Pensionär Gunnar Jonzon: Fredrik Reinfeldt – “Vad tycks om att få leva på 6570 kr i månaden?”

56
491

Carl-Axel JonzonÖppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt – “Det verkar nästan som om du försöker utrota fattigpensionärerna”

Hur var det Reinfeldt, så vitt jag kommer ihåg under valperioden var det inte tal om att Sverige skulle stå som ”fadder” för all världens folk inklusive lycksökare. Jag har tidigare lagt min röst på Moderaterna men nu är det stopp. Jag ser hur vårt land förstörs och jag är inte ensam om det. Vem man än talar med så svär de ve och förbannelse över hur landet sköts. Jag vet inte hur du tänker, borde du inte först se till att vi svenskar har det bra och låta andra länder ta hand om sin befolkning.

Om du nödvändigtvis vill hjälpa andra länder gör det på plats, det blir billigare. Kom inte dragande med att det är krig och att de behöver hjälp. Startar man krig så skall man också ta konsekvenserna.

Som jag ser det borde du städa i eget hus, det finns en hel del att göra. Du kan väl börja med hon som får lön av ”biståndspengarna” tjugo miljoner men det är väl småpotatis för dig. Felet med er akademiker är att ni helt saknar verklighetsbakgrund. Man kan inte få kännedom om hur verkligheten ser ut för människorna genom att besöka en fabrik där allt är tillrättalagt för besökaren.

En annan sak är ”romerna” som du med rätta menar diskrimineras. Ja det är dom det, men hur är det med den egna befolkningen? Hur är det med pensionärerna? Vad tycks om att få leva på 6570 kr i månaden? Han med ”hårknuten” hade fräckheten att erbjuda 100 kr i påökt. Samtidigt slår ”bromsen” till nästa år och tar tillbaka hundralappen. Kan du förklara hur man skall ha möjlighet att besöka tandläkaren när merparten av pengarna åtgår till läkarbesök, medicin och resor?

Nu när vintern kommer behöver man inköpa både kläder och skor, vilket man inte hade råd med förra vintern. Jag läser vidare att du förordar att kvinnor skall ha samma mänskliga och ekonomiska samt sociala rättigheter som män. Men pensionärerna räknas de inte till gruppen människor? Menar du att vi pensionärer är ”boskap” som kan utfodras efter behag.

Vi pensionärer får lida för att invandringen tar pengar som egentligen borde fördelas till oss fattiga. Jag vet inte vilken lön du uppbär för att förstöra Sverige, men jag gissar på c:a 150,000 kr. i månaden. Så du torde inte ha problem med tandläkarbesök och det har inte de där man inte får kalla ”svartskallar” heller för dem kostar ett besök 50 kr till skillnad för oss svenskar där en tandutdragning av en hörntand kostar i runda tal 850 kr det är inte möjligt med den låga pension du utbetalar. Det är oftast inte bara en tand som är felaktig. Under årens gång har det blivit mer än ett fel på tänderna och än mer blir det. Det verkar nästan som om du försöker utrota fattigpensionärerna.

Alla varor och tjänster blir dyrare men pensionären kompenseras inte, snarare tvärt om. Som jag tidigare nämnt så får du inte min röst i valet nästa år, gissa gärna var du tror den hamnar. Nej det skall ”Fan” vara svensk och pensionär.

Bättre vore att vara Somalier, då kunde man känna sig lycklig fri och ekonomiskt oberoende i varje fall om man jämför med den usla pension somliga av oss åtnjuter. Men det är väl så att det är enklare att slå på den som ligger, de svaga behöver man inte ta hänsyn till, de är ändå ofarliga och för liten skara som röstar, och det vet du. En annan variant är att du inser att du inte kan vinna valet och kanske inte vill det heller, lättare att välta över skiten på nästa regering så går du fri och är utan ansvar.

Ruttenheten inom politiken har länge osat illa, svågerpolitik-tjänster och gentjänster är något man sett genom åren men vad kan man göra? Så fort någon får makt så missbrukas den. Det tycks vara praxis i stället för undantag. En förklaring till vad jag nämnt i brevet ombeds.

Pensionären Gunnar Jonzon

56 KOMMENTARER

 1. Och som sjukpensionär efter att lastbilen körde på mig för 13 år sedan ! Är jag bara värd 5,900:- per månad från försäkringskassan efter skatt. Åker fortfarande till Borås Rehab kliniken Borås sjukhus varannan dag som handikappad, sedan många år nu då för att lindra, mina nu mer kroniska besvär, så inte klaga nu då ? Jag var runt 35 vid olyckan, nu 53 år skrotad och handikappad………. Livet är som ett lotteri. Gud vad glad jag är! Att mina barn är vuxna nu då. Den lilla var väl 9 år då det hände nu är hon 22 den stora 26 men som förälder önskar man kunna hjälpa till lite mer då……hm
  Så vi är inte ensam om att ha dålig ekonomi efter du drabbats av olycka eller sjukdom!!

  Grattis tilla alla som tjänar över 30.000:- per månad, tjänar ca 600:- mer än vi pensionärer vi fick drygt 100:- men de kompenseras oftast men höjda mat priser, så summan blir oftast minus hur man än räknar eller……………. (>‿◠)✌

 2. Att Gunnar inte får mer i pension är inte nysvenskars fel, så sluta skyll på dem. Pensionsnivåer kan sättas oberoende av hur många utsatta människor vi tar emot. Det är upp till de folkvalda att prioritera skattesänkningar och pensioner. Hoppas vi slipper se mer invandrarfientliga artiklar på Newsvoice.

 3. Till Jama:
  Det är här ingen kritik mot invandrarna, utan mot regeringens spenderarpolitik. Man satsar miljarder på folk, som aldrig kommer att bidraga med någonting, medan landet ligger vidöppet för militär invasion. Kan förräderiet vara tydligare?

 4. Jama. Invandrarna är inte kritiserade av Gunnar, även om ordvalet kanske borde ha varit annorlunda. Invandringspolitiken är däremot tydligt kritiserad.

  NewsVoice har i flera artiklar tagit ställning för “invandrare” dvs människor från andra kulturer som utsätts för “myndighetsnegativitet”. NewsVoice tar ställning för individen oavsett om det är en svensk pensionär, en etiopisk pensionär, en ursvensk eller en amerikan.

 5. Vi måste kunna ta hand om oss själva först innan vi kan börja spendera miljarder på att ta in folk som tyvärr oftast inte inbringar något tillbaka till samhället utan oftast istället tvärtom.
  75-80% av alla fängelsekunder har utländsk härkomst, det säger en hel del.
  Har någon någonsin till exempel sett en ärlig zigenare?

  Satsa istället på att hjälpa flyktingar i deras egna hemland så de kan få hjälp där och inte vara tvungna att fly därifrån.

 6. Det hävdas iallafall i kommentarerna att invandrare inte kan bidra till det svenska samhället och att det inte finns några hederliga romer. Är inte detta invandrarfientligt?

 7. När ordet invandrare används så generaliserar man grovt i Sverige numera. En duktig ingenjör från Italien har helt klart högre värde än en jihadist från Somalia. Sätt in personen på en skala mellan full skaparkraft till total ödeläggelse så får ett svar på personens värde.

 8. Någon gång måste folket fatta att ingen av våra nuvarande politiska partier kommer att lösa våra grundläggande problem. Våra politiker bryr sig inte om folkets väl det syns ju klart och tydligt genom deras politik.
  Vi måste själva lösa våra problem. Genom att bilda ett nytt parti som tar upp alla de tabun som dagens politiker och styrda media vägrar befatta sig med.
  Eller genom att vi går samman och köper upp DN eller en rikstäckande TV kanal och börjar pumpa ut alternativa nyheter och tabubelagd information till hela Sveriges befolkning.
  En revolution kunde kanske också fungera men vi Svenskar är ju inte lagda åt det hållet.
  Hur går det med partiet Demokraterna?

 9. Jamma,

  Du skriver..Det hävdas iallafall i kommentarerna att invandrare inte kan bidra till det svenska samhället och att det inte finns några hederliga romer. Är inte detta invandrarfientligt?

  Klart att invandrare kan bidra till samhället men vissa av dem vill kanske inte.
  Detta kan göras p ga att de får pengar ändå.
  Som det sägs här bland kommentarerna så är kritiken riktad mod den förda invandringspolitiken,hur svårt kan det vara att “inte”se det.

  Bara för att du tycker det är invandrarfientligt (annat ord för rasist) att kritisera invandringspolitiken i kommentarsfälten så innebär det inte att artiklarna som läggs in är invandrarfientliga.
  Typiskt Guilt by association resonemang du kör med.

  Du skall väl knappast sätta agendan för vilka åsikter som förs fram i kommentarsfälten.
  Det är moderatorns jobb att göra det och finns det inte en sådan funktion så får du acceptera vad som skrivs här även om du inte gillar det.
  Vi har fortfarande åsikts och yttrandefrihet i Sverige även om man ibland undrar över behandlingen för dem som uttrycker politisk inkorrekta åsikter.

 10. Försök inte att blanda korten. Fördomar om att det inte finns några hedeliga romer är ren rasism och kan inte skyllas på invandringspolitik. Med de avslöjanden vi sett i veckorna hade man ju hoppats att någon reagerade.

 11. Jama, även om du inte vill se och blundar för sanningen så finns den trots allt ändå, den upphör inte att försvinna bara för att man sätter skygglappar för ögonen.

  Ta dig en titt på hur verkligheten ser ut här i Sverige innan du klankar ner på vad folk tycker och tänker, det finns nämligen orsaker till varför åsikter och tyck dyker upp.
  Du lever i en fantasivärld och ser inte alls verkligheten!

 12. Är det någon som klankar ned på folk, och i detta fall en redan förföljd folkgrupp så är det väl du Janne?

 13. Jama, du måste också förstå att enbart för att det står kommentarer under artikeln om invandrare betyder det inte att artikeln som Newsvoice publicerar gör det, och därmed inte att Newsvoice står för den kommentaren heller. Detta handlar om ren och skär åsiktsfrihet, något som måste värnas för i ett land som på pappret ska utge sig för att vara “demokratiskt” men där det framgår som en allt mer sällsynt rättighet. Alltså: Newsvoice har själva inte uttryckts sig främlingsfientligt, även om en kommentar skulle få dig att uppfatta det som om någon uttryckt sig främlingsfientligt genom denna sagda kommentar.

 14. Dessutom måste jag tillägga, Jama. Hur kan det komma sig att denna sagda folkgrupp är förföljda? Tror du att det handlar om en global konspiration gentemot denna folkgrupp och att nu Svenskarna smittats av denna “anti-zigenar-sjukdom”? Eller kan det handla om att denna sagda folkgrupp kanske till viss omfattning själva är skyldiga till att de hamnat i ett underrättelseregister (vet inte vilken benämning jag ska använda i det här fallet, men dock inte brottsregister) hos polisen? Är det enbart Svenskarnas fel och enbart Svenskarnas ansvar oavsett huruvida denna folkgrupp agerar och huruvida denna folkgrupp är ekonomiskt destruktiv, om så är fallet?

  Det kommer alltid att finnas människor som betraktar det som nobelt och heroiskt att stå upp för minoriteter, oavsett hur låg insyn de har vad gäller dem de håller om ryggen, inte sagt att detta gäller dig Jama. Jag tror bara inte att du har varken tillräcklig kännedom eller erfarenhet om denna folkgruppens kulturutövning och levnadssätt som i stort kraschar med statens försök att få dessa att integreras ordentligt och bidra till samhället. Ska inte påstå att jag är en expert i ämnet, men jag uttalar mig om detta för att jag, till och med utan att försöka, råkat på alldeles för många scenarion och berättelser som bekräftar att detta är och kommer att fortsätta att vara ett problem för Sverige så länge vi inte släpper tager och för över ansvaret på folkgruppen att våga integreras och bidra såsom resterande populationen uppmanas att göra.

  Inse nu att detta är en åsikt, såsom alla andras åsikter så är det en åsikt, även för dig Jama. Förstå att yttrandefriheten ska tillåta det lika väl som det tillåter att du får ditt sagt, såsom det “ska” vara.

  Nu, över till det väsentliga som artikeln fokuserade på?

 15. “Bättre vore att vara Somalier, då kunde man känna sig lycklig fri och ekonomiskt oberoende i varje fall om man jämför med den usla pension somliga av oss åtnjuter.”

  Detta är en fördom som också verkar florera bland många syrianer i Södertälje. Finns det fog för detta? Det är stark sak att påstå. Jag skulle vilja se den saken beläggas med fakta.

  “de där man inte får kalla ”svartskallar””

  Alltså för mig är det solklart att “artikeln” andas en viss invandringsfientlighet. Den kan varje klok person utläsa mellan raderna. Frågan man måste ställa sig är varför Gunnar måste jämföra pensionärernas usla ekonomi med just invandringens kostnader. Det finns massor annat att jämföra med också men det görs inte. Varför göda denna främlingsfientliga våg?

 16. Jama, du är inte ensam om att tycka att det är sunkiga åsikter här i denna diskussion. Och givetvis tar det fokus från problemet, att många pensionärer lever på för lite pengar. Det är nästan som en inprogrammering, folk reagerar på invandring istället för att gå på grundproblemen, tex att några få styr allt och lurar så många.

 17. Var det inte så att dom som vistas i Sverige illegalt sk papperslösa skulle får rätt till gratis tandvård? Då tycker man ju att “fattigpensionärerna” också kunde få det, Sverige som skryter så med sin fina välfärd.

 18. Bra skrivet Linda B. Varför skall en marginaliserad grupp rikta sin agg mot en annan maginaliserad grupp? I så fall vore det lämpligare att väda sig mot oss urbana hög- och medelinkomsttagare som fått flera tusen i skattesänkningar och subvensionerad städhjälp i form av RUT, som får privata sjukvårdsförsökringar tecknade genom våra anställningar. Allt inom loppet av de senaste mandatperioderna. Om vi vill så har vi råd att ta hand “om våra egna” likväl som flyktingar.

 19. Ja vår fattige pensionär är kanske rasistisk, vad vet jag? Men det är så typiskt att den minste skall glömmas för att man så gärna vill stå som försvarare av “högre värden”.

 20. Jama sa: “Varför skall en marginaliserad grupp rikta sin agg mot en annan maginaliserad grupp?”

  Ja, är det inte just så de som styr bakom kulisserna skapar konflikter som sedan i sin tur får oss att rikta våra krafter åt helt fel håll? 🙂

  “Om vi vill så har vi råd att ta hand ”om våra egna” likväl som flyktingar.”

  Det tror jag också. Och Jorden kan föda alla människor också utan att någon minskning av befolkningen måste ske (som en del tror).

  Ruben: Så måste det inte alls vara! Se istället till att lyfta fram “den minste” du. Skriv en egen artikel! 🙂

 21. Jama har du någonsin sett en ärlig zigenare? Jag har inte gjort det, kanske finns det någon men de intryck jag hittills fått har tyvärr inte gett mig några positiva förhoppningar om det.
  Jag är absolut ingen rasist men man måste dock se till hur verkligheten ser ut i dagens Sverige och den uppvisar inget som helst positivt för den befolkningsgruppen hur gärna man än vill göra det.

  På en campingplats i staden jag jobbade förut svinade de ner så fruktansvärt att den var tvungen att stänga igen, vilken annan befolkning gör så? Tycker du helt ärligt att det är okej att bära sig åt så? Är det okej att stjäla och ljuga? Är det okej att pensionärer som byggt upp Sverige halvt ska svälta medan zigenare får bära sig åt hur som helst utan att någon ska få säga ifrån?

  Om en svensk bar sig åt lika illa åt skulle jag tycka lika illa om den. Hur skulle du tycka om en svensk bar sig lika illa åt?
  Det handlar om hur folk bär sig åt oavsett vilka de är!

 22. Linda: Det vet du väl? Ingen kommer rätt utan kärlek. Vad är det för mening förstå hela världen, om man trampar på de som håller sig nära naturen och mänskligheten?

 23. Ruben: Nej du talar i gåtor. 🙂 Förmodligen antar du nåt som jag inte förstår.

  Jag svarade dig så här:
  “Ruben: Så måste det inte alls vara! Se istället till att lyfta fram ”den minste” du. Skriv en egen artikel! :-)”

  Varpå du skriver:
  “Den minste är glömd och förkastad, när man höjer sig till de största målen utan kärlek.”

  Jag förstår inte det svaret! Vem/vilka har höjt sig till de högsta målen utan kärlek?!

 24. Gunnar Jonzons artikel står Gunnar Jonzon för. Det råder fortfarande yttrandefrihet och pressfrihet i Sverige så det är det enda som hänt på NewsVoice, en åsikt uttrycktes.

  Kopplingen Jonzon gör mellan sitt pensionärsskap och invandrare verkar vara att dessa är två marginaliserade grupper som slåss om olika pengar, men från samma statskassa, antar jag, och det ligger en poäng i det. I konkurrensen om de pengarna anser Jonzon att pensionärerna ska premieras.

  Jag pratade nyligen med en invandrare som tillhör en marginalserad grupp inom den marginaliserade invandrargruppen i samhället. Denne berättar att vissa invandrare premieras framför andra invandrare av Migrationsverket och staten. Vissa invandrare har helt enkelt gräddfil.

  Jag kan inte nämna vilken grupp det är som har gräddfil för då skulle jag i den infekterade debatten om invandringspolitik bli kallad för något fult eftersom jag då hade “pekat ut” en folkgrupp.

  Yttrandefriheten är därmed ansatt. Så fåniga har vi svenskar blivit. Vi är rädda för varandra eftersom polisierandet av vilka ord man får säga har förflyttats från statsmakten till medborgarna. Vi vaktar på varandra, något mycket typiskt svenskt.

  Aha du sa invandrare, alltså är du rasist.

 25. Torbjörn: Jag förstår problematiken du beskriver och personligen är jag FÖR att vi ska kunna prata om allt (i stort sett). Tyvärr blir dock ofta den här typen av diskussioner ofta infekterade vilket iofs delvis beror på problematiken, MEN oavsett det så känner i alla fall jag att ämnet behandlas på en för låg nivå. Det finns som sagt MÅNGA som slåss om samma pengar ur samma statskassa, t ex alla barn som går på dagis. Man skulle således lika väl kunna skriva en artikel som ställer pensionärernas behov mot dagisbarnens behov och säga att det är förjävligt att dagisbarnen ska få frukt varje dag till mellanmålet när pensionärerna inte har råd med det.

  En sådan artikel kommer dock inte att skrivas eftersom alla är rörande överens om att det är lika synd om båda grupperna.

 26. Ruben: Jag antar att du skriver detta eftersom det har en direkt koppling till pågående debatt? Följdfrågan blir således: vilka tycker du att ditt påstående stämmer in på här?

 27. Vad som saknas är ett ord för anti-kultur-tokerier! Ras har nog väldigt lite med oetiskt uppträdande att göra. Däremot kan en kultur och/eller religion sätta vissa moralregler, som förvrider sinnet på många. Men över moral, som är gruppregler, står en universell etik, som har gjort att vi människor över huvud taget finns kvar.

 28. Det är en skam för Sverige att vi har fattigpensionärer. Det skulle med enkla medel kunna tas bort med hjälp av oss andra. I din artikel om dagens politiker, den är sann dv.s att dessa människor saknar verklighetsbakgrund. Det hade varit lättare för dem att förstå vad vi andra svenskar menar genom att se till att deras löner marknadsanpassas till våra förhållanden. Om det är så att de tillbringar mycken arbetstid för att utföra sitt uppdrag får de väl som oss alla andra debitera övertid. För pensionärer som inbetalat skatter för att klara av sin vardag efter arbetslivet ska det vara så att deras inkomster skall höjas eller jämställas med de arbetande befolkningen i sin helhet. Det behöver inte alls kosta mycket mer, men man måste i såfall reservera mer pengar till dessa grupper. Pengarna kommer ju ialla fall tillbaka som skatter så jag förstår egentligen inte problemet. Dagens politiker som saknar verklighetsbakgrund, arbetar inte enligt Riksdagens uppdrag: att se till att befolkningen hålls med förutsättningar för att leva drägliga liv.
  De sista politikerna som hade verklighetsbakgrund från arbetslivet har nu försvunnit och jag själv saknar sådana krafter i Riksdagen, Landstingen, Kommunerna osv. för ett BÄTTRE
  SAMHÄLLE.

 29. @Janne: Ja, jag känner ärligt folk som är ROMER (är du en sådan som även envisas med att säga neger bara för att göra något sorts statement, trots att du därmed riskerar att såra människor). Du har en kränkande och rent rasistisk inställning till denna förföljda folkgrupp. Det gränsar till hets mot folkgrupp. Kan du förstå vad stigmatiserande Dina och många andras tankar om att det inte finns hederliga zigenare kan vara för en ung och skötsam rom? Inte skall han behöva be om ursäkt för att några missskött sig på din campingplats. Inte skall han behöva registreras i polisens register. Vi måste få ett slut på dessa rasistiska tankegångar om romerna. De borde ha förpassats till historiens sophög tillsammans med nazismen.

 30. Torbjörn, du säger följande:

  “Jag kan inte nämna vilken grupp det är som har gräddfil för då skulle jag i den infekterade debatten om invandringspolitik bli kallad för något fult eftersom jag då hade ”pekat ut” en folkgrupp.”

  Sedan, inte långt därefter, säger du följande:

  “Yttrandefriheten är därmed ansatt. Så fåniga har vi svenskar blivit. Vi är rädda för varandra eftersom polisierandet av vilka ord man får säga har förflyttats från statsmakten till medborgarna.”

  Ja, du har alldeles rätt, såhär är det för merparten Svenskar idag. Många anser vi att det är oerhört fånigt i sig, och skulle vilja strida emot det och ta ställning för yttrandefriheten “på allvar”. Dock så gör de flesta samma sak som du just gjorde, viker undan och inte vågar gå hela vägen av rädsla för att kallas för “något fult” som alltmer bekräftas sakna mening och betydelse, och som egentligen var person på denna jord till viss del besitter. Men du nämner också hur fånigt detta är…

  Jag kan tycka att det är väldigt motstridigt, men jag vill också säga att jag gör på precis samma sätt, Torbjörn. Och detta anser jag är ett oerhört stort problem för oss Svenskar, men även vita människor i största allmänhet. Vi vågar inte ta steget, vågar inte ta debatten på riktigt, av rädsla för att utpekas som “något fult” – dvs: racist. Men vad betyder egentligen racist? Och är vi inte alla till viss del naturligt sett racistiska i grunden, då erfarenheter bygger upp fördomar som är avsedda att hjälpa oss undvika obehagliga situationer i framtiden, som kan vara betingade till vårat förflutna, erfarenheter med andra etniska grupper är såklart också en erfarenhet som bidrar till detta. Mycket möjligt kommer jag få skit bara för detta påstående, och det leder till den sista punkten som jag så starkt vill framhäva:

  Om man ska behöva ta smällen och kallas för racist, som i sig inte har någon större innebörd då den som slänger ur sig det begreppet högst troligt inte kan beskriva riktigt vad det betyder, vad har då gått förlorat? Om alla skulle våga ta den “smällen”, då skulle vi däremot vinna ett större spelrum än vi idag besitter med detta oerhört trasiga klimat i yttrandefrihetens namn. Men vita/svenskar är alldeles för fåniga för att ta det klivet, och det är en stark bidragande orsak till att vi sitter hör idag och diskuterar just detta. Varför ska ordet “racist” vara så giftigt, vad är vi rädda för kontra vad vi kan vinna på att gå emot strömmen och ta slaget trots att vi själva erkänner oss vara anti-racister?

  Ni förstår åtminstone vart jag vill komma. Stal dina citat där för min saks skull, Torbjörn, men jag gissar att du tycker det är okej? Måste tacka för att Newsvoice är så flexibelt och öppet i kommentarsfältet, är numera en bristvara.

 31. Måste också få tillägga en sak jag glömde att baka in i förra meddelandet.

  Kolla gärna upp dokumentärfilmen “A Conversation About Race”, 58 minuter lång, finns tillgänglig på youtube om någon undrar. En oerhört intressant film som gräver i vad racism egentligen handlar om, och dubbelmoralen i många påståenden om racism. Om inte annat så är den intressant och väldigt seriös, så jag rekommenderar den starkt. Ska tydligen ha blivit en gigantisk hit i USA.

 32. Jag tycker debatten här är bra. Man får liksom tom tycka att ett uttalande är rasistiskt, men den som uttalar sig rasistiskt bör ju för den skull inte stå för en rasistisk ideologi.

  När jag lät publicera denna debattartikel förstod jag att tre saker skulle ske och nu har alla tre saker också skett.

  1. Gunnar Jonzon kommer att bli utpekad som rasist.

  2. Linda B kommer att vifta med sin vanliga jag-vet-bästpekpinne… 😉 [humor]

  3. VoF forum kommer att starta en tråd om att NewsVoice numera blivit en kanal för rasism. [Nej, det har inte NewsVoice blivit]

  I övrigt, Wikipedia om rasism:
  “Rasism definieras i allmänhet som åtgärder, förfaranden eller tro som speglar en världsbild uppdelad i raser, en ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas “raser”. En annan form av rasism är kulturellt betingad. Kulturrasism innebär en essentiell syn på kulturer. Människan tros vara uppdelad utefter essentiella kulturella markörer, ofta uttryckt i väsentliga kulturella egenskaper och föreställda distinkta kvaliteter. Rasism är ur ett taxonomiskt perspektiv inte relevant, eftersom människan är en homogen art. Begreppet bör därför användas sparsamt av allmänheten.”

