10 KOMMENTARER

 1. Fallet Erik Enby kan ses som ett illustrativt exempel på hur myndigheter och skolmedicinens företrädare effektivt förhindrar vetenskapliga genombrott på det medicinska området. Läkaren Erik Enby upptäckte tidigt i sitt liv hur kroniska sjukdomar som cancer kännetecknas av förekomsten i blodet av levande organismer som bl.a. åstadkommer att blodet ”klumpar sig”. Kollegor och överordnade vägrade att ens titta i hans mikroskop, och när han med hjälp av sina kunskaper botade cancerpatienter med ”antisvampmedel” (som t.ex. kolloidalt silver) hotades och förföljdes han för användande av ”icke godkända behandlingsmetoder”. Detta trots att hans metoder visade sig betydligt effektivare än skolmedicinens etablerade behandlingar. Slutligen fråntogs han sin läkarlegitimation… Tyvärr är detta något som innovativa läkare och forskare på det medicinska området ständigt fått uppleva. I USA finns flera upprörande exempel på hur framgångsrika behandlingsmetoder mot cancer (som t.ex. Essiac Tea och Laetrile) på detta sätt undanhållits mänskligheten i uppemot hundra år – genom samverkan mellan företrädare för de stora läkemedelsbolagen och korrumperade myndighetspersoner och läkare. Utövarna av dessa framgångsrika metoder har förföljts, ofta åtalats och dömts för sin ”icke godkända” kliniska verksamhet. Den film om Erik Enbys liv man nu lyckats få till stånd borde egentligen ingå som ett obligatoriskt inslag i läkarutbildningen – och för dem som inom våra landsting har beslutande funktioner! Den som vill se fler exempel på liknande fall kan t.ex. använda denna länk: http://www.svaradoktorn.se/425407782

 2. Detta var en film som man måste se – tillsammans. Det är den fina känslan i biosalongen, när man ömsom skrattar, ömsom är så rörd att man fäller en tår, som är viktig. Då får man i publiken kraft nog att gå vidare i Börje Peratts och Erik Enbys fotspår.
  Att rätta till eländet inom cancerforskningen , där pengarna och prestigen är det viktigaste – där patientens väl och ve är lågpriorterat.
  Gå och se filmen : Jag vet att den de närmsta veckorna visas i Höör, Göteborg och Malmö; men den som vet informera om en exakt plan
  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-Talets Vetenskap och nybliven ”filmstjärna” fast i biroll.

 3. Tack Martin Gustavsson för din positiva kommentar!
  Vi är hedrade att hamna på din hemsida!
  Vi på 2000-Talets Vetenskap håller på och moderniserar oss
  så ditt tips går helt i vår linje! Vi strävar efter att
  alltid vara framtidens tidning!
  Dessutom viker vi inte oss för andras åsikter utan vi vågar
  stå för det vi tror på. Eller som Roy Andersson uttrycker sig så
  väl på vår hemsida:
  ”Det är skönt att det finns iallafall någon röst i samhället som vågar
  ställa de kontroversiella frågorna. De irriterande frågorna. Det är bara
  att gratulera att SARA och 2000-Talets Vetenskap finns… det finns så få
  personer idag som vågar ta reda på och säga saker som är obehagliga
  men sanna. Det är en enorm rädsla för allvar alltså, rädsla för sanningen.
  Faktiskt, rädsla för sanningen.”
  https://www.youtube.com/watch?v=t9N1LzsnWcA
  Även Börje Peratts film ”Läkaren som vägrade ge upp” lyckas med detta.

 4. Jag blev berörd av filmen. Den berättade något viktigt; både faktamässigt och känslomässigt. Ge inte upp!

  Där fanns överlägsna läkare och myndighetspersoner som inte var kloka, mediamänniskor som var mobbaraktiga och inte kunde svara på frågor -liksom där fanns Enby med fru, och andra som hade integritet och inte minst, humor!

 5. Dagsläget för fortsatta filmvisningar av dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp”:

  Göteborg 2 juni kl 18 på Bio Roy (219 biljetter redan köpta/bokade)
  Höör 4 juni kl 19 på Kulturhuset Anders

  Intresset är stort. På begäran ytterligare en visning i Göteborg på Bio Roy 16 juni kl 19.
  Går att boka biljetter redan nu, se http://www.bioroy.se

  Fler orter på G.
  Information följer när platser och tider är spikade/bokade.

  VÄLKOMNA ALLA!
  Siv

 6. Mig veterligen har jag aldrig hört Börje Peratt benämna sin film dramadokumentär utan långfilmsdokumentär eller dokumentärfilm. Det är möjligt att han p ett tidigt stadium tänkte sig en dramadokumentär – jag har ingen aning- men hur ska pengar från crowdfunding (160 000 kr) räcka till skådespelararvoden? Dessa av folket skänkta pengar har inte gett någonting till Peratt och hans filmteam som under ett års tid ställt upp ideellt och oavlönat.

  På de affischer som varit uppsatta i samband med filmpremiären står det ”Läkaren som vägrade ge upp – En dokumentärfilm av Börje Peratt”.

  Det oestetiska? Jag tänker på de ansiktsuttryck och våndasvettningar som förekommer hos några av intervjuoffren efter det de aningslöst prata på om sina tankar kring Enby och hans forskning och plötsligt känner sig ställda mot väggen av Börjes följdfrågor. Man kan förstå dem. Helst av allt skulle de vilja försvinna därifrån. De blir mänskliga och förmår man flytta fokus, kan man t.o.m. lida med dem i denna för dem obehagliga stund. Skulle man retuschera bort detta – brukar man göra så i dokumentärt material? Får det i så fall kallas dokumentärt då? Jag kan ingenting om detta.
  Jag har gjort en sammanfattning (snarare än en fullödig recension) av Peratts film på H&K för den som vill veta mer: http://humanismkunskap.org/2016/05/26/premiaren-pa-borje-peratts-film-lakaren-som-vagrade-ge-upp/
  Tilläggas kan att begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” utreddes i Peratts film. Ärendet var uppe till utredning i Hälso- och sjukvårdsnämnden 1982 och att det är upp till den enskilde läkaren att avgöra. (1982:763) Socialstyrelsen har inget tolkningsföreträde men har i praktiken felaktigt tagit sig detta utan att knappt någon protesterat.

 7. Ett fantastiskt projekt! Tänk att filmen kom till på så kort tid – helt otroligt! Jag delar informationen med ‘alla jag känner’ i Sverige och hoppas kunna se den själv vid tillfälle – kanske t o m i UK…

  Heja Börje, Dr Enby och team – ett så fantastiskt projekt (ja, jag upprepar mej gärna 🙂 )!!

 8. Ja, det vore bra om den kunde läggas på youtube, för detta är faktiskt nåt från Sverige som vi vill se. Och så vill vi veta vilken uppmärksamhet den ägats i konventionella medier.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here