Kina censurerar bort ordet “sanningen” i sökresultaten på internet

publicerad 14 juli 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Expressen: Kina jobbar hårt för att censurera internet för sina medborgare. Senast ut bland förbjudna ord är “sanningen”.

–?Det är ganska ironiskt den här gången – man kan liksom inte blockera sanningen, säger Qi Zhenyu, ansvarig för sociala medier på Hongkong-tidningen iSun Affairs, till The Telegraph.

Kina vill uppenbarligen inte att dess medborgare ska få reda på sanningen om vad som händer i landet.
Den som försöker söka på det kinisiska tecknet för “sanningen” på landets populära mikrobloggsajt Weibo får upp meddelandet: “På grund av gällande lagar, regleringar och föreskrifter kan sökresultat för ‘sanningen’ inte visas”, skriver The Telegraph.

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den här tidiga r e k l a m e n på SVT för att rösta är ju inte politiska syften. Att vi svenskar har så grumlig uppfattning av Afrika beror ju på SVT eftersom de mest visar grusvägar och hyddor. Häromdagen såg jag Tour de Rwanda på asfalterade vägar genom olika delar av Rwanda på Tv5EuropeMonde.
  Hur kan det behövas tre (3) levande kameramän och en som drar en av dessa på ett spår vid en intervju av en person. Summa två i bild utom kamerafolket. Dessutom fanns det åtminstone en (1) HD-kamera i bärbart format på golvet. Slöseri med medlen!
  Tramsiga och flamsiga program och ofta dåligt skådespel + regi i produktioner. Pinsamt.
  Långa morgonsändningar med dubblerade programledare + inbjudna mer eller mindre kändiskockar. Varför? Mat är enkel och billig television.
  Ser SVT på DR1 eller NRK1. “Kender Du typen” är toppen och 19-nyheterna på NRK1 har en nivå långt över SVT och TV4. “Nytt på nytt” senast (10 jan) på NRK var toppen med mycket svenskkoppling. Kan nog ses via nätet ännu.
  TOM

 • Men herrejösses. Vad fan händer i Kina???

  Är de på riktigt??? Hur fan kan man censurera ordet sanning???

  Nått måste ju göras åt Kina nu, det här ju helt åt helvete absurt!

 • Ordet “sanning” brukar även jämställas eller vara samma som ordet “kärlek” i många sammanhang. Undrar om Kinas befolkning kan använda det ordet i stället? För det ordet vill väl ingen censurera?

  • Vad får dej att tro att ingen vill censurera ordet kärlek? Det finns gott om “sickos” som vill göra det – både i Kina och i Sverige!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *