Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Professor Anders Hamsten kan bli ny rektor på KI 2013

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson
Anders Hamsten – Pressfoto: KI

Anders Hamsten fick i slutet av september en klar majoritet vid hörandeförsamlingens omröstning om de tre kandidaterna till posten som rektor vid Karolinska Institutet.

Hörandeförsamlingen på Karolinska Institutet (KI) har till uppgift att ge sin syn på styrgruppens förslag avseende rektor och prorektor och fullgör därigenom högskoleförordningens krav på hörande av lärare, övriga anställda och studenter innan konsistoriet fattar sitt beslut.

Anders Hamsten är överläkare i hjärt-kärlsjukdomar och chef för enheten för aterosklerosforskning på Karolinska universitetssjukhuset, Solna. Hans forskargrupp arbetar med att klarlägga hur åderförkalkning uppstår och hur blodproppar bildas.

Anders Hamsten fick 57 röster av totalt 83 och blev därmed den kandidat som hörandeförsamlingen rekommenderar konsistoriet att föreslå att regeringen anställer som rektor på KI. Konsistoriet fattar sitt beslut den 11 oktober och regeringen förväntas avgöra frågan i november 2012. Lars Berglund fick 15 röster och Martin Ingvar fick 11 röster.

Hörandeförsamlingen beräknas göra sitt ställningstagande till prorektor den 28 november och konsistoriet fattar beslut den 17 december.

Ny rektor och prorektor tillträder den 1 januari 2013.

Källa: Bengt Norrving, Universitetsdirektör och KI


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq