Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Spelet runt Anders Ahlbom antyder räddningsaktion på hög nivå

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 maj 2011
- NewsVoice redaktion
Skärmdumpar från SVD: se. Kollage: NewsVoice
Skärmdumpar från SVD: se. Kollage: NewsVoice

Mona Nilsson rapporterar om spelet runt mobiltelefoniexperten Anders Ahlbom för att rädda hans position som etablerad strålskyddsexpert för Strålskyddsmyndigheten (SSM) och som internationellt expert gällande hälsofrågor och strålning från mobiltelefoner.

Mona Nilsson skriver:

Efter att Le Monde och den franska nyhetsbyrån AFP samt norska TV 2 rapporterat om att Ahlbom sparkats, gjorde Ekot ett inslag onsdagen den 25 maj. Efter det föreslog SR att jag skulle delta med kommentarer i morgonprogrammet dagen därpå, men inslaget ställdes in då Anders Ahlbom vägrade ställa upp och SSM inte kunde hitta någon att sända till studion då alla var ”på semester”.

Vetenskapsradion gör sitt bästa för att släta över affären. Här kan Ahlbom delta utan förhinder och hävdar att firman ”inte var ett telekombolag” utan skulle syssla ”med andra saker”. Hans deltagande i firman som styrelsemedlem och firmatecknare var enbart “en formalitet” så han kunde inte föreställa sig att det skulle vara något problem som han borde redovisat till IARC.

Journalisten Ulrika Björksten vid SR gör sitt bästa för att hjälpa Ahlbom att släta över affären och säger i inslaget att KI ju faktiskt uppmuntrar anställda att ha kontakter med näringslivet.

Henrik Ennart vid Svenska Dagbladet gör så ett par granskande artiklar. I en uttrycker presschefen vid IARC förvåning över Ahlboms inställning:
– Alla du frågar på gatan skulle anse att detta är en intressekonlikt.

Läs hela granskningen på Mona Nilssons blogg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq