Argentina och Chile, det ena landet misslyckas, det andra inte

publicerad 12 februari 2014
- Elisabeth Avendaño

Utvecklingsländer är som tonåringar: olycksdrabbade. De ramlar, halkar, knuffas och tar onödiga risker. Naturligtvis, som vi nyligen sett i USA och Europa, kan även mogna nationer bete sig omoget. Deras snedsteg är mindre vanliga, men när de sker är effekterna enorma.

Text: Moises Naim, La Nacion | Översättning: Elisabeth Avendaño

Världen betalar fortfarande bankers, regeringars och konsumenters oansvariga handlande med arbetslöshet och fattigdom. Nu uppstår kriser även i de lägre inkomstländerna, vars ekonomier och välfärd expanderat i en takt som saknar motstycke.

Det finns två frågor på vars svar prognosen för världsekonomin beror:

  1. Kommer utvecklingsländernas problem att “smitta” de utvecklade ländernas ekonomier?
  2. Kan investerare skilja på vilka utvecklingsländer som är “bra” och vilka som är “dåliga”? Med andra ord, kommer de att ta ut sina pengar och sluta investera i alla tillväxtländer utan åtskillnad? Och vad betyder ” dåliga ” eller ” bra” i det här fallet?

Svar: En ” dålig ” regering är en som lider av “ideologisk nekrofili”: en passionerad kärlek till döda idéer, till metoder som har prövats och misslyckats flera gånger, men till vilka de styrande ändå känner en oemotståndlig attraktion. En “bra” regering lär av misstagen och tenderar att följa en enhetlig politik som ger resultat som är hållbara över en längre tid.

Fallet med Argentina och Chile är lärorikt

Argentinas ekonomi är en katastrof och regeringen av Cristina Fernandez kommer att bli ihågkommen som en av de mest katastrofala av alla katastrofalt valda styrande som landet haft.

Däremot är Chile ett land vars regeringar har sett stadigt framåt och tagit bestående beslut, oavsett ideologi eller politiskt parti. Således är den chilenska ekonomin solid och ett exempel för världen, medan i Argentina det mesta gjorts fel och landet är också ett exempel för världen: men ett exempel på vad man INTE ska göra.

Därför är det i nuläget helt rationellt att ta sina pengar från Argentina och att man gör det både inom Argentina och i utlandet. Valutareserven har nått den lägsta nivån på sju år, trots alla kontroller och andra straffåtgärder som regeringen improviserar som svar på en kris som gått dem ur händerna.

Enligt ekonomer som specialiserar sig på internationell ekonomi har Argentina och Venezuela, tillsammans med Ukraina, fn den värsta ekonomiska förvaltningen och den största ekonomiska risksituationen i världen.

Hur har Chile klarat denna kris?

Mycket bättre. Som är fallet i alla andra utvecklingsländer, har man devalverat sin valuta under de senaste månaderna, men på ett mycket välordnat sätt och utan större trauma. Samma sak har hänt med andra stabilare ekonomier: Sydkorea , Mexiko och Filippinerna lider mycket mindre av krisen än Argentina, Ukraina och Venezuela. Detta innebär att internationella investerare inte lägger alla tillväxtländer i samma korg och att de givetvis riktar sina investeringar mot länder som inte missköter sina ekonomier.

Men vad är det som har hänt? När USA och Europa var i recession, var “tillväxtländerna” världsekonomins stöttepelare. Nu är de plötsligt ett hot.

Luis Alberto Moreno

“Dessa länder, framför allt de latinamerikanska, är mycket bättre på att hantera ekonomiska kriser än överflöd och välstånd “, säger Luis Alberto Moreno, president fär BID ( Interamerikanska utvecklingsbanken).

“Vi kommer från en tid av överflöd, som när det minskar avslöjas vilka utväcklingsländer som har gjort – och fördjupat- de ekonomiska reformer som krävs. Reformer som skulle göra dem mindre sårbara för de effekter från yttre världen som regelbundet når även dem”, säger Moreno.

Denna gång har de framväxande ekonomierna träffats av ett trippelslag: prisfallet på de råvaror som de exporterar, ökade internationella räntor och efterdyningarna av åren av överflöd, där man levde som om tillgångarna var oändliga.

Den första anledningen har sitt ursprung i Kina, den andra i USA och den tredje är “hemlagad”: ett självmål som de slösaktiga regeringarna gjort mot sina egna länder. Man lever över sina tillgångar och utan att göra de nödvändiga reformerna .

När det gäller den första frågan: kommer de rikare länderna att smittas? Det är fortfarande för tidigt att säga, men trots att krisen redan har påverkat de rikaste länderna (Börserna i USA , Europa och Japan hade sin sämsta januari sedan 2010 ) är de internationella experterna överens om att smittan inte verkar bli allvarlig. Hoppas man….


Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Chile har växt ekonomiskt?? Fattigdom har växt i samma takt som landet fylls med shoppingcenter,tel och datorer som kostar lika mkt som i Sverige trots att mer än 50% lever på min lön dvs,4000 kr priser har tredublats på 8 år och lönen är den samma.alla blir utnyttjade .man betalar för ALLt! Skola ,vård,största bokskatt i världen.men en sak har ni rätt i.chile är ett bra land för affärer men inte för mänskliga rättigheter och socialurvekling på riktigt!
    Btw om ni inte visste så har pineras regering nu sålt den enda tidning som fortfarande var statlig. La nacion.så nu är den en del av tidningsmonopolen lett av Edwards familjen

  • För mig förefaller det samma problem i Argentina som i många andra länder t.ex. Ryssland, där somliga inte har något, medan överheten lever i Lyx. 🙂 Alla länder är mer eller mindre drabbade av ekonomi som är baserad på pyramidspelet. I Sverige går precis nu en debatt om invandring och folk ställer sig frågor om det är invandringen som försämrade deras ekonomi. Människor ser inte de egentliga orsakerna och makthavare vill ha det så. Människor fokuserar på helt fel saker! Det är den utsugande räntebaserade ekonomi (där pengar tillverkas som skuld) som är orsaken. Den dagen börsen faller tillräckligt kommer även Sverige att drabbas. Om vi skulle utgå ifrån länders rikedomar så kan man säga att nästan alla länder är rika. I alla länder finns det jord, i alla länder kan man odla sin egen mat, i alla länder finns det grundläggande byggmaterial för att bygga bostäder o.s.v. Så vilken fattigdom pratar vi om? All fattigdom är konstgjort överallt på jorden och det p.g.a. den förslavande penningpolitiken. Jag håller med Henning i att vissa blir alltid offer för dessa system, den dagen Argentina kommer på fötter så blir någon annan ett offer. Jag tycker att dina artiklar om Argentina är fantastiska men verkligheten på toppnivå är annorlunda än vad som går att överblicka i vanliga fall.
    Hela penningsystemetet är konstruerad så att den inte avslöjar sig själv i förtid.

    Här finns en kort film om banksystemet: http://www.youtube.com/watch?v=G9IH-XKQpOI&list=PLFpbObURvzex6jrBwru5uOYr_f3K3NKfJ&feature=share&index=160

    Länk: http://www.youtube.com/watch?v=Dy4Uymz2OjQ&list=PLFpbObURvzez5L3xCzhDnuFcoi9FTHKus&feature=share&index=73

  • Henning, Du har sakert ratt i att internationella banksystemet ar forkastligt, Jag ar ingen ekonom, sa jag vill inte gora nagon djupdykning i amnen som jag inte beharskar.Men just i Argentinas fall sa bar det mig emot att skylla allt pa ett kriminellt banksystem.

    Argentina ar inget fattigt litet land, som tvingas leva pa lan, utan ett stort, rikt land med enorma naturtillgangar. Har finns overflod av olja, mineraler och miljontals bordiga tunnland som producerar livsmedel av hog kvalitet som varlden vill ha och betalar hoga priser for.

    Problemet i Argentina ar att manga av vara regeringar sedan langt tillbaka valt att leva langt over sina tillgangar. Nar Peron kom till makten pa 40-talet, skrot han med att det inte gick att ta sig fram i Centralbankens valv for alla guldtackor. Nar han lamnade makten pa 50-talet var Centralbankens kassavalv nastan helt tomma. Man har inte lyckats bekrafta om allt guldet verkligen finns pa hemliga konton i Schweiz, som det ryktas, men borta ar det. Dessemellan har vi haft flera hederliga regeringar och presidenter som INTE stulit, men nuv. Kirchneerregeringen lar bli det allra varsta exemplet pa en misskott ekonomi.

    Jag tycker inte det ar rimligt att skylla Argentinas problem pa England, USA eller ett kriminellt banksystem. Nar en totalt korrupt regering inte bara slosar bort statliga medel pa subsidier till vanner och politisk propaganda ( bara “Fotboll for Alla ” i TV kostar skattebetalarna miljoner varje ar, miljoner som BORDE ga till UTBILDNING FOR ALLA ) ar det tyvarr dess eget fel om ekonomin kraschar.

    Man expropierade flygbolaget Aerolineas Argentinas “for att landet skulle ha ett eget flygbolag”. Det kostar skattebetalarna 2 miljoner ( vet inte sakert om pesos el dollar…men i vilket fall ror det sig om stora summor ) PER DAG och fungerar anda daligt. Presidentskan ror sig i privata lyxflygplan och helikoptrar. Men man har inte bara en enormt kostsam byrakrati med standigt okande antal statsanstallda, utan regeringsmedlemmarna stjal helt enkelt miljoner i ur statskassan. Miljoner som borde gatt till att bygga battre vagar, jarnvagar, sjukvard, skolor eller till att betala av skulder med, hamnar i privata fickor eller pa privata konton pa Seychellerna eller andra skatteparadis. Skandal eftert skandal avslojas har, men ingen blir slutgiltigt domd eftersom de flesta domare och aklagare ar kopta eller hotade. De som vagat forska djupare i Presidentfamiljens miljonforskingringar avsatts helt enkelt och ersatts med nagon “lydigare”.

    Med tanke pa alla de miljoner som Argentina far in varje ar tack vare exporten av spannmal och speciellt soja – regeringen tar nara 40 % i exporttullar- och allt man KUNDE fa in om man tillat en friare export – och hur det haltande juridiska systemet, korruptionen och expropiationerna skrammer investerare pa flykten, med minskade arbetsmojligheter som resultat – tror jag inte att det ar korrekt att skylla en sadan situation pa banksystemet, aven om Du som sagt kan ha helt ratt i att det ar kriminellt. Men Argentinas regering slar tyvarr alla rekord i kriminalitet fn. Vi kan bara hoppas att valjarna inser det och har forstand att valja nagon hederlig och kapabel vid nasta val.

  • Hej Henning och tack for Din kommentar !

    Vore intressant att se hur Du utvecklar den pa markniva, sas.

    Kan inte lata bli att undra om Du levt i eller ens besokt Chile eller Argentina ? Om Du gjort det sa skulle Du omedelbart markt skillnaderna och skulle sett att artikelforfattaren vet vad han talar om. Inget land TVINGAR heller ett annat att ta lan. Atminstone har i Sydamerika sker det nar ett land misskoter sina finanser, slosar bort eller stjal statliga medel som borde ga till att forbattra levnadsstandarden for dem lagst ned pa samhallsstegen : pensionarer och arbetare tex och till att forbattra transportsystemen och ge mojlighet till utbildning for ALLA. Argentina ar ett oerhort rikt land i fraga om mineraler, olja, spannmal, mejeriprodukter, kott…Med inkomsterna av allt detta, om det skottes bra, skulle vara skulder kunna betalas av. Nu kastas allt detta bort av en slosaktig och destruktiv regering, med en korrupt o gigantiskt byrakratisk apparat. Plus allt som helt enkelt stjals eller ges bort till lydiga anhangare… Sakert ar det svart att fran svensk synvinkel forsta graden av korruption och misskotsel av den Argentinska ekonomin.. mvh elisabeth

  • Den här analysen är så felaktig på alla punkter att man inte vet var kritiken skall börja. Inget ord om att FED har minskat QE, tillverkar mindre pengar. Inget ord att dollarn som världens ledande valuta sedan 1944 är designat att förslava och förstöra andra länder. Inget ord om att orsaken för allt ekonomiskt lidande är ett kriminellt banksystem, ett gigantiskt pyramidspel, som England och USA har tvingat på världen med krig och andra våldsamma metoder. Så länge inte det parasiterande banksystemet ändras hjälper reformer inte.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *