Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Folkhälsoministern: “Inget företräde till alternativmedicin”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 januari 2015
- NewsVoice redaktion

Gabriel WIkström om alternativmedicin 2015Folkhälsoministern kritiserar Barbro Westerholms och Anna Starbrinks debattartikel från den 11 januari i Expressen. “Låt mig vara tydlig: det är inte regeringens uppfattning, och inget regeringen överväger, att antroposofiska preparat skulle få en gräddfil till registrering eller godkännande som läkemedel.”

Det skriver Gabriel Wikström (S) som är Sveriges Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i en debattartikel idag i Expressen. | Pixelerat foto: Ylwa Yngvesson

Wikström skriver:

Tvärtom handlar den pågående processen om att få slut på decennier av särbehandling genom ständiga beslut om undantag från det ordinarie regelverket för läkemedel. De grundläggande principer som gäller i svensk och europeisk läkemedelslagstiftning ska tillämpas även på antroposofiska preparat.

Läkemedelsverket har utrett ett antal sätt som detta kan ske på. Dessa ska nu skickas ut på remiss.

Som ansvarig minister har jag några ingångsvärden i den fortsatta processen:

  • Det är Läkemedelsverket som ska avgöra vilka preparat som ska godkännas eller registreras. Det ska inte vara separata regeringsbeslut.
  • Läkemedel ska prövas i en enskild process för varje enskilt preparat. Dessa processer ska vara av samma art för så kallade antroposofiska läkemedel som för andra jämförbara preparat.
  • Som patient ska man alltid kunna lita på hälso- och sjukvården; de läkemedel som används inom den inkluderat.

Jag för gärna en dialog med Folkpartiet och andra partier om den exakta utformningen av det kommande förslaget kring hur dessa medel ska regleras.

Källa: Expressen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq