Holistic: Livsmedelsverkets bristande kompetens om D-vitamin bidrar till sjukdomar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 april 2011
- NewsVoice redaktion
Bertil Wosk - Pressfoto: Holistic
Bertil Wosk. Pressfoto: Holistic

Flera Landsting har tröttnat på att Livsmedelsverket inte vill ta till sig nya vetenskapliga rön som visar att det rekommenderade intaget av D-vitamin är alldeles för lågt, så lågt att Livsmedelsverkets råd medverkar till en rad allvarliga sjukdomstillstånd i Sverige. Läkare och barnmorskor har därför valt att gå förbi Livsmedelsverket.

Text: Torbjörn Sassersson. Uppdaterad 2011-09-03

Det började med en anmälan mot Holistic ett kosttillskottsföretag. Anmälan gick till Läkemedelsverket som vidarebefordrade det till Livsmedelsverket (eftersom det är deras bord). Livsmedelsverket initierade en utredning om ett D-vitaminpreparat från Holistic. Det är inte Livsmedelsverket som har översyn av kosttillskott, utan det är kommunerna. Misstanken som väckts är att preparatet per tablett innehåller för mycket vitamin, över de 400 IE per dag som är verkets rekommendation. Det finns därför en risk att Livsmedelsverket nu försöker stoppa försäljningen av alla D-vitaminpreparat med verksamma halter trots att forskning i Europa, USA och Kanada påvisar att extra D-vitamin i halter först långt över 400 IE har en skyddande effekt mot sjukdomar.

Bertil Wosk kommenterar händelseförloppet:

“Livsmedelsverket skickar ärendet vidare till Motala kommun. Livsmedelsverket som har översynen av kosttillskott har delegerat själva utredandet till respektive kommuns Miljö- och hälsoavdelning.

Risken är att kommunens tjänstemän låter försiktighetsprincipen gälla, av rädsla för att bli anklagade för att ha gjort fel.

Nu vill kommunen att vi inkommer med vetenskapliga stöd för att denna dos [kapslar med 2000 IE] inte är skadlig om man äter den under lång tid. Det handlar alltså inte om att vi ska visa att det finns positiva effekter, utan de är bara intresserade av säkerhetsbedömningen.”

Problemet är att Sverige är ett solfattigt land och att populationen generellt förmodligen lider av D-vitaminunderskott. Solsken genererar D-vitamin i huden men mörkret, våra ständigt klädda kroppar gör oss undernärda på vitaminet. Problemen visar sig tydligast hos mörkhyade personer som flyttar till Sverige.

När vi solar en klar sommardag bildas hela 10.000 IE D-vitamin från UVB strålning i huden inom 20-30 min. Det finns inga negativa effekter hos personer som bor på platser med sol året runt”, säger Bertil Wosk. [Läs nedan om forskningen på höga doser av D-vitamin]

Margareta Pettersson är överläkare på Nyköpings lasarett. Hon berättar  att barnmorskor och läkare i flera år fört diskussioner med Livsmedelsverket om att rekommendera högre doser D-vitamin än 400 IE till gravida.

Flera Landsting i Sverige har väntat länge på att verket ska höja rekommenderade dagsintag från en undermålig vitaminnivå till en nivå som har en tydlig hälsoeffekt, men Livsmedelsverket drar ut på tiden av någon anledning.

“Vi har ganska mycket på fötterna nu och vi känner att det är dags att ändra rekommendationerna”, säger Margareta Pettersson.

Landstingen i Västmanland, Örebro och Dalarna och Sörmland har dock valt att åsidosätta Livsmedelsverket och rekommendera redan idag intag av högre doser D-vitamin. Det är på tiden att ändra rekommendationerna menar man. Det handlar om larmsignaler att autism bland somaliska barn beror på D-vitaminbrist hos gravida mödrar. Landstingen stödjer sig på forskning som visar att extra doser D-vitamin skyddar mot autism, blodpropp, inflammationer, [depression, reds anm] och tandlossning, skriver Sveriges Radio på sin webbplats.

Bertil Wosk poängterar:

“Det handlar om frihet och mänskliga rättigheter. Vi får röka, dricka alkohol och äta skräpmat trots att man vetenskapligt vet att det är skadligt, men vi får inte ta stora doser vitaminer trots att det är tillräckligt vetenskapligt undersökt att det inte är skadligt.”

“Denna studie: “No Deaths from Vitamins, Minerals, Amino Acids or Herbs” visar att det inte fanns ett enda dödsfall under 2008 pga kosttillskott.”

“Jämför det med dödsfall av alkohol, tobak, läkemedel, allergiframkallande livsmedel, tex nötter eller vad som helst. Kosttillskott verkar vara bland det säkraste som finns. Varifrån kommer denna iver att “skydda oss” från kosttillskott som kan förebygga eller bota sjukdomar och tycks sakna risker?”

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser och mer att läsa

Tillägg: Livsmedelsverket skickar ärendet till kommunen som är tillsynsmyndighet och därför ”äger” problemet. De i sin tur skickar det vidare till Livsmedelsverket för att få deras bedömning. Det är alltså bara kommunen och Livsmedelsverket som har något att säga till om när det gäller kosttillskott. När det gäller örter kopplas även Läkemedelsverket in.


Vetenskapliga fakta: Säkerhetsaspekter och tolerabla övre gränsvärden för D-vitamin

1. I Europakommissionens Scientific Committee on Food (SCF/CS/NUT/UPPLEV/38 Final) från 16 December 2002, med titeln: “Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D“. På sid 20 säger de:

“A dose of 100 mg vitamin D/day and a serum level of 200 nmol 25(OH)D/L are considered a NOAEL. An uncertainty factor of 2 is considered adequate to account for the inter-individual variation. An upper intake level of 50 mg vitamin D/day is considered to offer adequate protection against the risk of hypercalciuria and hypercalcaemia. On this basis the Committee sets an UL of 50 mg vitamin D/day for adults.”

50 mg = 2000 IE

2. USA:s och Kanadas regering gav Institute of Medicin (IOM) i uppdrag att gå igenom de senaste årens vetenskapliga material för att komma med nya och uppdaterade förslag till RDI och övre säkra gränsvärden, sk Upper Levels (UL). I november 2010 blev rapporten klar. Den heter: “Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D” .

På sidan 6-21 (sidnumrering 361 i rapporten) finns en tabell som klart visar att man inte har sett några negativa effekter vid supplementering upp till 20.000 IE. Först vid 50.000 IE under lång tid har man sett negativa effekter.

För att vara på den säkra sidan utgår de från 10.000 IE per dag och för att ytterligare vara på den säkra sidan använder de en säkerhetsmarginal på en faktor 2,5. Det gör att de hamnar på en UL även vid kontinuerligt dagligt intag på 4000 IE.

På s 6-22 längst ned under rubriken Conclusion säger de följande:

“What the data suggests is that it would be unlikely to observe symptoms of toxicity at daily intakes below 10,000 IU, while it is possible that daily intakes above 10,000 IU could be associated with toxicity.”

På sid 6-31 finns en tabell over Tolerable Upper Intake Levels (UL) för olika åldersgrupper.

  • För barn 1-3 år ligger UL på 2500 IE per dag.
  • För barn 4-8 år ligger UL på 3000 IE per dag.

För alla personer 9 år och äldre, inklusive gravida och ammande, ligger UL på 4000 IE per dag.

Andra forskare menar att RDI och UL ligger högre. Se nedan. Dessa 2 studier bifogas som PDF.

3. Benefit–risk assessment of vitamin D supplementation, H. A. Bischoff-Ferrari & A. Shao & B. Dawson-Hughes & J. Hathcock & E. Giovannucci &W. C. Willett, Osteoporos International, 2010, 21:112-1132.

På sid 1127 säger de bland annat att RDI bör ligga på 1800-4000 IE och att UL bör ligga på 10.000 IE.

4. Risk assessment for vitamin D, John N Hathcock, Andrew Shao, Reinhold Vieth, and Robert Heaney, Am J Clin Nutr 2007;85:6 –18. Printed in USA. © 2007 American Society for Nutrition.

Författarna menar att RDI och UL ligger betydligt högra. På sid 14 säger de att UL ligger vid 250 mg = 10.000 IE.

5. “Vitamin D supplementation, 25-hydroxyvitamin D concentrations, and safety, Reinhold Vieth, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 69, No. 5, 842-856, May 1999“.

Detta är en av världens främsta D-vitamin forskare som redan 1999 stöder uppfattningen att 10.000 IE är riskfritt.

Han säger bla följande:

“If there is published evidence of toxicity in adults from an intake of 250 µg (10000 IU)/d, and that is verified by the 25(OH)D concentration, I have yet to find it.”

Vetenskaplig sammanställning: Bertil Wosk

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Livsmedelsverket kommer aldrig att höja rekommendationerna till rimliga nivåer eftersom det skulle kräva att folk tar kosttillskott (eller flyttar till Afrika…).

    Det är 50 mcg (mikrogram) som motsvarar 2000 ie, inte mg (milligram).

  • Artikeln är rättad. Det stod Läkemedelsverket i rubriken etc, men det skulle vara Livsmedelsverket. Kan ej ändra URL eftersom en del bloggare redan länkat till artikeln…

  • Läkemedelsverket har redan för länge sedan lagts över i industrins händer de vill sälja dyra läkemedel, inte billiga vitaminer… kolla i årsredovisningen vem som står för fiolerna. inte är det Borg. alternativ finansiering gäller!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *