Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kokosolja – Ätbar deodorant, antisvampmedel, solskydd och glidmedel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 maj 2013
- NewsVoice redaktion
kokosolja

kokosolja

Ila Nordman
Ila Nordman är bloggare på Morotsliv.com där hon vill inspirera till en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. Dessutom föreläser hon och har kurser i naturlig hudvård, raw food och ekohushållning.

Javisst är det ekologisk kallpressad kokosolja jag pratar om! Mirakeloljan som är i fast form vid normal rumstemperatur, men som smälter vid ca 25 grader.

Text återpubliceras med tillstånd av Ila Nordman, Morotsliv.com

Kokosolja finns i olika storlekars burkar i nästan varje rum i vårt hem. I köket finns en burk som används vid matlagning och i badrummet en för deodorant och hudolja, osv. Naturligtvis använder vi även andra nyttiga vegetabiliska oljor hemma, men kokosoljan är en absolut favorit. Publicerade studier i medicinska tidskrifter visar att kokos, i en eller annan form, kan ge ett brett utbud av hälsofördelar!

Hår

Kokosolja är en av de bästa naturliga näringskällorna för håret. Det ökar tillväxten och gör håret vackert och glänsande. Regelbunden massage av huvudet med kokosolja gör dessutom din hårbotten är fri från mjäll, löss och lössens ägg, även om din hårbotten är torr. Den är ett utmärkt balsam och hårinpackning då den ger näring åt skadat hår.

Hud

Kokosolja är utmärkt för huden också och stöder den naturliga kemiska balansen. Den är en effektiv mjukgörare för alla hudtyper och har man torra slemhinnor smörjer den även bra “där nere”. Om man vill använda den som glidmedel bör man komma ihåg att den inte gör sig särskilt bra i kombination med kondom!

Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 15.

Kokosolja försenar också ålderstecken som rynkor, åldersfläckar och slapp hud och hjälper vid behandling av olika hudåkommor inklusive psoriasis, dermatit, eksem och andra hudinfektioner. Till skillnad från mineralolja, finns det ingen risk för skadliga biverkningar av kokosolja.

Hälsa

  • Kokosoljan bryter inte ner kroppens antioxidativa reserver som andra oljor gör.
  • Den förbättrar utnyttjandet av essentiella fettsyror och skyddar dem från oxidation.
  • Den har färre kalorier än alla andra fetter.
  • Den bildar inte skadliga biprodukter när den upphettas till normal koktemperatur som andra vegetabiliska oljor.
  • Den har inga skadliga eller obehagliga biverkningar.
  • Den är fullständigt icke-toxisk för människor.
  • Den är en näringskälla som snabbt producerar energi (istället för att lagras som fett).
  • Den fungerar som en skyddande antioxidant.
  • Den förbättrar upptaget av näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och aminosyror.
  • Den stöder och hjälper immunsystemet.
  • Den stöder sköldkörtelfunktionen.

Viktminskning

Kokosolja är mycket användbar vid viktminskning. Den innehåller korta och medellånga fettsyror som hjälper till att bli av med övervikt. Den ger en frisk funktion i sköldkörteln och enzymsystemet. Vidare ökar kroppens ämnesomsättning genom att ta bort stressen på bukspottskörtlarna och bränner därmed mer energi.

Matsmältning

3½ msk varje dag räcker för en vuxen och passar perfekt vid matlagning. Kokosolja hjälper till att förbättra matsmältningen och förhindrar olika mag-, matsmältnings- och tarmproblem. De mättade fetterna som finns i kokosolja har antimikrobiella egenskaper och hjälper till att hantera och döda olika bakterier, svampar och parasiter som orsakar matsmältningsbesvär. Kokosolja hjälper oss också ta upp näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och aminosyror.

Immunförsvaret

Kokosolja förstärker immunförsvaret, eftersom den innehåller antimikrobiella lipider, laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra. Dessa har svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper. Den mänskliga kroppen omvandlar laurinsyra i monolaurin som påstås hjälpa till att hantera virus och bakterier som orsakar sjukdomar som herpes, influensa, cytomegalovirus och även hiv. Det hjälper till att bekämpa skadliga bakterier såsom Listeria monocytogenes och Heliobacter pylori och skadligt protozoer såsom Giardia lamblia.

Träning

Kokosolja är mycket omtyckt av idrottsmän och kroppsbyggare. Orsaken till detta är att kokosolja innehåller mindre kalorier än andra oljor, dess fetthalt omvandlas lätt till energi och den leder inte till ansamling av fett i hjärta och kärl. Kokosolja ökar energin och uthålligheten.

Skelett

Kokosolja förbättrar kroppens förmåga att absorbera viktiga mineraler såsom kalcium och magnesium som är nödvändiga för utvecklingen av ben. Därför är kokosolja mycket användbar för kvinnor som är benägna att få osteoporos efter medelåldern.

Tandvård

Eftersom kokosolja underlättar absorptionen av kalcium i kroppen, hjälper det att få starka tänder. Kokosolja hindrar tandlossning och även karies.

Stress

Kokosolja lindrar symptom i samband med kroniskt trötthetssyndrom eftersom den är mycket lugnande och därför reducerar stress.

Läkande vid sjukdom

Virus: Kokosolja dödar virus som orsakar influensa, herpes, mässling, hepatit C, SARS, AIDS och andra sjukdomar.

Bakterier: Dödar bakterier som orsakar sår, infektioner i halsen, urinvägsinfektioner, tandköttssjukdom, lunginflammation, gonorré, magsår, halsinfektioner, etc.

Svamp och jäst: Kokosolja är också effektiv på svampar och jäst som orsakar candidainfektion, ringorm, fotsvamp, muntorsk, blöjeksem, etc.

Parasiter: Dödar bandmaskar, löss, Giardia och andra parasiter.

Antioxidant: Hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som främjar tidigt åldrande och degenerativa sjukdomar

Hud: Stöder vävnadsläkning och -reparation. När kokosoljan appliceras på infektioner, bildar den ett kemisk skikt som skyddar den infekterade kroppsdelen från yttre damm, luft, svampar, bakterier och virus. Kokosolja är mest effektiv på blåmärken, eftersom det påskyndar läkningsprocessen genom att reparera skadade vävnader. Lindrar smärta och irritation orsakad av hemorrojder.

Slemhinnor: Reducerar problem associerade med cystisk fibros.

Hjärta: Det finns en missuppfattning att kokosolja är inte bra för hjärtat p.g.a. att den innehåller en stor mängd av mättade fetter. Men kokosolja är jättebra för hjärtat. Den innehåller ca 50% laurinsyra som hjälper att förebygga olika problem med hjärtat inklusive höga kolesterolvärden och högt blodtryck. Det minskar också förekomsten av skada på artärerna och hjälper därför till att förhindra åderförkalkning.

Lever: Närvaron av triglycerider med medellång kedja och fettsyror hjälper till att förebygga leversjukdomar och förhindrar fettsamling.

Njure och gallblåsa: Kokosolja hjälper till att förebygga njur- och gallablåsesjukdomar. Det hjälper också att lösa upp njursten.

Bukspottskörtel: Lindrar stress på bukspottkörteln och enzymsystemet i kroppen samt minskar symptom och är användbar vid behandling av pankreatit.

Tarm: Lindrar symptom i samband med Crohns sjukdom, Ulcerös kolit och magsår.

Prostata: Lindrar symptomen vid godartad prostataförstoring (prostataförstoring).

Diabetes: Kokosolja hjälper till att kontrollera blodsocker och förbättrar utsöndringen av insulin och hjälper också till att effektivt utnyttja blodglukos.

Cancer: Hjälper till att skydda kroppen från bröstcancer, tjocktarmscancer och andra cancerformer.

Epilepsi: Minskar epileptiska anfall.

Alzheimer: Användbar vid behandling av Alzheimers sjukdom då den hjälper hjärnans funktion.

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Kokosolja