Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Australiska NBC avslöjar Fukushima-katastrofens verkliga omfattning

publicerad 5 oktober 2011
- Peter Pettersson

Fukushima BBC report

Samtidigt som japanska myndigheter verkar försöka tona ner hur farlig strålningen från Fukushima är, har australiska NBC avslöjat de “obeskrivliga” realiteterna efter den japanska kärnkraftskatastrofen den 11 mars i år i sitt program “60 minutes”.

Text: Peter Pettersson | Bild från BBC

Programmet sändes den 14 augusti och innehåller bland annat uttalanden från den ledande kärnfysikern dr Michio Kaku, som var en av de som tidigt insåg att Fukishimas reaktorer måste gjutas in en betongsarkofag. Kaku hävdar i programmet att strålningen från Fukushima inte bara kommer att påverkar hela Jorden och allt liv på den, utan att den också redan har börjat göra det, främst då genom den radioaktivitet som har läckt ut i havet utanför Japan.

I programmet säger presentatören Liz Hayes att “Fukushima-krisen långt ifrån är över, de förstörda kärnkraftverket läcker fortfarande, och att döma från Tjernobyl, kommer återhämtningen inte att mätas i år, utan i århundraden”.

Det verkar också som om den brittiska tv-kanalen BBC Two vill bagatellisera hälsorisker med den strålning som släppts ut efter katastrofen i Japan, samtidigt som de verkar ha tagit lite för lätt på faktauppgifterna både kring dessa hälsorisker och vad som egentligen hände vid Fukushima-reaktorerna. I en analys gjord av Goddard’s Journal av programmet “Fukushima: Is Nuclear Power safe?” från den 14 september, får vi se hur både BBC Two och presentatören och professorn i kärnfysik, Jim Al-Khalili, inte riktigt får till det med alla dessa faktauppgifter.

BBC: Fukushima: Is Nuclear Power Safe?


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq