Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Transparency International: Sverige är det tredje minst korrumperade landet i världen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 december 2013
- Torbjörn Sassersson

Korruption-i-varlden-2013

DEBATT. Sverige befinner sig i år på en tredjeplats delad med Finland av världens minst korrumperade länder enligt den årliga korruptionsmätningen “Corruption Perceptions Index” (CPI) från Transparency International (TI), skriver den svenska sektionen.

Text: Torbjörn Sassersson | Klicka på bilden ovan för förstoring

Danmark och Nya Zeeland rankas med 91 poäng vardera, som de mest korruptionsfria länderna i världen bland de 177 länder som ingår i rankningen. Fler än 66% av de bedömda länderna får mindre än 50 poäng. Afghanistan, Nordkorea och Somalia ligger i botten med 8 poäng vardera, enligt Transparency International Sverige.

“Det är självfallet glädjande att Sverige ligger kvar i gruppen av världens mest korruptionsfria länder och att vi rör oss i rätt riktning”, säger Ann Wilkens, ordförande för Transparency International Sverige.

När undertecknad läste detta kom det som en mindre chock. Hur kan Sverige av en organisation som Transparency International anses vara ett av världens minst korrumperade länder? Av alla mail till NewsVoice, kommentarer efter artiklar, diverse egen undersökande journalistik,  Uppdrag Granskning, SR Kaliber och läsning på alternativa svenska webbplatser är en sak klar, Sverige är långt ifrån korruptionsfritt. Sverige framstår däremot som ett av de skickligaste länderna att ge prov på “inbyggd” eller “dold” korruption.

Det finns anledning att analysera exakt hur “Corruption Perceptions Index” egentligen fungerar. Vid en snabb kontroll framgår inte alls hur ett lands nivå av korruption bedöms av Transparency International. Av termen att döma “Corruption Perceptions Index” är bedömningen subjektiv och inte faktisk.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq