Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Argentina och Chile, det ena landet misslyckas, det andra inte

publicerad 12 februari 2014
- Elisabeth Avendaño

Utvecklingsländer är som tonåringar: olycksdrabbade. De ramlar, halkar, knuffas och tar onödiga risker. Naturligtvis, som vi nyligen sett i USA och Europa, kan även mogna nationer bete sig omoget. Deras snedsteg är mindre vanliga, men när de sker är effekterna enorma.

Text: Moises Naim, La Nacion | Översättning: Elisabeth Avendaño

Världen betalar fortfarande bankers, regeringars och konsumenters oansvariga handlande med arbetslöshet och fattigdom. Nu uppstår kriser även i de lägre inkomstländerna, vars ekonomier och välfärd expanderat i en takt som saknar motstycke.

Det finns två frågor på vars svar prognosen för världsekonomin beror:

  1. Kommer utvecklingsländernas problem att “smitta” de utvecklade ländernas ekonomier?
  2. Kan investerare skilja på vilka utvecklingsländer som är “bra” och vilka som är “dåliga”? Med andra ord, kommer de att ta ut sina pengar och sluta investera i alla tillväxtländer utan åtskillnad? Och vad betyder ” dåliga ” eller ” bra” i det här fallet?

Svar: En ” dålig ” regering är en som lider av “ideologisk nekrofili”: en passionerad kärlek till döda idéer, till metoder som har prövats och misslyckats flera gånger, men till vilka de styrande ändå känner en oemotståndlig attraktion. En “bra” regering lär av misstagen och tenderar att följa en enhetlig politik som ger resultat som är hållbara över en längre tid.

Fallet med Argentina och Chile är lärorikt

Argentinas ekonomi är en katastrof och regeringen av Cristina Fernandez kommer att bli ihågkommen som en av de mest katastrofala av alla katastrofalt valda styrande som landet haft.

Däremot är Chile ett land vars regeringar har sett stadigt framåt och tagit bestående beslut, oavsett ideologi eller politiskt parti. Således är den chilenska ekonomin solid och ett exempel för världen, medan i Argentina det mesta gjorts fel och landet är också ett exempel för världen: men ett exempel på vad man INTE ska göra.

Därför är det i nuläget helt rationellt att ta sina pengar från Argentina och att man gör det både inom Argentina och i utlandet. Valutareserven har nått den lägsta nivån på sju år, trots alla kontroller och andra straffåtgärder som regeringen improviserar som svar på en kris som gått dem ur händerna.

Enligt ekonomer som specialiserar sig på internationell ekonomi har Argentina och Venezuela, tillsammans med Ukraina, fn den värsta ekonomiska förvaltningen och den största ekonomiska risksituationen i världen.

Hur har Chile klarat denna kris?

Mycket bättre. Som är fallet i alla andra utvecklingsländer, har man devalverat sin valuta under de senaste månaderna, men på ett mycket välordnat sätt och utan större trauma. Samma sak har hänt med andra stabilare ekonomier: Sydkorea , Mexiko och Filippinerna lider mycket mindre av krisen än Argentina, Ukraina och Venezuela. Detta innebär att internationella investerare inte lägger alla tillväxtländer i samma korg och att de givetvis riktar sina investeringar mot länder som inte missköter sina ekonomier.

Men vad är det som har hänt? När USA och Europa var i recession, var “tillväxtländerna” världsekonomins stöttepelare. Nu är de plötsligt ett hot.

Luis Alberto Moreno

“Dessa länder, framför allt de latinamerikanska, är mycket bättre på att hantera ekonomiska kriser än överflöd och välstånd “, säger Luis Alberto Moreno, president fär BID ( Interamerikanska utvecklingsbanken).

“Vi kommer från en tid av överflöd, som när det minskar avslöjas vilka utväcklingsländer som har gjort – och fördjupat- de ekonomiska reformer som krävs. Reformer som skulle göra dem mindre sårbara för de effekter från yttre världen som regelbundet når även dem”, säger Moreno.

Denna gång har de framväxande ekonomierna träffats av ett trippelslag: prisfallet på de råvaror som de exporterar, ökade internationella räntor och efterdyningarna av åren av överflöd, där man levde som om tillgångarna var oändliga.

Den första anledningen har sitt ursprung i Kina, den andra i USA och den tredje är “hemlagad”: ett självmål som de slösaktiga regeringarna gjort mot sina egna länder. Man lever över sina tillgångar och utan att göra de nödvändiga reformerna .

När det gäller den första frågan: kommer de rikare länderna att smittas? Det är fortfarande för tidigt att säga, men trots att krisen redan har påverkat de rikaste länderna (Börserna i USA , Europa och Japan hade sin sämsta januari sedan 2010 ) är de internationella experterna överens om att smittan inte verkar bli allvarlig. Hoppas man….



Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq