Ledaren för mordkommandot ”Los Suecos” åtalas i Malmö

publicerad 22 september 2024
- Kristoffer Hell
Ledaren för mordkommandot "Los Suecos".
Ledaren för mordkommandot "Los Suecos"

Ledaren för ”Los Suecos”, en av Europas mest efterspanade brottslingar, är en 27-årig man med iranskt ursprung, danskt medborgarskap och uppvuxen i Sverige. Mannen sitter häktad i Malmö i väntan på rättegång för omfattande narkotikabrott.

Under flera år var huvudmisstanken mot mannen att han var ledare för det kriminella nätverket ”Los Suecos” (svenskarna) som begått flera uppmärksammade mord på den spanska solkusten.

Bevisningen räckte dock inte hela vägen och 27-åringen kommer nu att ”bara” åtalas för omfattande narkotikahandel i Europa, en trafik han enligt uppgift dirigerade via EncroChat, en krypterad chattjänst installerad på en smartphone som modifierats för att maximera skydd mot insyn.

Enligt den svenska förundersökningsledaren koordinerade mannen, med Dubai i Persiska viken som bas, sin aktivitet med andra kriminella i bland annat Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige.

Genombrottet i utredningen kom när fransk polis år 2020 hackade EncroChats servrar och laddade upp ett malware som, maskerat som en systemuppdatering, sedan distribuerades till alla mobiltelefoner som prenumererade på tjänsten.

Encrochat lanserades 2016 och försvann i juni 2020, när det det stod klart för operatören att tjänsten hackats av statsaktörer. Som mest uppges EncroChat ha haft 60 000 prenumeranter över hela Europa.

Enligt uppgift har 27-åringen under polisförhör erkänt narkotikabrott men nekar till anklagelser om mord och vapenbrott.

Rättegången inleds den 27 september 2024 vid Malmö Tingsrätt.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Los Suecos