Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Johan Ernst Nilson leder världens första expedition från Nord- till Sydpolen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 mars 2011
- NewsVoice redaktion
Johan Ernst Nilson. Pressfoto: Audi, sponsor för pole2pole.net
Johan Ernst Nilson. Pressfoto: Audi, sponsor för pole2pole.net

Äventyraren Johan Ernst Nilson leder världens första expedition från Nordpolen till Sydpolen: ”The Last Great Adventure – Pole2Pole”. Han ska därmed överträffa bägge de historiska polarforskarna Amundsen och Shackleton. Resan har aldrig tidigare genomförts och han ska göra det utan motoriserad hjälp och helt ensam.

Text: Torbjörn Sassersson. Pressarrangemang: Linda Skugge & Co och maten kom från Pontus.

Resan börjar den 30 mars 2011 och är klar ett år senare efter tre år av förberedelser. Därefter följer två år av kontrakterade boksläpp filmer och föreläsningsprogram över hela världen, om han lyckas.

Johan Ernst Nilson tog den 28 mars emot pressen i sitt rymliga penthouse på Baldersgatan i Stockholm. Han är som person en kombination av ödmjukhet och entusiasm. Han har en förmåga att dela med sig av en intensiv upptäckarglädje och en tro på människans förmåga. Det smittar av sig, men alla trodde inte på honom när hans äventyrskarriär inleddes. I rummet sitter journalisten som skrev en av de första artiklarna om Johan. Artikelns rubrik löd: “Johan Ernst Nilson – en dåre”. Inte heller hans gympalärare från skoltiden var särskilt imponerad av Johan. Han fick betyget: en etta. Idag är situationen annorlunda. Nilson har ett respekterat världsrykte.

Fenomenet Johan Ernst Nilson

Johan Ernst Nilson föddes 1969 och är President of the Everest Summiteers Association och invald i The Explorers Club. Han har genomfört över 28 stora expeditioner i över 100 länder. Johan har filmat och fotat för Vetenskapens värld, Rapport, Discovery Channel och har varit producent på Nordisk Film. National Geographic Channel gjorde 2001 en dokumentär om Nilson som visades i 145 länder. År 2009 mottog Johan Ernst Nilson S:t Eriksmedaljen med motiveringen ”Johan Ernst Nilson har dokumenterat världen med sina naturskildringar och fotografier, tagit upp miljöfrågan i dagens samhälle och är en bra ambassadör för Stockholm”. Johan Ernst Nilson är idag även ambassadör för världens största miljöorganisation Internationella naturvårdsunionen.

“Mina resor över hela världen är lika mycket en
resa i mitt eget inre landskap fyllt av utmaningar.”

När Johan Ernst Nilson beskriver sina egna drivkrafter pratar han om viljan att genomföra något som tycks vara omöjligt och därför inspirera andra att lyckas även de. När Johan nämner en av hans mest minnesvärda stunder berättar han hur han tog en grupp av svårt sjuka barn till Kebnekajse med syftet att hjälpa dem att förverkliga sina önskedrömmar. Johan har i sina projekt alltid slutdestinationen som mål och han menar att resten handlar om att genomföra resan steg för steg med en positiv attityd.

Företag sponsrar och möjliggör resan

Utan sponsrande företag hade denna resa inte varit möjlig att genomföra. Flera företag specialiserade på olika typer av utrustning deltar. Förberedelserna är minutiösa, omfattande och krävande och kan betyda skillnad mellan liv och död. För att vara helt säker på att utrustningen klarar extrema påfrestningar har Johan Ernst Nilson testat tält, sovsäck och kläder i Audis kylkammare och vindtunnel i Ingolstadt där verkliga, arktiska förhållanden kunnat simuleras, berättar Wolfgang Egger, Audigruppens chefsdesigner. Andra sponsrande företag är Ramlösa, Svenska Postkodslotteriet och Zenith.

När Johan fick frågan av sin pappa om vilken utrustningsdetalj som är viktigast svarade han: “allt är lika viktigt”. Om en detalj falerar kan det vara kört. “Jag pratade med Sydpolen idag. Det var 50 grader kallt”, säger Johan.

Audi bistår Johan Ernst Nilson under cykelfärden från Ottawa till Patagonien genom att tillhandahålla en Audi Q5 som följebil. I bilen finns ett kamerateam som följer Johans färd, men det är viktigt att betona att Johan Ernst Nilsons pol-till-polresa kommer att ske helt med muskelkraft och vind.

Johan Ernst Nilsons resrutt under projektet Pole2Pole

1. Nordpolen till nordligaste punkten på Grönland på skidor
2. Från toppen av Grönland till Thule Airbase 1000 km med hundsläde
3. Thule Airbase till Ottawa med segelbåt
4. Ottawa till Patagonien med cykel
5. Patagonien till Antarktis (inte klart exakt hur)
6. 2,200 km över Antarktis med kite

Följ Johans resa

Johan inbjuder alla som vill att hänga med på resan upp till en vecka. Lämpligast är att låna en cykel under färden i Nordamerika. Kontakta Lotta Sunna på Linda Skugge & Co. För de som inte kan komma till Amerika finns alltid internet och Johan ska inte bara fota under resan utan även blogga.

Besök Johanernst.com för detaljer.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq