Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fredsaktörer varnar: USA drar in Europa i krig och stor pågående atomkatastrof i Japan

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 mars 2015
- Torbjörn Sassersson
Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron

Lördagen den 7:e mars var jag föreläsare under Hudiksvalls fredsdagar och blev då grillad av kulturredaktör Gunilla Kindstrand om public service. Kunniga föreläsare berättade om händelseutvecklingar i världen som knappast når svenska folket som tex att Sverige nu dras in i ett krig mot Ryssland. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson, uppd kl 20:08, 11 mars 2015

Toru Bové - Foto: Torbjorn-SasserssonToru Bové (th) och Seiko Matsuda från Japan berättade om flykten från Japan efter Fukushima respektive hur USA napalmbombade hela Japan innan de släppte atombomberna. Detta övergrepp mot ett land visar vad USA är kapabla att göra om igen, i framtiden. Toru Bové som har en bakgrund som prisad superbike-förare berättade även om hur han som aktivist inom GreenPeace avslöjade att valköttet från den japanska sk forskningsjakten säljs dyrt bakom kulisserna till politiker, viktiga beslutsfattare i näringslivet och kändisar. Konsekvensen blev att 75 poliser grep honom och en kollega. Han blev anklagad för “miljöterrorism”.

Journalisten och dokumentärfilmaren Gösta Elmquist berättade om mörkningar efter Fukushima-katastrofen.

Överfallsdrönaren Dassault Neuron

Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd belyste hur Ryssland är inringat av amerikanska militärbaser och att svenska Esrange blivit Europas viktigaste bas för Dassault Neuron, världens största militära drönare med ett vingspann på 12 meter. Dassault från franskans “d’assault” betyder överfall*. Det franska företaget Dassault Aviation som ligger bakom superdrönaren ska under 2015 i samarbete med den svenska försvarsmakten för första gången i världen provflyga Neuron bestyckad med missiler och det sker i Norrland, där Esrange utgör en landningsplats för NATO:s potentiella krigföring mot Ryssland.

Russia Today ger ofta bättre public service än västmedier

Mitt bidrag i debatten handlade om hur media styrs från utsidan. Jag jämförde populäriteten mellan BBC, CNN och Russia Today (RT.com). Min åsikt är att Russia Today ofta ger mig som nyhetskonsument en bättre informationsservice än BBC och CNN sammantaget, särskiljt när det gäller tex Ukrainakrisen. RT.com i kombination med västliga medier ger mig “both sides of the story”. Utan RT.com, som når upp till 950 miljoner tittare globalt, får världen en fattigare rapportering om geopolitiken, anser jag.

Hudiksvalls-Fredsdagar-7mars2015

Pekpinne

Gunilla Kindstrand - Foto: VoglerModeratorn Gunilla Kindstrand (th) gjorde ett politiskt inspel i min presentation och hävdade att BBC är riktig public service och inte alls kan jämföras med RT.com. Kindstrand påpekade även att NewsVoice minsann blivit nämnd på Metros lista över bedrägliga sajter av Viralgranskaren Jack Werner. Moderatorns försök att sänka NewsVoice inför publiken var förvånansvärd. Jag var tvungen att påpeka att Metro insett sitt misstag och avfört NewsVoice från sin lista på skojarsajter.

Foto th: Vogler, Wikimedia Commons

Gunilla Kindstrand försvarade då Metro med att NewsVoice har länkat till sajter som sprider desinformation. Mitt svar är att det inte är sant. NewsVoice länkar till källor som avviker från den svenska åsiktskorridoren och jag menar att läsarna själva kan avgöra vad de anser är trovärdig information. Den principen, att lita på läsarnas intelligens, är inte precis svensk public service starka sida. Denna bristande tillit till svenska medborgarna är förmodligen en orsak till att alla ämnen som är politiskt, ekonomiskt eller ideologiskt laddade alltid är tillrättalagda av public service-kanalerna i Sverige. Svenskarna ska inte “oroas”.

Kindstrand fortsatte sedan under mitt föredrag och den efterföljande paneldebatten att växla mellan att vara neutral moderator, etablissemangets pekpinne och privat debattör. Trots protester från panelen fortsatte Kindstrand att sitta på tre stolar genom i princip hela konferensdagen.

Hudiksvalls-Fredsdagar3-7mars2015Konferensen spelades in av en professionell filmare som arbetar för bla SVT och det är för mig oklart om videomaterialet ska läggas ut på webben eller sändas i TV. Jag röstar på att hela materialet bör läggas ut på webben av flera skäl, inte minst för att förmedla vad mycket information och nyheter av stort allmänintresse som bara når svenska folket genom bloggosfären och nya nätmedier som NewsVoice.

Foto th på Agneta Norberg

Svenskarna måste engagera sig för att stoppa ett krig mot Ryssland

Under lördagen den 7 mars utdelade Fransisko Condro som arrangerar Soul Aid Gala priset Årets Brave Heart till undertecknad. Min fru tog emot priset. Det kändes mycket inspirerande.

Motiveringen löd:

“Årets Brave Heart genom Torbjörn Sassersson, VD och redaktör på nättidningen News Voice som tar upp hälsa, världspolitik, vetenskap och även – för samhället – obekväm undersökande journalistik.”

Jag hoppas att allt fler människor i Sverige inspireras att komma ut i den svenska debatten, ta ställning för förnuft, demokrati och transparens. Vårt land och Europa behöver mer än någonsin detta engagemang från medvetna medborgare.

Anledningen är att starka krafter försöker dra in Europa i ett krig mot Ryssland. Personer som analytikern Gerald Celente, den tyska och tidigare CIA-betalda journalisten Udo Ulfkotte, den fd ryska presidenten och fredspristagaren Michail Gorbachev har alla senaste tiden varnat för detta krig som enbart USA:s krigsindustri tjänar något på. 

Text: Torbjörn Sassersson

* Peter “Faktoider” Olausson skriver på Twitter: “Firma Dassault har namn efter grundaren, som tog efternamnet efter sin brors kodnamn i motståndsrörelsen.”
NewsVoice kommentar: Det stämmer säkert, men “d’assault” betyder fortfarande överfall på franska. Framtiden får utvisa om Dassault Neuron kommer att användas för överfall eller inte. En sak är klar, drönaren ska bestyckas med vapen. 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq