Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Bloomberg varnar för lågkonjunktur i EU 2023 – Vanliga konsumenter får det svårare med vardagen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 augusti 2022
- NewsVoice redaktion
Temabild: Höga konsumentpriser i kombination med brist. Foto: W. Kanadpon. Licens: Shutterstock.com

EKONOMI. Risken för en recession i EU har nått den högsta nivån sedan november 2020, enligt tillfrågade ekonomer. Energibrist hotar att pressa upp den rekordhöga inflationen ännu högre. En nedgång är sannolik 2023, enligt en rapport från Bloomberg.

Sannolikheten för att produktionen ska krympa under två raka kvartal har stigit från 45% till 60%. Konflikten i Ukraina, då västerländska sanktioner infördes mot Ryssland, pekas ut som en orsak. En annan orsak är dålig nederbörd.

Blockets största ekonomi, Tyskland, en av de EU-stater som är mest utsatta för nedskärningar i utbudet av rysk gas, kommer sannolikt att stagnera från så tidigt som det nuvarande kvartalet, enligt de ekonomer som tillfrågats.

“The rising cost of living is hurting euro-area companies and households, with Russia’s energy threats exacerbating that problem heading into the final months of 2022”, skrev Bloomberg och pekade också på flaskhalsarna i utbudet som har förvärrats av svår torka.

De europeiska elpriserna slår nya rekord

Elpriserna är nästan sex gånger så höga i jämförelse med priserna den här tiden 2022, med en fördubbling av priset bara under de senaste två månaderna.

Oron är om Europa kommer att kunna generera tillräckligt med el i vinter. Frankrikes kärnkraftskapacitet är tex extremt låg, vilket minskar möjligheten till kraftexport under de kommande månaderna.

Elpriserna i Tyskland och Storbritannien satte också rekord i måndags, en indikation på hög efterfrågan på nedkylnings-el pga värmeböljor och torka på kontinenten.

Lågkonjunktur i EU 2023

De tillfrågade ekonomerna förväntar sig att inflationen i blocket i genomsnitt kommer att vara ungefär fyra gånger högre än Europeiska centralbankens (ECB) mål. ECB förutspår en inflation på 4% under 2023 och en avmattning till målet på 2% år 2024.

Energiprishöjningarna driver på inflationen i hela Europa vilket leder till höjningar av konsumentpriserna för vardagsprodukter. Vi kan med säkerhet förvänta oss en lågkonjunktur i EU 2023.

Källor: RT.com RT.com och Bloomberg.com | Översättning: NewsVoice

Relaterat

  • Bloomberg Television är ett globalt TV-nätverk som sänder affärs- och finansnyheter. Nätverket når över 200 miljoner hushåll världen över.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq