Öppet brev till Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 21 juli 2016
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (i bild tv) skickade detta brev den 20 juni 2016 till Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket med anledning av de uppgifter som framkommit i Uppdrag granskning om vänskapskorruption och ”särbehandling” av högt uppsatta offentliga personer.


Brevet

SKATTEVERKET

Ingemar Hansson
106 62 Stockholm

Helsingborg 2016 06 30

Christer Nilsson, historiker, ekonom, publicist, författare
Piongatan 37, 253 74 Helsingborg,

Ingemar Hansson

Önskar personligt svar från dig som generaldirektör på

nedanstående frågor; där jag in extenso kommer att citera

dina svar i min bok och i de medier jag medarbetar i:

  1. Varför anser du att det var fel av dig och Helena Dyrssen att försöka varna Frank Belfrage om att Uppdrag granskning undersökte hans utländska obeskattade tillgångar?
  1. Vad exakt menar du med att det var ett, citat ”misstag” av Helena att försöka ringa – och ett, citat ”misstag” av dig att inte stoppa henne?
  1. Hur kommer det sig att ni båda gjorde ett, citat ”misstag” – hade ni inte gjort klart för varandra den uppenbara risken med att ”särbehandla” särskilt viktiga offentliga personer?
  1. Har du eller Helena gjort samma ”misstag” tidigare med någon annan känd person? En initierad källa på Skatteverket uppgav anonymt för Uppdrag granskning att ”särbehandlingar” lik den av Belfrage har förekommit tidigare. Anser du att denna anonyma källa far med osanning? Eller behövs sådana ”visselblåsare”?
  1. Anser du att detta beteende har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen?
  1. Anser du att detta beteende har skadat medborgarnas förtroende för Skatteverket i allmänhet och för högsta ledningen i synnerhet?
  1. Hur ser du på finansminister Magdalena Anderssons uttalande att ”Det är mycket allvarlig kritik som riktats mot Ingemar Hansson och Helena Dyrssen”?
  1. På vad sätt tycker du att du har förtjänat att få sitta kvar som generaldirektör efter denna förtroendekris bland medarbetare, allmänhet och den svidande kritiken från din uppdragsgivare, regeringen?
  1. Du säger att ”visselblåsarfunktionen ska utvecklas”. Varför fungerade den inte när dessa ”misstag” begicks?

 

Med vänlig hälsning

Christer Nilsson

historiker, publicist, författare

Swisha Christer Nilsson

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Skatteverket
  • Glädjande nog finns det duktiga grävande journalister som dem som här avslöjade grovt tjänstefel på Skatteverket. Det är inget lätt uppdrag och man får säkert ta många personliga risker och inte blir man populär.
    Dessutom måste det vara oerhört frustrerande att efter ett så flagrant avslöjandet att ingenting händer Gång på gång överser, förlåter och vänder man blad när brottsligheten avslöjas bland makthavare.
    Därför var det väldigt föredömligt att det följs upp med ett stringent och personligt brev som detta och med krav på svar.
    Vid tillfällen som dessa brukar man skylla på att vi avskaffat tjänstemannaansvar. Men om man läser vad Michael Zazzio skriver här så är juridiken verkligen inte tandlös. Men det vill till att även rättsvårdande myndigheter sköter sitt jobb och tar i detta.
    Det skall bli mycket intressant att läsa fortsättningen. Får Christer Nilsson Nilsson inget svar så borde varenda skattebetalare fråga- varför?
    Allt stöd till den grävande och avslöjande journalistiken…..
    https://newsvoice.se/2015/10/14/sd-politikerna-har-fel-tjanstemannaansvaret-ar-inte-avskaffat-brottsbalken-galler/

  • Girigheten är mänsklig och bottnar i rädsla. Likväl kan den girige inte ta med sig sina pengar dit vi alla vandrar. Eftermälet är det som består … en stund i alla fall …

    Det ser ut som om lösningen på detta problem ligger på chefs och politikernivå eller, om ingen åtgärd vidtas, på folknivå i valet 2018.

    Korruption angrips bäst i en demokrati genom att uppmärksamma den och uppmärksamma de som tillsatts för att bekämpa den.

  • Det är meningslöst att sparka generaldirektörer. Varför då? De får full lön livet ut ändå. Det kommer bara en ny galning och tar platsen, några år, till nästa skandal. Sparken full lön livet ut.
    Pratade med Catarina Elmsäter för några år sedan
    – ja dom är några stycken överblivna GDar som sitter i den korridoren.
    Billigast för oss skattebetalare om dom sitter kvar.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *