Svenska löntagare närmar sig slavlönenivåer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 februari 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Av det växande företagsekonomiska välståndet i Sverige når allt mindre pengar fram till vanliga löntagare. Inte på 100 år har svenska löntagare fått så lite betalt i relation till vad de faktiskt producerar. Allt mer pengar går till företagen och allt mindre till lönekuvären. SVT Dokument inifrån har granskat utvecklingen.

Rune Andersson är en av Sveriges rikaste män. Han säger till SVT:

“I den här klassiska fördelningen mellan arbete och kapital så har kapitalet fått en högre andel av inkomsterna de senaste decennierna. Det är ju en remarkabel ökning, helt klart.”

Sedan slutet av 1970-talet har inkomsterna i landet förskjutits från löner till vinster.

“Vi behöver gå tillbaka till 1910-talet för att hitta en så låg andel av inkomsterna som tillfaller löntagarna”, säger Lennart Schön, professor i ekonomisk historia som menar att förändringen saknar motstycke i historien.

“Jag vill påstå att man rentav mörkat det här och uttryckt sig oerhört svävande”, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Källa: SVT Lönesänkarna

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • De flesta blir inte rika på sin lön. En månadslön på ca. 25000 är verkligheten för väldigt många idag. Men om sanningen ska fram så har faktiskt över 1 miljon svenskar 1 miljon på banken eller mer. Jag har flera vänner som ligger på den nivån. Ofta handlar det om aktier eller kanske något arv man fått. Men väldigt få svenskar tillhör de riktigt rika. Rune Andersson har 5 miljarder på sina konton. Har du 1 miljard på banken hamnar du precis på gränsen till top 100 listan. Polskan De Jong som sysslar med fastighetsaffärer har nu hamnat på top 100 listan med lite över 1 miljard. Hon blev intervjuad i SVTs Min sanning ifjol och berättade att hon hela tiden varit inställd på att bli helt ekonomiskt oberoende.
    Ja ska man bli riktigt rik måste man göra något utöver det vanliga och också vara beredd att ta stora lån för att investera i olika projekt. Men de flesta människor tar det säkra före det osäkra och förblir fattiga livet ut. Men löneutvecklingen här i Sverige är alldeles för dålig.
    Vanliga människor har knappt någon köpkraft längre. När jag flyttade hemifrån på 70 talet hade jag tillräckligt pengar sparade för att köpa möbler och dylikt till mitt nya hem.
    Köpkraften var också betydligt större på 70 talet. För ungdomar idag är det betydligt tuffare när man flyttar hemifrån. Oftast skjuter föräldrarna till pengar för att hjälpa sina barn.
    När jag började arbeta i augusti 1967 kostade dagens rätt 5.95 på EPAS restaurang i min hemstad. Min första lön var 740 kronor innan skatt. Men man fick mycket för dessa pengarna. Min första bil som jag köpte 1969 kostade 5000 kronor.
    Multiplicera allt detta med 10 så får vi dagens värde. Fortsätter den här inflationen måste snart riksbanken stryka tre nollor i valutan.
    Irak ska snart stryka tre nollor i sin valuta (irakisk dinar) och revalvera.
    En US dollar kostar 1166 dinarer idag och förväntas efter revalveringen bli världens starkaste valuta.
    Svenska kronan är tyvärr bara en skvalpvaluta.

    • Glömmer man då inte bort att det tycks finnas ett dolt stöd från statsmakter? Vad visar att det plötsligt är så ansvarsfullt när det under årtionden gått åt ett håll? Att man verkar skylla på företagen som i en hel del fall kan vara orättvist, ändrar väl inte på det faktiska skeendet att stora pengar, resurser verkar gå till relativt få aktörer? De som förlägger sina produktioner till fattiga länder för att göra största vinst, visar väl på en lite galen insikt om hur vi vill ha det ifråga om rättvisa och frihet?
      De får anmäla hur mycket de vill, så har reportaget i princip rätt. Om detaljer blir fel i hastigheten förtar inte helheten i budskapet eller frågeställningen. Jag vet också att det finns en del företag med ideala intentioner och gör ett bra jobb. Men det som verkar vara vinnarna är de som kör en cynisk jakt på egen kapitalvinst.

    • Det finns också innovativa entreprenörer som inte överdriver sin betydelse utan har förstånd veta att ta ut rimliga förtjänster ur sina idéer och har den goda smaken inte utnyttja de regler, som ger rätt ta ut hela avkastningen för att leva i mest överdrivna överflöd. Så i princip är det ett bra och upplysande program tycker jag.

  • Man tror man kan fortsätta den destruktiva utvecklingen. När folk får mindre pengar att konsumera för, blir det mindre underlag för industrin att sälja nyproducerat. Allt är en nedåtgående spiral då ekonomins grundtanke inte håller i en sån fri marknadsekonomi. Nej jag tror att det är sista minuten i 12 för att få till en förändring. Man måste stödja de som tillverkar produkter som är nödvändiga och som är hållbart på lång sikt. Det håller inte med girighet som går ut på att samla så mycket pengar som möjligt för några få i sammanhanget. Om staten pumpar in pengar i en industri som tillverkar överflödigt “skräp” eller “slit och släng”, som egentligen ingen behöver så underhåller man den nedgående utvecklingen. Det suger ut ekonomiska och mänskliga resurser utan att gagna något på lång sikt och håller tillbaks utvecklingen. Inte förrän man förstått att alla människor behöver ha rimlig del i alla resurser kan man komma framåt. Hur kan t.ex jättestora statsägda vattenfall investera absurda pengar i brittisk kärnkraft? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12106396.ab

    Hur vänder man på en “ur led är tiden” rörelse, som t.o.m. staten backar upp?

  • I ett egocentriskt samhälle är det naturligt att det uppstår tusentals negativa bieffekter. Det enda sättet att minska dessa är motsatsen, dvs en transformation till ett empatiskt samhällssystem. Det går enklare än man tror, när väl viljan finns. / Christer, Lund, empathiccivilisation.com

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *