Japaner satsar på förnyelsebart

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Solar cells - Wikimedia Commons - Depuradora de Lluc

Det är förnyelsebart som gäller i Japan. Nu vill allt fler se de japanska reaktorerna stoppade för alltid fyra år efter att en tsunami orsakade kärnkraftsolyckan vid Fukushima. Efter katastrofen har landets energiförsörjning klarat sig på ett aktivt energisparande och import av olja och gas, skriver SVT.

Allt fler i Japan satsar på förnyelsebara källor tex på solenergi, säger Mika Ohbayashi vid Japan Renewable Energy Foundation i Tokyo. Priset på energitekniken har även sjunkit.

SVT träffade Takamasa Goto och hans familj. De bor idag i en villa i ett område med energilösningar in i minsta detalj. Till och med elbilar står till villaägarnas förfogande. Om fem år ska det bo ungefär ett tusen personer i det här området, säger Goto.

Takamasa Goto berättar även att han i januari 2015 tjänade omkring 800 kr på att sälja ström till elnätet i Fujisawa. Över tid blir det mycket pengar för ett familjehushåll.

Motståndet mot kärnkraft är stort i Japan. Media rapporterar då och då om radioaktiva läckor från Fukushima. Runt 120 000 människor i det drabbade området lever fortfarande evakuerade från sina hem på grund av strålningsriskerna, skriver SVT.

Den stora frågan är nu hur långt räcker det japanska folket vilja och arbete för att växla Japans energisystem från kärnkraft till förnyelsebara energikällor.

Japans premiärminister Shinzo Abe vill att kärnreaktorerna ska kunna tas i bruk igen och Mika Ohbayashi tror att 40% av energiförsörjningen ska tillgodoses med förnyelsebart år 2030. Det är nu upp till det japanska folkets viljestyrka om de ska kunna pressa ned kärnkraften till noll.

Text och re-write: Torbjörn Sassersson

Fukushima - Photo: Digital Globe

Foto på Fukushima: Digital Globe, Wikimedia Commons

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Visst är mycket av den sol och vindteknik som idag produceras både dyr och omiljövänlig. Men, de andra alternativen, som ligger i nedtystade skrivbordslådor, ska lyftas fram. Inte de alternativ som bidrar till fortsatt miljöförstöring och bindning, som nästan allt som våra regeringar och petroldollarproducenterna vill koppla upp oss till, via agenda 21 och dyl.

  • Förnyelsebart är en ej definierad term som närmast är en politisk floskel. Hållbart är definierat av FN däremot. Sol och vind är intermittent, dyr och miljöovänlig, tveksamt om det kan kallas hållbart och är snarare ett komplement.

    Känns lite märkligt att du ska falla för den retorik och alarmism som särintressen länge propagerat för.

  • Älskar nyheter som dessa. Mer fokus på hållbara alternativ! Är så ofantligt trött på att vi ska bindas upp till banker och gammal, stenålders, dyr energi som kräver att vi konsumerar andras ägda, genom beslagtagning med tveksamma metoder, jordiska tillgångar, som bara förstör för oss alla. (Även de som kortsiktigt tjänar på evig tillväxt, slavarbetssamhället och “förstörelsebar” energi. Men i deras värld är de vinnare om är så kortsiktigt bara för att de är bättre och rikare och har mer makt än alla andra, även om ALLA drabbas av detta tänkande.)
    Fler nyheter där människor samarbetar och bygger upp hållbara och mänskliga alternativ! Finns det INGA rika som vill satsa mer på något som skulle kunna gynna fler än de själva? Hoppas vi slipper en katastrof här innan vi vaknar på denna del av jorden.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *