USA i förfall? Detroit slogs ut av massivt elfel – Staden delvis mörklagd

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Detroits övergivna fabrikslokaler - Foto: Albert Duce Wikimedia Commons

Detroit drabbades under tisdagen av ett massivt elavbrott som lämnade en stor del av stadens viktiga funktioner i mörker. Detroits öde kan delvis vara ett exempel på fenomenet “painted rust”, ett begrepp som lär vara myntat i Ryssland om hur USA:s infrastruktur bryter ihop – vid sidan av en ekonomisk kollaps av dollarn.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Albert Duce, Wikimedia Commons

På Twitter förmedlas information om hur stadens viktiga funktioner slagits ut, uppgifter som bekräftas av Detroits stadshemsida. Det Chernobyl-liknande fotot ovan från 2009 visar nedlagda industribyggnader i Detroit. Staden ser naturligtvis inte ut så i sin helhet, ska påpekas.

Detroit lamslaget 2 dec 2014

Detroit är den största staden i den amerikanska delstaten Michigan. Staden hade en omfattande verkstadsindustri och var centrum för den amerikanska bilindustrin, därav smeknamnet “Motown” (Motor Town). Industrin slogs i spillror efter flera år av ekonomiska problem.

In 2010, the city had a population of 713,777, more than a 60 percent drop down from a peak population of over 1.8 million at the 1950 census, indicating a serious and long-running decline of Detroit’s economic strength. / Wikipedia

Detroit gick den 18 juli 2013 i konkurs. Det är den största konkursen i USA:s historia och den största självstyrande staden någonsin att gå i konkurs. Skuldberget uppgår till övermäktiga 120 miljarder kronor. Detroits befolkning har sjunkit till en tredjedel på 50 år beroende på brist av arbetstillfällen och därmed förlorade skatteintäkter, enligt svenska Wikipedia.

Detroitmi.gov-2dec2014

 

Relaterat

RT.com: Detroit restoring power following massive outage

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Beträffande Detroit, så är det inte osannolikt att det rör sig om en fabricerad händelse, en pilotstudie över vad som sker i ett stort samhälle när elen inte längre fungerar

    • Du har säkert rätt. Att nedsläckningen ägde rum i Detroit är ju tacknämligt då stan blev satt i konkurs för en tid sedan och majoriteten av befolkningen är arbetslösa. Inga större ekonomiska intressen skadas. Troligen studerades människors beteenden under denna händelse inför en mer storskalig cyber-attack som förväntas/planeras av US. De kan då, liksom Hitler, skylla på att “De andra startade”.

      http://offgridsurvival.com/entirepowergrid-cyberattack/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *