Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

K-vitaminspruta till nyfödda behövs ej – Ge istället till modern innan födseln

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 januari 2015
- Torbjörn Sassersson
Konakion

DEBATT. Efter att ha blivit varnad för skadliga tillsatser i K-vitaminspruta som rutinmässigt ges till alla nyfödda i Sverige beslöt vis oss för att förhindra läkarna på BB att ge vår son sprutan. De försökte då skrämma oss att vårt barnet kunde få hjärnblödning om inte sprutan gavs. Vi frågade varför vi inte kan ge vanliga K-vitamindroppar oralt. Det gick bra.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd 23 dec 2017

Barnläkaren sa att det gick lika bra att ge K-vitamin (K2) så vi fick ett recept på K-vitamin att hämta ut på ett apotek. Problemet var att två apotek vägrade lämna ut K-vitaminet eftersom det var avsett för injektion och inte för att ges oralt.

Vi löste det genom att gå till hälsokost och köpa K-vitamin (tabletter) där istället. Det innebar även att vi slapp problemet med eventuella skadliga tillsatser i K-vitamin i injektionsform.

I en intervju diskuterar dr Joseph Mercola och Cees Vermeer PhD behovet av K-vitamin. Vermeer betonar betydelsen av K-vitamintillskottet eftersom K-vitaminbrist kan förekomma hos mödrar och för att K-vitamin kanske inte förs över i hög grad via moderkakan.

Rådet är att mamman tar extra K-vitamin innan födseln och att man innan besöket på BB redan har inhandlat K-vitamin på hälsokost för att ge till barnet oralt direkt efter födseln.

Frågan är hur vanligt är det att spädbarn drabbas av hjärnblödning pga K-vitaminbrist. Enligt barnmorskan Kirsten Nisted är risken för hjärnblödning i själva verket enbart förenad med vissa omständigheter. Dessa är:

– barn som är födda för tidigt
– barn som har haft en påfrestande förlossning
– barn födda med sugklocka eller tång
– barn utsatta för andra trauma
– barn med medfödd leversjukdom

Uppgifter om hur vanligt det är med spädbarn som av ovan anledningar får hjärnblödning varierar, men det handlar om enstaka fall per flera tusen födslar.

K-vitaminspruta med Konakion kan ge biverkningar

Enligt Danderyds sjukhus är Konakion producerat av läkemedelsbolaget Novum och preparatet heter Konakion. K-vitaminen är inte naturligt utan syntetiskt. På bickpackseldeln finns information om biverkningar.

Biverkningarna av K-vitaminspruta som uppges är:

  • överkänslighetsreaktion med feber, hudutslag, svullnad och ibland blodtrycksfall i samband med intravenös injektion
  • lokala reaktioner vid injektionsstället.

Frågan vi måste ställa oss är, varför ska ett vitamintillskott ge biverkningar över huvudtaget? Ska vi acceptera det och hur stor roll spelar tillsatserna som finns i Konakion enligt bipacksedeln? Som förväntat vet inte läkarna det.

Ingredienserna i Konakion K-vitaminspruta

  • Fytomenadion (syntetiskt K-vitamin) 10 mg per ml
  • Glykocholsyra, natriumhydroxid, lecitin, saltsyra och vatten för injektionsvätskor.

Enligt Kemikalieinspektionen (se info) kallas natriumhydroxid även natronlut (lut) eller kaustik soda. De skriver att natriumhydroxid framställs genom elektrolytisk sönderdelning av koksalt (natriumklorid) med en av tre olika metoder; diafragma-, membran- och kvicksilvermetoden.

Natriumhydroxid används för sin sönderdelande, upplösande inverkan på organiskt material där det går in och angriper vid syreinnehållande grupper. Ämnets frätande egenskaper används vid olika typer av rengöring både i hushållen i t.ex. ugnsrengöring och i industrin för avfettning.

Funktionen för natronlut i Konakion är som konserveringsmedel.

Glykocholsyra är en i gallan normalt förekommande gallsyra. Den är en förening mellan cholsyra och glycin. Enligt Vårdguiden kan förhöjda halter av gallsyra i blodet ske vid hepatos och de skriver att gallsyra är helt ofarligt för mamman, men om gallsyrorna ligger mycket högt kan det finnas en viss risk för barnet (se info). Så frågan är hur bra det är att injicera glykocholsyra i spädbarn.

Bara denna läsning ger tillräckligt med förståelse för varför Konakion kan ge biverningarna: utslag, svullnad och blodtrycksfall.

Läkemedelsindustrin misstänks föredra K-vitaminspruta framför oralt intag

I intervjun frågar sig både Joseph Mercola och Cees Vermeer varför sjukhusen inte ger alla nyfödda barn K-vitamin oralt istället för med K-vitaminspruta. De har inget klart svar. För mig är det uppenbart. Läkemedelsbranschen som styr sjukvården tjänar mycket mer pengar på att sälja en spruta än att sälja en flaska K-vitamin från vilken läkarna ger K-vitamin oralt.

Tyvärr är det svårt i Sverige att finna butiker som säljer K-vitamin som droppar. Istället kan det tom vara bättre att modern ser till att äta K2-vitamin, järn och folsyra under hela graviditeten samt under hela amningsperioden. Vitaminerna går över via placenta. Att de inte skulle göra det verkar vara vilseledande information. Denna rekommendation kommer inte från läkare utan bygger på beprövad erfarenhet. 

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq