7 KOMMENTARER

 1. vi har alltså fått ett fakenewsställningskrig mellan etablissemangsmedia triggat av nya mediers och medborgarjournalisters kritiska granskning av etablissemangets och maktens regelbundna fakenewsspridande. Och Hugo Ewalds ängsliga blick säger oss något om etablessemangsmediernas ångest inför den för demokratin sunda kritiska granskningen av deras skriverier som alienerar sig allt mer från traditionell kritisk granskande och faktabaserad journalistik och som i stället allt mer består av hjärntvättande propaganda.

 2. Förtroendet för makten och medierna är nu så lågt, att om man får denna stämpel på sig, så vet man att man är sanningen på spåren… Ungefär som en kvalitetsstämpel… Så illa har det blivit och det som framstår som allra tydligast, är att deras beteende blir allt mer desperat och panikartat!

 3. Den obönhörliga konsekvensen av all denna röra med fake news, som knapp börjat, är det ökande behovet av en central makt som håller ordning på allt det här, som postulerar ”SÅ HÄR ÄR DET”.
  Det är inga som helst problem för rådande etablissemang att bilda denna centralmakt.
  Utom ett problem: massornas medgivande.
  Då får vi ett Sanningsministerium, myndigheter som ALDRIG kan ha fel, som beskrivet av Orwell, och en annan Kafka. :-\

 4. Så länge det finns incitament för prestige och egennytta och så länge paniken och desperationen tilltar bland maktelitens företrädare och medlöpare, lär vi få dras med en allt mer grotesk nyhetsförmedling och förljugen opinionsbildning.

  Ett destruktivt paradigm har nått vägs ände och dess arkitekter står på ruinens brant…

 5. ”/…/emedan Metro sedan flera år publicerar astrologiska budskap i form av dagens horoskop, något som anses vara minst sagt omstritt.”

  Nu är det så här att Jyotish – The Science of Light alias Vedisk astrologi fungerar. Det finns universitetsutbildningar i astrologi i Indien. De ligger i paritet med en läkarutbildnings längd här.

  Vad tropisk astrologi ej begrundat är Moder Jords precession [ https://www.youtube.com/watch?v=0qHjtp4cdCA ], d.v.s. hon backar 1° på 72 år genom zodiaken. Det innebär att man måste korrigera datumen här på jorden för att se när planeterna (INTE BARA SOLEN) står stjärnmässigt korrekt i en konstellation/stjärnbild. I förlängningen är tropisk astrologi inte astrologi utan geologi.

  Bara för att du står med en karta på franska i Montreal och det talas franska där, men själva kartan visar Paris så innebär det ju inte att du är i Paris. Men det tror dagens västastrologer. Dock är det som presenteras i Metro bara haikudikter tagna ur luften. Rent hittepå!

  Och att NewsVoice kritiserar detta som omstritt kan tolkas på två sätt; 1) Astrologi är bara blaha. 2) Det som presenteras i Metro är skräp. Det ÄR DET förvisso, OCH det som skrivs inte bara i Metro angående astrologi är enkom totalt trams. Fullständigt! Se nedan.

  Grejen är att hela Universum är en enhet som hör ihop. Jag avfärdar ALL astrologi som inte tar hänsyn till precessionen tillika den som försöker generalisera. Det är omöjligt att generalisera. Visst kan man ställa mondäna horoskop för ”tiden”, men alla människor som är födda mellan 15 juni-14 juli och därmed har Solen i Tvillingarna har ju Måne och de övriga planeterna i helt olika tecken beroende på födelseår. Tillika är de under olika planetära cykler.

  En dag kommer de insnöade tredjedensitetsvetenskapsmännen att vakna och inse att planeterna har en påverkan. Och då står Vof et alumni där med skägget i brevlådan!

  Ta bara redaktören som ”tror” han är Oxe (Soltecknet då) när han i själva verket har Solen i Väduren. Mars-driven. Och han är sannolikt född efter 17:30 med en Måne i Lejonet…

  Förlåt, nu snöade jag och gick off topic, men tycker att folk borde få veta att det finns astrologi som fungerar.

 6. Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening och Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet skriver i en debattartikel ”Så sätter vi stopp för ”fake news” i Aftonbladet den 27 feb att:

  ”Vi föreslår att regeringen omgående tillsätter ett råd, med bred förankring, med uppgift att stärka medborgarnas förmåga att identifiera falska nyheter och algoritmisk påverkan. Staten ska självklart inte agera faktagranskare, men har ett stort ansvar för att människor ska utveckla förmågan att hantera och kritiskt granska information.”

  Min kommentar: Tanken är god och den kommer att leda till att folk lär sig identifiera fejknyheter överallt, även i gammelmedierna.

  DN.s martin Jönsson är mer radikal. Han vill i sin artikel Säg nej till annonspengarna, Google och Facebook, så faller fejksajterna” stoppa alternativa medier som han kallar fejksajter genom att strypa reklampengarna.

  Jönsson skriver bla att Bamse kan hjälpa oss i sin lista med 5 punkter:

  1. Rensa upp i annonsnätverken: Google och Facebook måste leda vägen och lägga mycket större kraft på att få bort oseriösa aktörer från de programmatiska annonsnätverken.

  2. Gör om algoritmen på Facebook – och ta större ansvar för vilka källor som kan få stort genomslag.

  3. Rensa i söklistorna på Google: med lägre vikt på oseriösa nyhetskällor syns de inte lika högt i sökträffarna

  4. Granska fejk- och hatsajterna mer. Fler journalister och redaktioner måste ta frågan på större allvar och skildra både hur de här sajterna och nätverken arbetar och rapportera mer om vad som uppenbart är fejk, men som får stor spridning i sociala medier. Satsningar som den prisbelönta Viralgranskaren och Eskilstuna-Kurirens genomlysning i går av Granskning Sverige/Fria tider är extremt viktig

  5. ”Satsa mer på utbildning i källkritik och medie- och informationskunskap, både i skolor och brett till allmänheten. Viralgranskarens video om vad som händer när man är källkritisk fick stort genomslag tidigare i år, liksom tidningen Bamses satsning på källkritik…”

 7. @NewsVoice
  ” /../ liksom tidningen Bamses satsning på källkritik…”

  Trillade nästan av stolen när jag läste detta. Följde upp och lärde mig då att Lille-skutt tydligen inte alls är en tillförlitlig källa. Jaha, där fick man svart på vitt! Mina misstankar kring detta hade visserligen redan florerat en tid 🙂

  Skämt åsido. Det bör väl kanske existera ett ramverk för hur man hanterar det som sedemera visar sig vara falska/fake -nyheter? Detta måste givetvis även gälla för msm-media! Om man nu från politiskt håll vill svartlista och då slå på reklam-intäkter så måste det ju gälla alla fakta-relaterade nyhetsmedier och inte bara för ”alternativa” digitala nyhetsmedier lokaliserade på internet.

  Källkritik? Just nu tycks det mig i msm enbart handla om åsikter kring VEM som ska avgöra VAD som ska ANSES vara sant och falskt som diskuteras. Ska sannings-paneler sättas upp som avgör detta? Nej! Det är fel väg att gå. Bortom praktiska fysiska bevis så behöver alltid ursprungs-källor anges så läsarna/lyssnarna själva ges möjlighet att avgöra/klargöra.

  Msm tycks i stort sett anse att dom fortfarande inte behöver ange orginal-källor eller bevis IHT. Sen pratar man om källkritik? Säger en hel del om hyckleriet i den monolog som förs nu av etablissemanget.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here