 33. What can I say. Det är svårt att vara ödmjuk när man vet bäst. 😉 I övrigt tycker jag du är en larvpotta, Sasser. Seriöst, tycker du inte att stämningen blir lite sunkig när du publicerar såna här populistiska artiklar? Det här är på min mammas nivå. Hon är så där lite vardagsrasistisk som jag brukar kalla henne. Det blir såna förenklade resonemang hela tiden, resonemang som, om man skrapar en millimeter på ytan visar sig vara mest känslor och inte logik/fakta. Jag påstår inte att alla invandrare sköter sig tipptopp och att ingen skulle utnyttja det svenska “välfärdssystemet”. Jag tycker bara att diskussionen borde tas på en mycket högre nivå.

  “Man får liksom tom tycka att ett uttalande är rasistiskt, men den som uttalar sig rasistiskt bör ju för den skull inte stå för en rasistisk ideologi.”

  Det är förvisso sant, men det är lika sant att människor måste börja ta ansvar för sina egna tyckanden nån jävla gång. Småputtrande vardagsrasism (eller vardagsfrämlingsfientlighet egentligen men ordet är så långt, ha!) kan tyckas oskyldigt eller snudd på gulligt när det kommer från en “gammal gubbe” eller min nu döde mormor som en gång frågade en svart kvinna på tåget om det var krig i hennes hemland. Nej, svarade kvinnan varpå min mormor sa: “då kan du ju åka hem då”.

  Men det är inte oskyldigt och verkligen inte gulligt. Med det vill jag säga att även om min mamma, mormor eller Gunnar förmodligen inte har nån rasistisk ideologi i bakfickan så bidrar de till att göra illa människor med sina uttalanden och det måste de ta ansvar för. Ibland är det inte exakt de ord man har skrivit eller uttalat som allena ska bedömas, utan den andemening/stämning som orden förmedlar.

 34. Sassersson: “3. VoF forum kommer att starta en tråd om att NewsVoice numera blivit en kanal för rasism.”

  Det är väl bra att vi som häckar på VoF:s forum oroar oss för hur nätpublikationen vi älskar att hata utvecklas. Det skulle vara tråkigt om NewsVoice förföll till att bli en megafon för vardagsrasism á la Ring P1.

 35. Till Jonas K.

  Det har publicerats 2214 st artiklar, debattartiklar och notiser på NewsVoice sidan tidningen lanserades 2011. Nu äntligen för er dök det upp en debattartikel som ni kunde kasta er på som “bevisar” att NewsVoice “förfallit” till att bli en “megafon” för “vardagsrasism”.

  Wow.

  Hat ni inget annat att syssla med på ert forum?

  🙂

 36. En fundering som jag vill rubricera: “Är svensken människa”.

  1. Jag skriver en artikel om invandraren Bastian Baghfaleky som blir överkörd av den heligaste myndigheten i Sverige, Skatteverket.

  Engagemang: 3 kommentarer inom loppet av 11 dagar.

  2. Fattigpensionären Gunnar Jonzon skriver en artikel där han klagar på att han som pensionär har det sämre än invandrarna.

  Engagemang: 40 kommentarer inom loppet av 3 dagar.

  Många kommentarer ojar sig över den otäcka rasismen i Jonzons artikel och man tar sig för pannan att NewsVoice blivit smygrasistiskt.

  🙂

 37. Sassersson: “Nu äntligen för er dök det upp en debattartikel som ni kunde kasta er på som ”bevisar” att NewsVoice ”förfallit” till att bli en ”megafon” för ”vardagsrasism”.”

  Ingen har sagt att NewsVoice förfallit till att bli en megafon för vardagsrasism efter blott en artikel, däremot kan man ju oroa sig för utvecklingen. Kommer det att bli mer av samma vara? Kommer NewsVoice att byta ut fliken KONTROVERSIELLT mot MÅNGKULTUR under vilken man publicerar herr Jonzons svador? Var ska man då vända sig för sin dagliga dos pseudoetenskap och konspirationsteorier?

 38. Ska vi på riktigt värna för yttrandefriheten eller inte? För denna yttrandefrihet man diskuterar om idag är, tro det eller ej, en bristvara idag i Sverige, då kravet på politisk korrekthet står bakom varje hörn med järnpåken i högsta hugg som en efterhängsen övervakare. Enbart för att Sassersson låter publicera en artikel som vissa kan tycka har en rasistisk underton så betyder det inte att Newsvoice håller med om vad artikeln säger, och inget pekar på att detta är en nystartad trend heller för den delen. Måste erkänna att jag skäms över debattklimatet idag samt personer som låtsas som om åsiktsfriheten fortfarande existerar i Sverige, samtidigt som de gör allt för att förtrycka vad de anser vara “felaktiga” åsikter. Nu är jag rädd att detta kommer påverka Newsvoice till sådan grad att det ställer nyhetssidan inför restriktioner. Denna sida får inte bli ännu en i mängden av det ihåliga gammelmedia, ni gör faktiskt bäst i att acceptera att artiklar av detta slag kan komma att publiceras emellanåt, oavsett vad ni läsare anser om innehållet. Artiklarna som publiceras behöver inte nödvändigtvis dela Sasserssons ställningstagande, försök åtminstone att inse det. Jag personligen anser att det är helt rätt att Gunnar Jonzon får sin röst hörd, det är bara synd att vissa här inne hellre skulle vilja tysta ner honom på grund av deras egen tolkning av artikeln.

 39. För min del får man absolut gnälla på invandringen (även om jag inte håller med) och man får absolut tycka som Gunnar och ge uttryck för det, men jag tycker inte att det är god journalistik att publicera en “artikel” som mest liknar ett inlägg i ett kommentarsfält och där bara två saker ställs mot varandra (pensionärernas ekonomi versus invandringens kostnader). Som jag skrev tidigare så finns det mängder med andra saker som skattepengarna går till OCKSÅ. Varör inte ta ett helhetsgrepp? Varför inte fråga varför vi värderar gamla människor så lågt i vårt samhälle?

  Jag tror nämligen inte ett skrutt på att om vi så skulle flytta ut varenda invandrare med omedelbar verkan och förbjuda all invandring för all framtid att pensionärerna skulle få det bättre. Inte barnen heller. Det är en fråga om människosyn och den går mycket, mycket djupare än vad denna “artikel” behandlade.

  Sedan att VoF:are passar på, likt gamar som skyndar till likdelarna, direkt de finner en liten (ja, liten) svaghet det är ju inget att bry sig om. De är bara avundsjuka på Newsvoice värld. De fattar inte så mycket och det är mest synd om dem.

 40. Andreas: ”Måste erkänna att jag skäms över debattklimatet idag samt personer som låtsas som om åsiktsfriheten fortfarande existerar i Sverige, samtidigt som de gör allt för att förtrycka vad de anser vara ‘felaktiga’ åsikter.”

  Det finns en självpåtagen martyrroll bland invandringskritiker som plockas fram så snart de blir motsagda. På vilket sätt är åsiktsfriheten eller yttrandefriheten hotad av att man kritiserar publiceringen av artikeln? Snarare nyttjar man ju yttrandefriheten när man kritiserar artikeln och publiceringen av densamma. Med internet har ju var och en möjlighet att fritt ge uttryck för sina tankar och skulle NewsVoice välja att inte publicera artiklar som den ovan så finns det ett otal andra sajter som skulle göra det.

  Andreas: ”Jag personligen anser att det är helt rätt att Gunnar Jonzon får sin röst hörd, det är bara synd att vissa här inne hellre skulle vilja tysta ner honom på grund av deras egen tolkning av artikeln.”

  Visst ska man kunna diskutera invandringens kostnader och till och med ställa den kostnaden mot andra kostnader. Statskassan är inte bottenlös, väljer man det ena så väljer man ju samtidigt bort något annat. Men att göra det på ett så sätt som i artikeln ovan med enfaldiga argument som: ”Kom inte dragande med att det är krig och att de behöver hjälp. Startar man krig så skall man också ta konsekvenserna.” eller ett språkbruk som i meningen: ”Så du torde inte ha problem med tandläkarbesök och det har inte de där man inte får kalla ‘svartskallar’ heller” tillför väl knappast något.

  Linda B: ”De är bara avundsjuka på Newsvoice värld.”

  Du har helt rätt, jag är nog faktiskt lite avundsjuk. Tänk vad spännande livet skulle vara om man trodde att allt som stod att läsa på NewsVoice var sant.

 41. Tack för din kommentar Linda B.

  Jonas K. Tänk vad spännande livet är när man inser att mycket som står i tex DN bara är opinionsbildande korrekthet för att upprätthålla allmän ordning.

 42. Jag förstår att en svensk pensionär blir så förbannad att få så lite i pension i ett land där allt blivit så dyrare nu.

  En “fattig” svensk pensionär märker väl hur mycket pengar en “fattig främling” får i Sverige, som bidrag och stöd.

  Mycket mer än vad han själv någonsing har fått eller kommer att få. Och jag förstår mycket väl hans frustration. Den är mänsklig.

  Felet är ändå inte flyktingen eller främlingen.

  Det är regeringen. Moderaterna.

  Men jag fruktar att dessa moderater som orsakat så mycket ilska och missnöje hos svensken kommer att orsaka ännu mer skada när rekordmånga i protest lägger ner sina röster på SD.

  Jag har mycket svårt att tro att det kommer att bli bättre för svensken om SD får makt.

  För min del kommer jag inte rösta på någon, överhuvudtaget.

 43. Man ska ändå inte tro att dem ” nyanlända” får jackpotten när de kommer hit. De får visst stöd och ekonomisk hjälp, men efter ett par år är dem ute precis på samma nivå som alla andra.

  Har dem inte fått job/ egen försörjning, så är det social bidrag( och inte mer ) som gälller, på samma villkor som för alla andra i Sverige.

 44. Tandvård för maximalt 50 kr per besök för invandrare är en av förmånerna som inte stämmer in på beräkningen “samma villkor som för alla andra i Sverige”, kände bara för att tillägga det. Men annars kanske det stämmer det du säger, FD.

 45. Undrar över en sak – om vi har en mängd hål i våra svenska hustak, varför lagar vi inte dessa tak först och sedan, när vi har pengar över, hjälper vi gärna till hos någon granne om deras tak behöver lagas. Kanske detta är det enklaste sättet?

 46. Arbetslösa jagas med blåslampa, fattigpensionärer lever under existensminimum, sjuka får inte den vård de behöver. Om man nu valt att lägga de pengarna på invandrande, så får man ta sitt ansvar att erkänna det och förklara varför. Det finns ingen rasism i den frågan tycker jag. Arbetslösa skall söka de jobb som de arbetat med i 35 år och inte längre orkar med. Jag tycker det är ett förbannat samhälle utom för invandrande.

 47. Instämmer helt, Ruben. Egentligen tycker jag att Newsvoice borde vidröra ämnet massinvandring som är högaktuellt i Sverige. Kanske en tur förbi Affes statistik-blogg skulle kunna väcka en sömngångare eller två, men det finns klart mycket mer belägg för att det förekommer och inte alls är ett påhitt eller en konspirationsteori. Genom att beröra det ämnet skulle Newsvoice, trots rakt igenom faktagrundad nyhetsrapportering om den situationen, få ta emot rejält med påhopp från det uppenbart pk-styrda sverige, så jag förstår helt igenom varför det bara är önsketänkande från min sida att Newsvoice skulle ge sig på den biten. Självklart tror jag att Sassersson känner att han har för mycket att förlora på det, och jag förstår detta fullkomligt. Det är tyvärr extremt synd att journalistik i Sverige i majoritet, av rädsla eller andra orsaker, undviker det ämnet. Det finns en anledning till att invandringen är bland det mest känsliga, farliga och tabu-belagda ämnet man borde diskutera om idag, men om fler skulle ta tag i det, då hade det inte sett ut som det gör idag. Min poäng är att allt annat än total tystnad är att föredra.

 48. Vänd grupperna emot varandra, se åt fel håll, politikerna lyckas enkelt dölja det du inte skall sätta focus på. Det finns säkert en agenda med Sveriges nuvarande invandrar politik. Tyvärr är denna agenda inte helt rumsren om vi skulle analysera den. Krig och förtryck är de främsta orsakerna att människor tvingas att fly eller lämna sitt land. Mig veterligen är det ingen politiker som klart och tydligt protesterar mot detta. Vi får dras med att betraktas som invandrarfientliga för att vi vågar jämföra faktiska orättvisor i vårt samhälle. Vi ställer olika partiers åsikter emot varandra för att kunna urskilja om de är värda att röstas på, vi jämför olika faktiska samhällsproblem för att kunna försöka förstå. Jag har ännu inte hört någon av företrädarna för våra politiska partier som kan ge tydlig förklaring till varför det skapas invandrarfientlighet eller rättare sagt invandrar politisk fientlighet. Fientligheten kanske inte riktar sig åt individen utan generaliseras till att bli grupper och därmed blir vi sk rasistiska. Tråkigt men sant, tyvärr får vi bara ytliga och förvrängda svar av våra politiker. Så hur kan vi acceptera att vissa grupper i vårt samhälle ska ha mindre social och ekonomisk trygghet än andra? Hur kan vi låta oss hålla käft när vi faktiskt varje dag hör om hur svårt många pensionärer, arbetslösa, ensamstående med barn och många invandrare/flyktingar har det ekonomiskt. Klyftorna i vårt samhälle ökar och vilket parti ska lösa detta? Jag arbetar i Norge där har man en politik som inte skulle göra sig i Sverige och det är lätt att tycka de är eller för en politik som kan verka invandrarfientlig men är det verkligen så? De flesta invandrare/flyktingar jag möter här har arbete eller är på gång med ett. Kanske är det så att integreringen i samhället är att behålla sitt självförtroende och möjligheten till att försörja sig själv är en grundförutsättning för att bli aktivt delaktig i samhället. Visst finns sk invandrarfientlighet/rädsla i Norge också men inte på långa vägar som i Sverige, samt att du är inte automatiskt rasist eller fientlig för att du tycker till i politiska frågor som berör ekonomi, arbete, socialhjälp osv som hänger ihop med människors möjlighet att kunna klara sin egna försörjning. Jag tycker det har gått troll i begreppet invandrarfientlig/rasist och de faktiska orsakerna till att det har blivit och är som det är sopas under mattan…..

 49. Ni alla som här är kritiska till invandrare. Ni har säkert ett gästrum som ni kan upplåta till en familj med barn. Säkert räcker er lön till att bjuda dem på mat också.
  Sen skall vi se hur invandrarvänliga ni är efter några månader.

 50. @Kjell: Förstår inte jämförelsen. Är detta något Du tvingas till idag? Eller tror du att du i framtiden skall tvingas att husera invandrare i ditt eget hem? Förvirrat…

 51. det de handlar om är att lägga skulden på invandrarna istället för dom riktiga bovarna frimurar politikerna som som stiftar lagarna spelar ingen roll om det e höger ir vänster som o välja mellan äpple o påron svenska folket måste vakna upp o se genom kulliserna reinfeildt är bara en mupp det e carl bildt som e bossen han som gick fram först till obama när han landande på arlanda alla topp politiker nästan e styrda av bankirerna förutom några palme anna lindh kennedy o några till vi vet ju vad som hände med dom rösta på piratparti då får vi iallafalll tillbaka våran frihet bajs på fra o alla andra förtryckare och jag är inte rascist men jag tycker vi borde ta hand om vårat eget folk först innan vi kan ta hand om andra jag vet själv att våran invandrar politik är ett skämt min tjej kom från filippinerna o skulle lära sig svenska på sfi det var ett skämt det var ord jag inte kände igen och inte hört talas om så jag kollade boken den var från 1982 samma år som jag föddes dom vill inte att invandrare ska lära sig dom vill att dom ska gå på bidrag för kommande kollapsen den e nära vårat sociala system är redan över belastat jag vet folk som går på socialen som koster 50 000 i månad bara för ett rum sverige har blivit ett skämt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here