Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Psykiatrin nonchalerar alla skador från elchocksbehandlingar (ECT)

publicerad 14 februari 2014
- Peter Larsson

elchocksbehandlingPeter Larsson presenterar här skrämmande vittnesmål direkt från människor som oftast helt mot sin vilja påtvingats ECT, elchocksbehandling (ECT) av hjärnan. Vittnena som fått dessa behandlingar berättar om allvarliga skador och förstörda liv, ändå fortsätter den svenska sjukvården att förhärliga och använda denna grova och mycket tveksamma metod, menar Larsson. Det verkar vara svårt att finna patienter som verkligen blivit hjälpta, om ens tillfälligt.

Text: Peter Larsson | Protestlista mol elchocksterapi

Häromdagen fick jag följande e-mail av en drabbad:

“Jag är X år och sedan knappt X månader sjukskriven p g a bipolär depression, panikångest och utbrändhet från mitt arbete som X inom primärvården. Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till epost, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lärsa om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre. Har du några råd till mig?”

Detta är en av hundratals drabbade och anhöriga som kontaktat mig.

Vad är en ECT-behandling?

Elchocksbehandlingar, elchocker eller ECT-behandlingar är en behandlingsmetod inom psykiatrin som innebär att man sänder upp till 460 volt genom hjärnan (läs om strömstyrkan vid ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

I motsats till vad de flesta tror så används elchocksbehandlingen mer än någonsin inom psykiatrin och själva elchocken, som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet, är samma eller större än någonsin, trots bedräglig försköning av psykiatrin.

Sverige är förmodligen värst i världen per capita med ca 60 000 elchocker om året (2009) till bla. barn, gravida, äldre och under tvång.

Media, med Uppdrag Granskning i spetsen, uppmärksammade problemen med ECT år 2009 och pressade Socialstyrelsen att erkänna och ändra i Vårdguiden att det finns risker för bestående minnesskador efter ECT.

Allvarliga brister i informationen till patienter och anhöriga

“Jag vill anmäla att psykiatrin försöker påtvinga och övertala min lillasyster X till ECTbehandlingar när hon skulle behöva sätta sig in i frågan ordentligt i ett bättre tillstånd. Vill även anmäla det dåliga bemötandet som jag fått på avdelningen efter att jag har uttalat kritik och tveksamheter mot ECT. Jag utestängdes som nära anhörig och fick inte vara med på ett viktigt möte.

Min lillasyster, X, ligger inlagd för psykiatrisk vård och har nu blivit föreslagen ECT-behandlingar – vilket jag motsätter mig. Jag tycker att X i första hand skall söka sig andra vägar för att må bättre – eller åtminstone sätta sig in i frågan ordentligt. X har förklarat för mig tidigare: ‘ECT är något jag absolut aldrig vill ha’.”

Enligt åtskilliga vittnesmål så finns det allvarliga brister i informationen från psykiatrins sida till de drabbade och anhöriga innan ECT.

Det saknas även en oberoende icke-psykiatrisk uppföljning av de långsiktiga verkningarna av elchocksbehandlingarna.

Socialstyrelsen vet fortfarande inte exakt hur många elchocker som ges varje år i Sverige. Det finns allvarliga brister i uppföljningen.

Läs mer: Socialstyrelsens brister i hanteringen av ECT

Bevis på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

“Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar – halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då.”

“Hej jag heter X fick ca.30 ECT under 2 år tid . Sista var 4 mån sen tro jag fick 13 gången, vill inte det men har inte mycket o säger har LPT.Nu överhuvudtaget jag har ingen minner om mina barn uppväxten , o jag vet inte hur många gången hoppa jag av fel station , när jag handlar måt det all tid samma kommer inte på nånting, glöm bank korten 5 st alla löser ord måste ner skriva Själv är kock jobba 23år ,jag kommer inte i hår hur kockar man en gräddsås,,, som jag har kock tusental lit. Själv äta färdigt måt varit dag, har inge dröm länge vaknar bara ångest umgås inte med nån helt ensam prata m barnen ibland .Ibland vill jag inte leva min vardagen måste jag kämpa för att funkar. Mår inte bra men våga inte söker hjälp!”

Läs mer: Vittnesmål från drabbade och anhöriga på skador från ECT

“Min far är oförmögen att jobba då han lever i en varannan-dag värld där inte många får plats, han vet inte vem han är och vi vet det ännu mindre. Vi känner inte igen vår pappa längre. Allt detta är ett resultat ifrån ECT behandlingar. Sjukhus och myndigheter bryr sig inte. Och jag kan helhjärtat säga att om detta inte får ett slut så kommer ingen ta sig igenom helskinnad.”

Läs mer: Fler vittnesmål från anhöriga

“Som sjuksköterska såg jag elchocker användas i vården på redan försvarslösa patienter. Mitt intryck var att elchockerna gavs för att göra en redan passiv och inaktiv person mer ‘lugn’ och passiv. Jag har inte vid någon tidpunkt i vården eller utanför sett något som varit bra med användandet av elchocker. Ingen av de patienter jag såg uppvisade någon slags förbättring.

Jag såg t.ex. en patient/mor som inte längre kände igen sina barn, kunde inte/ville inte, och som var i ständig skräck för människor, även de som ville hjälpa henne. Jag hörde protester från patienten som var på väg att få en elchock, vilket lämnades utan hänsyn. Jag anser att elchocker är ett inhumanitärt övergrepp som utraderar personligheter och försätter en person i ett totalt beroende med ingen möjlighet att ‘icke-göra’ effekterna av elchockerna då hjärnvävnaden är förstörd för alltid.”

Läs mer fler vittnesmål från sjuksköterskor

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK):

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att den är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ‘subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Peter R. Breggin, amerikansk läkare:

“Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ‘klagar inte längre’.

När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ‘humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ‘behandlingen’.”

Läs mer: Vetenskapliga bevis mot elchocksbehandlingar (ECT)

Varför verkar ECT ibland “fungera”?

Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr.

Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada.

Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”.

Läs mer: Varför tycks ECT ibland “fungera”?

Har varit i kontakt med många drabbade och hjälpt dem att anmäla

“Vill tacka dig för att du lägger ner din tid på att hjälpa mig! //ch”

“Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”

“Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig. Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”

Fullständigt ideellt och engagerat har jag informerat, stöttat, hjälpt och följt upp de drabbade och anhöriga så att de har anmält sina skador från ECT till myndigheterna.

Vågar inte räkna hur många ideella timmar som jag har lagt ner på detta.

“Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!”

“Hej igen och tack för ditt fantastiska engagemang. Han verkar ha ändrat sig efter att ha läst dina artiklar.”

Läs mer: Fler lovord

Varför är jag engagerad för att få ut sanningen om ECT

Mitt engagemang startade en gång i tiden när jag såg att närstående personer blev förstörda av elchocksbehandlingar. För mig var detta chockerande och mycket fel.

Sedan dess har jag studerat och debatterat elchocksbehandlingarna. Har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla sina skador till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Patient-försäkringen.

Läs mer om mitt engagemang

Det finns åtskilliga bevis för att ECT-behandlingar ger skador

Det finns åtskilliga bevis för att ECT ger skador: hundratals vittnesmål från anhöriga, drabbade och sjuksköterskor, anmälningar till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientförsäkringen samt vetenskapliga artiklar och studier.

Psykiatrin nonchalerar allt detta och planerar bla. för att öka antalet elchocker till barn via BUP.

Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska “mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.

Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Protestlista mol elchocksterapi


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq