Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dödligheten i polio minskade med 82% innan poliovaccinet introducerats

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson

PoliovaccinHistorien kring minskningen av specifika sjukdomar är inte ristad i sten. Det finns  flera faktorer att ta hänsyn till för att bedöma vaccin. Epidemiologiska undersökningar visar att dödligheten i polio minskade med 82% före 1956 i England och Wales innan poliovaccinet introducerats.

Sammanställning: Marina Ahlm

Samma mönster har observerats i flera länder. Vaccinet hade ingenting att göra med minskningen av polio. År 1966, tio år efter att poliovaccinet började användas i världen, visade statistiken att antalet poliofall återvänt till samma nivå som på 1920-talet. Idag hävdas det att den enda källan till insjuknande i paralytisk polio i själva verket var poliovaccinet.

Bernice Eddy, en bakteriolog på National Institute of Health, blev tillsagd att testa säkerheten på poliovaccinet. När hon injicerade vaccinet i apor föll de ihop och blev förlamade. Det var dags att slå larm, men problemet löstes inte.

Poliovaccineringen fortsatte istället enligt planerna. Inom några dagar insjuknade barn i polio. Några förlamades och dog. Uppskattningar varierar kraftigt. Huvuden rullade. Sekreteraren för vård, utbildning och välfärd avgick. Direktören för National Institute of Health, Dr William Sebrell, avgick. Detta var det största fiaskot i medicinsk historia vid den tiden.

Läs hela artikeln på Vaccin.me


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq