeller Foundation, en vänsterorienterad stiftelse.

Vid mötet diskuterade RFF (Resources for the Future [1]), Greenpeace och andra miljögrupper olika sätt att “avlegalisera [Exxonmobil] som en politisk aktör”, “tvinga tjänstemän att ta avstånd från Exxon” och “avyttra Exxon”, enligt en kopia av mötets agenda som erhållits genom Washington Free Beacon förra månaden.

En strategi som aktivister diskuterades var att värva likasinnade delstatsåklagare att använda sina befogenheter för att ge sig på oljebolaget.

E-post som senare erhållits genom Energy and Environment Legal Institute visar att personal i de grupper, som deltog i försöken, sedan informerade medhjälpare till dessa stadsåklagare. De diskuterade “klimatförändringstvister” för att främja sina politiska mål.

Walker uttryckte intresse för att “identifiera andra potentiella tvistemål” i en e-post. Walkers stämning är i sig av tvivelaktig laglighet, enligt vissa jurister.

“Vad de gör ser ut som ett samlat system för att begränsa The First Amendment, d.v.s. yttrandefrihetsrättigheterna [2] för personer som de inte håller med”, är i sig en potentiell kränkning av federal lag, skrev juridikprofessor Glenn Reynolds vid University of Tennessee.

Översättning: Pia Hellertz

Lachlan Markay är skribent på Washington Free Beacon. Han kommer till Beacon från Heritage Foundation, där han var den konservativa tankesmedjans första undersökande reporter. Han tog examen från Hamilton College i 2009.

[1] Resources for the Future (RFF) är en oberoende organisation som bedriver ekonomisk forskning och analys för att hjälpa ledare att fatta bättre beslut och genomföra en smartare politik om naturresurser och miljö. www.rff.org/about

[2] Amendments är tillägg till den amerikanska grundlagen, Konstitutionen. First Amendment ger alla närmast obegränsad yttrandefrihet. Med få undantag.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq