Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Mats Sederholm om massmedia som blundar inför nyheten att underrättelsetjänster blivit forumstroll

publicerad 4 mars 2014
- Mats Sederholm

The-Art-of-Deception-GCHQ

Media och politiker tar på sig Snowden-masker lite till och från i gycklarnas parad, men när det verkligen gäller som nu, när det i senaste Snowden-rapporten visar sig att underrättelsetjänster utför karaktärsmord och uppträder som forumtroll världen över då vänder de ryggen till. Och hur gick det med ETC, tidningen som ville “Röra om i det svenska medielandskapet”?

Text: Mats Sederholm på Klar Sikt

Den gamla världen, det korrupta och tusenåriga gamla hierarkiska bygget, som nu förfaller krampar med mer kontroll, mindre demokrati och människor som är på väg att förvandlas till dränerade soltorkade frukter. Det är visst nån ekonomisk tillväxt som slurpar i sig själar har jag hört. Jag ser hur trenden går över jorden varför min/vår nästa bok kommer att ta ett globalt grepp. Om problemet är globalt så lär lösningen vara global.

Frågor på det?

För några dagar sedan gick “Stimmet”, den gemensamma (ledsen alla ni som älskar och som älskar att hata konspirationsteorier, men stimmet är inte konspiratoriskt) kraft av media, politiker, debattörer med flera som skapar och kontrollerar opinioner i vårt samhälle, ut med senaste Snowdennytt. Ja alla utom DN förstås. De tillhör ju den liberala och frihetsälskande ideologin som enligt myten ska stå upp för individens rätt och frihet. I verkligheten så låter de sig inte störas av en enda nyhet av individkränkande karaktär annat än sådana som är lika uppenbara som en instörtande komet. Ja tidningen som gärna vill verka som whistleblowers!

Hm, det är viktigt med humor mitt i allt elände, eller hur?

Även ETC har valt tystnaden, ni vet, den nya “radikala” dagstidningen, jag återkommer till dem senare.

Nyheten, förmedlad av The Guardian, handlar om hur GCHQ, Government Communications Headquarters en brittisk underrättelsemyndighet, nu avslöjats med att spela i samma fina storebrorsdivision som NSA. Konkret berättar en av Snowdens senaste rapporter om att GCHQ och NSA samlat in bilder från miljontals internetanvändare när de konverserat med varandra via webbkameror. Tio procent av bilderna var av sexuell karaktär. Graden av fräckhet och nivån av individuella övertramp saknar alla gränser och tycks slå nya rekord varje månad. Vilken tur att vi då har det liberala DN som håller individens rätt om hjärtat och … håller helt tyst. Snacka om ideologiskt hästkött rakt igenom.

Men det som verkligen gör saken ännu mer intressant är inte vad svenska eller utländska media valt att skriva om, det är vad de nästan alla valt att vara tysta om. Nämligen nästa rapport förmedlad av Glenn Greenwald  journalist och Snowden:s egna “agent”.

Den berättar om JTRIG(Joint Threat Research Intelligence Group), en grupp inom GCHQ och taktiken som deras cyberagenter följer, nämligen:

  • Att lägga upp falskt material på internet för att förstöra ryktet för individer man vill motverka.
  • Att använda social vetenskap och psykologi för att manipulera debattforum genom att fejka användare som påstår sig vara offer för exempelvis individer man vill “döda”. Genom att iscensätta false-flag operationer, genom att störa konversationer, genom att infiltrera och så vidare. Ja alla sådana elaka knep som den gamla världen ständigt kallat för konspirationsteorier.

————————————————————————————

Idag sitter “våra fria media” skenheligt och

håller tyst hela bunten.

Respekten för våra stater, media och demokratin sjunker allt snabbare ner i djupet och de förtjänar inte bättre.

————————————————————————————

Förvisso använder media samma taktik själva när de utför karaktärsmord eller bara spyr galla över företeelser de inte gillar utan sakargument och borde skämmas. Men anledningen till deras tystnad är förmodligen att nyheten besannar alldeles för många konspirationsteorier, det är för många samhällskritiska bittra sanningar som nu väller fram som var ur en sjuk gammal kropp till samhälle. Stimmet som jag myntade i boken “Det enda rätta” ges ständigt nya former och gestaltningar.

Under titeln “Online Covert Action” kan man i rapporten läsa om “Magiska tekniker och experiment”, hur människor kan manipuleras med hjälp av auktoriteter, förtroende, lydnad och följsamhet.

Att:

  • Förneka (Deny)
  • Splittra (Disrupt)
  • Nervärdera (Degrade)
  • Vilseleda (Deceive)

…det man inte gillar på internet är JTRIG:s mantra.

Det här är vad västerländska stater sponsrar och vad skattebetalarna bidrar till. Ja, för ni tror väl inte att det bara är Storbritannien som uppträder som huliganer och banditer på nätet. Detta är vad den “fria världen” håller på med.

Att mainstreammedia gemensamt håller tyst, liksom politiker och kulturskribenter gör, är inget nytt. Men för många var ETC, den nya dagstidningen, ett litet hopp i mörkret. Dock aldrig för mig vilket jag kommenterade i en tråd på sajten Newsvoice dagen efter deras releasefest.

Vågar de öppna upp eller kommer de att bli grindvakter och ”hålla rent” från en sann radikal grundkritik av samhället? Kommer de att vara en gäng gamla röda radikaler som likt kalvar på grönbete nu släpps ut i en världsförändring som de lite räddhågset försöker förstå sig på. Man får hoppas att en sån vågad och duktig skribent som Ekis Ekman kan motstå de gammelradikala antikviteterna. Glöm inte ETC-ankaret Maria-Pia Boëthius föraktfulla fördömande av alternativ-teorierna kring 9/11 för bara några år sedan, i ETC.

Nu är de knäpptysta liksom de andra. Åsikten och finrummet först, sanningen sen. Den röda tidningen fokuserar helt enkelt på åsikter som kan förstärka deras identitet, märkvärdigare än så verkar de inte vara.

Häromdagen läste jag Göran Greiders artikel i ETC, “Det stora tomrummet i svensk politik”.

Och varje gång jag skriver ut dessa båda systemkritiska tankegångar brukar det komma mail som undrar: men är du inte motsägelsefull nu? Du önskar dig mer kritik mot en materialistisk civilisation – och samtidigt förespråkar du ökad konsumtion via stimulanser? Är det en motsägelse? Ja, det kan vara det. Men behöver inte vara det. / Gredier

Snacka om kognitiv dissonans. En klassisk frontalkrock mellan sanning och tillhörighet. “Det är omöjligt men det måste gå. Jag kan flyga”. För fan Göran, landa!

Han hoppas på att de systemkritiska debatterna ska ta fart och skapa konkreta lösningar och att vi fram till dess får leva i tomrummet.

Jag har alltid gillat Greider och gör det fortfarande.

Snowden-lackan-media-vagrar-skriva-omMen tyvärr så kommer inte gällande system att ta in systemkritiska frågor. De har aldrig i världshistorien gjort det. Och det kommer aldrig att vara politikerna och systemet i sig som kommer med systemkritik. Det står för många politiska och kulturella karriärer på spel. Det är bara människor som gör nya val som kommer att kunna förändra det. Och de kommer att göra det.

Greider står som så många andra med ena benet i den gamla världen och famlar med det andra efter en ny plats. ETC vill “Röra om i det svenska medielandskapet”. Men att försöka ruska om en värld man själv stödjer sig emot slutar med en skenande självsvängning och allvarlig yrsel för gammelradikalerna och riskerar att förvandla dem till bittra grindvakter.

Skicka Greider, Boethius & Co ner till Spanien och låt dem bekanta sig med Micro-utopias. Nya aktiviströrelser som helt släppt taget om den gamla världen, som organiserar sig utifrån helt nya ordningar. Som sår nya tankar och skapar bubblor av nya existenser. Som släppt de gamla politiska färgerna. Klarar de av sånt, utan att bli kallsvettiga och famla efter den gamla röda ledstången. Tänk om ingen skulle ta upp kapitalismen. Snacka om tomrum i deras politiska värld. Sangria, grisfest och mer 70-tal finns nära till hands som räddning.

ETC, ni känns fräschare och vaknare än era konkurrenter, men bättre kan ni, frågan är ifall ni vågar.

Ännu en revolution på gång, nu i Ukraina. De brinner av opposition överallt på jorden just nu. Som det fanns en underström av het lava som bara måste få komma ut. Tja förresten, “som om”. .. nej, det är nog så. Halva landet vill vara kvar i den auktoritära Putin-världen den andra halvan längtar efter att få köpa entrecote och rödvin till fredan och äta ångestdämpande på söndan och bli lika lyckliga som oss.

Ja, åtminstone om man ska lyssna på våra västerländska media. Häromdagen hörde jag en aktivist från torget i Kiev som bara sa att de är dödströtta på politiker. Och eftersom varenda undersökning de senaste fem åren vittnar om människors trötthet både på EU och politiker i Europa(liksom i resten av världen) så tackar jag och bugar mig artigt men säger nej till analyserna som säger att de längtar så oerhört efter att få komma med i EU.

Här tas alla beslut bakom stängda dörrar i EU-bunkern i Bryssel. De nationella parlamenten som representerar folken trycker upp röstsedlar med lika mycket täckning som eurosedlarna. Detta i en skenande låtsasvärld där inget längre räknas, inte ens Melodifestivalen om man ska tro SvT:s analyser. Även det valsystemet har visat sig vara korrupt. Är vi inne i brytningstider eller brytningstider?

Hur som helst, välkomna in i europavärmen ukrainare. Aha, pest därborta, det var värst, här har vi kolera. Om vi har vaccin, jora, men risken är att du somnar in(narkolepsi) för evigt!

Det är bara en tidsfråga innan nån whistleblower släpper ut nyheterna om manipulationen av folkmassorna i Kiev. Alla de – vars värld inte är uppbyggd kring nionyheterna från Aktuellt, intagna med en manisk tom blick från soffan på en mage fylld med kött, sås och potatis – och som istället forskat själva, vet redan om hur väst manipulerat och tränat ungdomar i främmande länder för att skapa de senaste årens färgrevolutioner. Se upp ETC, blunda och håll för öronen, mer kommer.

p.s. Bäst med en brasklapp ifall redaktörerna på ETC ändå kliver upp på högsta trampolinen: “Fy fan va långt ner det är till den vanliga brusdebatten” och med ett skrik trots allt hoppar rakt ut med en artikel om manipuleringen av människor på nätet.

Ni är välkomna!

Text: Mats Sederholm på Klar Sikt



Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq