Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dan Josefsson kritiserar Bonniers försök att kontrollera svenska media

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 november 2010
- NewsVoice redaktion
BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
BonnierBuset – Foto: Holger Ellgaard, omgjort – Wikimedia Commons

Dan JosefssonDan Josefsson fick den 8 november 2000 Stora Journalistpriset av Bonnier. Dan Josefsson tackade nej till priset och 50 000 kronor. Han var och är fortfarande den första journalist som sedan 1966, då priset först utdelades, tackat nej till utmärkelsen.

Text: Torbjörn Sassersson. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Uppdaterad 2010-11-11 kl 10:42

Motiveringen till att Josefsson tackade nej var enligt honom själv följande:

“Skälet är att det finns allvarliga skäl att tvivla på hur djupt familjen Bonniers engagemang för god journalistik egentligen är. I aktiv handling har Bonniers tvärtom verkat för att begränsa antalet tidningar där sådan journalistik kan publiceras”. Källa: Josefsson.net 2000-11-09

Åtta år senare när Bonnier startar debattidningen Newsmill.se på internet kritiserar Dan Josefsson återigen Bonnier. Han skriver den 5 september 2008 i aftonbladet: “Så ska de tygla bloggsfären – Bonniers nya redaktionsförklädda PR-byrå“.

Josefsson fortsätter i artikeln:

“I veckan öppnade sajten Newsmill och med den försöker Bonniers göra delar av den fria bloggsfären till sin egen. Newsmill saluförs som en debattsida där kända och okända ska publicera artiklar och bloggtexter. Man påstår sig därmed vara en del i en demokratirörelse”.

Newsmill.se annonserade samtidigt:

”Demokratin slår igenom på alla plan. Traditionella hierarkier accepteras inte. Den allmänna debatten har inga väntetider och måste vara online. Bloggosfären har oåterkalleligen decentraliserat och individualiserat opinionsbildningen.”

Problemet är att Newsmill inte alls är en del av den här demokratirörelsen, utan tvärtom motarbetar den, skriver Josefsson. Han menar att Newsmill.se är ett sätt att kontrollera bloggosfären genom att ta över initiativet.

Dan Josefsson:

“Det är fullt förståeligt att Bonniers blir oroliga när bloggare över hela landet börjar tala med varandra utan mediala mellanhänder eller, som i fallet FRA, skjuta medierna framför sig. Inga ägare, redaktörer eller ekonomiska intressen styr innehållet och intressanta texter når blixtsnabbt många läsare bara i kraft av sitt innehåll. Vi har fått ett växande torg för en verkligt demokratisk debatt och samtidigt hotas hela den agendasättande makten hos exempelvis Bonniers”.

Idag ytterligare två år senare kommer nästa avrivning. Dan Josefsson skriver 10 november 2010 i sin artikel “Målet: Krossa småföretagen” i Aftonbladet:

“Bonniers grepp över medierna, bokbranschen och svensk film saknar motsvarighet i den så kallade fria världen. Trots det, eller kanske just därför, undgår Bonnier år efter år granskning. Den här veckan initierar Aftonbladet Kultur en diskussion om en av Sveriges största makthavare.”

Idag är jag själv fundersam kring Newsmill.se som debattidning på nätet. Jag märker hur de stryper mina försök att få artiklar publicerade i nättidningen, artiklar vilka istället i snabb följd refuseras. De kallas: “för spekulativa”, “för dåligt underbyggda” eller tom “konspiratoriska”. Jag håller inte med. Mina artiklar tar inte gräddfilen i mainstream. Mina artiklar är i själva verket prov på undersökande journalistik.

Jag förväntar mig att en tidningsredaktion kan se skillnad på konspirationsteori och undersökande faktabaserad journalistik.

Min senaste artikelAmerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att komma åt svenskar” som blev refuserad handlar om hur en amerikansk underrättelsetjänst kan ha använt sig av bredbandsnätägare och backup-företag för att komma åt information om svenskar. Min artikel baseras på verkligheten och är väl underbyggd. Till och med en person från Säkerhetspolisen ger artikeln tummen upp i ett mail, men Newsmills redaktion kallar den “för spekulativ”.

Ska jag tolka det som om Newsmills redaktion vet bättre än svenska Säkerhetspolisen om vad som är saklig och användbar information? Det har jag svårt att tro. Jag tror tvärtom att mina artiklar från det förflutna och i framtiden kommer att få fler läsare för att de uppskattar sakligheten.

För närvarande är min åsikt om Newsmill.se avvaktande. Jag vill ej döma ut Newsmill, men jag undrar om de har börjat tillämpa filtrering av vem som får skriva vad. Om det är så, vem styr Newsmill.se och hur fungerar filtret?

Studera vilka av mina artiklar Newsmills redaktion väljer att refusera


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq