D-vitamin reducerade förkylningar med 75%

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 september 2010
- Torbjörn Sassersson red.
cold förkylning feber

I september 2009 inför den kommande svininfluensaepidemin beslöt jag mig för att testa D-vitamin istället för att vaccinera mig. D-vitamin är ett bortglömt vitamin som åter blivit aktuellt eftersom vitaminet skyddar mot virusinfektioner och även mörkertrötthet under vinterhalvåret.

Text: Torbjörn Sassersson

Undersökningar visar att vi nordbor har underskott av vitaminet pga av vårt mörka vinterklimat. D-vitamin bildas som bekant när vi utsätter vår kropp för solljus. Vi måste vara halvnakna för att utsätta tillräckligt mycket hudyta för solljus för att D-vitamin ska bildas i kroppen, men på vintern står solen lågt och vi är helt täckta av kläder. Det betyder att vi måste äta D-vitamin för att inte bli “undernärda” på vitaminet.

Till min stora förvåning slapp jag inte bara svininfluensa utan jag fick inte en enda förkylning under hela hösten och vintern. Normalt brukar jag ha minst ett par förkylningar varje höst-vinter och fyra förkylningar per år. Inte bara förkylningarna uteblev utan även min vinterhosta, ett retsamt småhostande.

Först under våren kom en 4 dagars förkylning, men sedan den har jag varit frisk ända fram till september 2010. Sammanfattningsvis har jag bara haft en förkylning på ett helt år jämfört med c:a 4 förkylningar per år. Jag drar slutsatsen i mitt empiriska försök att D-vitamintillskottet minskade förkylningsrisken med hela 75%.

Läs mer om D-vitaminets fördelar

Läs mer om D-vitamin och depression (Kostdoktorn)

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *