Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

WHO: Ogräsmedlet Roundup från Monsanto som innehåller glyfosat kan ge cancer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Roundup Ready

NOTERAT. Ett av världens mest använda ogräsmedel, Roundup, kan framkalla cancerformen Non-Hodgkin lymfom, enligt TT. Det är världshälsoorganisationen WHO:s cancerforskningsinstitut som slår larm om att den verksamma beståndsdelen glyfosat nu klassas som ”sannolikt” cancerframkallande.

WHO påpekar att resultaten grundas på ”begränsade bevis” från studier i USA, Sverige och Kanada. Redan 1985 pekadedes glyfosat ut som en cancerrisk, efter försök på möss, men de studierna drogs tillbaka 1991.

NewsVoice som varit i kontakt med Kemikalieinspektionen kan meddela att myndigheten inte uppdaterat sin syn på riskerna med glyfosat på minst 10 år, trots alarmerande artiklar i utländska medier sedan många år.

Användningen av glyfosat har sedan 1995 ökat väsentligt till cirka 650 ton per år 2010 i Sverige, enligt statistik från Kemikalieinspektionen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq