Tror svenska alternativrörelsen att samhällsförändring kommer utan ansträngning?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2015
- NewsVoice redaktion
Mats Sederholm

Mats SederholmDEBATT. Vill vi ha en alternativ värld eller vill vi ha alternativvärlden som hobby? Är protester meningsfulla eller är de styrda, vem är vaken och vem sover? Gammelradikaler sviker och etablissemanget sluter sig allt hårdare samtidigt som de gamla styrande systemen eroderar och människor tappar alltmer förtroende. Etablissemanget vi litat till så länge är på väg att krackelera och alltfler anar något annat mellan sprickorna.

Text: Mats Sederholm,  HumanCreations

Jag har under något år försökt att uppmärksamma läsare på de proteströrelser som pågår runt om i världen. Det är unikt, det är kraftfullt och det sker på riktigt även om det i Sverige är ganska så tunt med liknande.

Inom alternativrörelsen så tycks intresset för detta vara lågt vilket är förvånande då man skulle kunna tro att det starka intresset för alternativ till skolmedicin, GMO, gifter i maten, Main Stream Media (MSM) med mera också skulle innebära att man faktiskt verkligen vill ha något annorlunda, ett slags paradigmskifte och då någon slags uppgörelse med det gamla.

Men jag kanske har fel, kanske alternativintresset bara är en hobby, liksom dataspel, joggning eller matlagning? Kul att förstå och pyssla med och kopplat till en själv men aldrig något som egentligen har att göra med vad som händer i världen eller kopplat till de värdesystem, den grundkultur och de normer som sätter ordningen och ytterst säkerställer allt vad vi söker ett alternativ till.

Min hypotes förstärks dessutom av att tanken på en annan värld, att se en revolution och allra helst en evolution, visar sig skapa mer motstånd än intresse. Stundom till och med hat. “De insatta” upplyser gärna om att revolutioner är skapade av de styrande, vi som “vaknat” vet ju, eller hur? Vi har ju läst på om alla historiska exempel på när Illuminati lurat människor med nästa ledare. Nä, alla försök att förändra världen ska man ta med skepsis, vi vakna går ju inte på sånt eller hur? De bakomliggande krafterna finns överallt, de infiltrerar precis allt som sticker ut, allt är bara ett spel, “mind-control” och alla är bara lurade, alla utom vi, “vi vakna” som ser igenom allt.

Och förresten, om man är andligt upplyst så vet man dessutom att man inte behöver vara så fysisk och utåtriktad, det räcker om man vårdar sig själv och är fokuserad kring sin självutveckling, att man uppträder korrekt mot sin allra närmaste.

Många menar att det sista vi ska göra är att bege oss ut på gatorna, eftersom protester leder till att systemet ges ytterligare anledning till övervakning, kontroll med mera. Ahaaa, smart tänkt liksom! Nja då är det bättre att vi nöjer oss med gillaknappar, går på workshops, äter rätt kost och bara veeeet allting.

Det är något med det här som inte stämmer.

Som en uppvaknandedröm, men fortfarande sovande.

Jag misstänker att många av er som läser det här just nu känner en vrede stiga upp inom, riktad mot dessa ord, mot denna oförskämda generalisering, mot att det är inte sant, att ni känner er kränkta, av mig, att jag inte fattat någonting, att jag sviker, bra, ta tillvara på den vreden. Det är just den jag är ute efter.

För jag är ännu mer övertygad om att vi alla så in i helvete mycket längtar efter något annat än denna förbannade skapelse som etablissemanget vill få oss att tro är det mest civiliserade vi kan åstadkomma. Och den längtan är så vaken den någonsin kan bli. Den intuitionen, den kraften är kristallklar och därför är den också något vi ska hålla hårt om.

Men när våra sinnen, när våra tankeregler levererar en nettoeffekt som får oss att hålla oss ifrån en tanke på en annan värld, som får oss att rata människor som vill väcka upp och skapa något annat i denna verklighet då vet jag också att vi har ett virus inbyggt. Ett virus som är smartare än alla “vakna”. En röst som säger “gör inget, tro inte på förändring, tro inte på de som står upp och höjer rösten”.

Russel Brand | Photo: Russelbrand.comRussel Brand, Julian Assange, Edward Snowden, Thomas Di Leva, Martin Luther King med flera, jovisst de kan alla vara CIA-anställda, blir du lyckligare om det vore så? Fråga dig vad för energi som då dominerar ditt sinne, ser du murarna runt omkring dig, de som får dig att krypa ihop, som får dig ett leverera NOLL uppror, NOLL revolution, NOLL förändring och som förvandlat hela dig till en NOLLA. Ett insiktskadaver lika oförmögen som 60-talets pårökta hippies. En slav för evigt kättrad vid systemets fötter. Och för er som tror att det finns en centralt styrande kraft bakom allt, den kraften har i så fall spelat ut sina kort helt perfekt. Så väl att de som tror sig vara vakna, i själva verket sover lika djupt som någon annan.

Trots allt tror jag att det inte är så många som passar in på detta, men tillåt mig att vara lite provocerande.

Jag vet också att många är bittra över att ingenting ändras, att hopp släcks ner men det beror på att man hoppas på den gamla världen ändå ska kunna skapa en skillnad. Det kommer den inte att göra. Hur många gammelradikala det än står på scenen och lovar.

NewsVoice berättade efter ETC:s (“nyhetstidningen från vänster”) releaseparty (artikel) optimistiskt om vad den kunde tänkas göra, men den har segnat ihop till en klassisk mainstream-blaska utan spets, krydda eller lust till förändring. NewsVoice-redaktören Torbjörn Sassersson trodde på det vilket jag tycker var rätt för vi ska fortsätta se förändring framför oss, vi ska försöka tro men inte bli förvånade när det visar sig vara “samma gamla story”. Jag vill så mycket. Ja, så mycket att jag häromveckan prenumererade på tidningens helgupplaga eftersom det gav mig rätten att få skriva en uppmuntrande kommentar till en enstaka journalist i en enda artikel som bröt lite av koncensustransen.

Roya Hakimnia berättade om feminismen som tillåts ta utrymme tv i mellersta östern, en icke politiskt korrekt och sakligt understödd artikel som jag blev glad över. Ett undantag i den storm av propaganda som ständigt pekar ut världens onda ting i öster och allt det goda här i väst. Idag är artikeln oförkarligt borttagen bland ETC:s ledarartiklar, inklusive min kommentar och dessutom så tog de bort mitt konto.

Noterat av Torbjörn Sassersson:

best-of-dagens-etc-2014“ETC har blivit alltmer förutsägbar och politisk korrekt. Vid lanseringsfesten den 17 januari 2014 av Dagens ETC annonserade Johan Ehrenberg, Ekis Ekman, Andreas Gustafsson, Maria-Pia Boëthius m.fl. att ETC skulle:”

  • ställa etablissemanget mot väggen,
  • pusha makthavare till klara svar,
  • kritisera svenska medier,
  • vara en modig tidning,
  • ta fram alternativa fakta,
  • beskriva hur världen egentligen fungerar, trots att en minoritet kontrollerar världen,
  • skapa aktivism,
  • minska klyftan mellan folk och medierna och
  • att ETC:s ”existensberättigande är att den ska välja en annan världsbild”, citat av Andreas Gustafsson, chefsred, ETC.

Insikterna om medias och politikers svikna löften är vi inte ensamma om. Det mirakulösa som sker på jorden just nu är att protester pågår som aldrig förr. De gör det utan inbördes samarbete, det är inte “en rörelse”, det är inte “en politik”, det är inte “en ideologi”. Kapitalismen, staters övervakning och kontrollbehov och den globala kontrollen är på dagordningen. Folk är nyktra och förbannade, folk ser hela systemet, de ser sammanhangen och de levererar kritiska budskap. Det ser ljusare ut än någonsin. Missnöjen med – politiker, med media, med bonusar, med en sinande demokrati, med en katastrofal miljöpolitik, med det faktum att ett fåtal, utan protester från etablissemanget, ökar sin kontroll över flertalet – har inte skapat en revolution men det har skapat sprickor djupt ner i rötterna, i människors undermedvetna och nu börjar förtroendet erodera sönder på riktigt.

Men vi måste själva våga se en annan värld framför oss. Vi måste våga tro på människans kraft. Människor är inte destruktiva, de är inte giriga och våldsamma från födseln. Men människor liksom allt annat liv som “planteras” i en miljö där det råder brist kommer också att fungera i rädsla, i rädslan att gå under. Bevakning, kontrollbehov, avund, främlingsfientlighet och våld växer som ogräs i sådana här miljöer. Vägen bort från detta går via människors uppgörelser med det gamla, därför måste vi våga uppmuntra till protester och förändring.

Alla eror och perioder kommer och går. Även den västerländska, materialistiska och mekaniska eran som präglat oss så länge kommer att spricka och jag menar på att detta redan är på väg. Det är inte byggt på tro, det bygger på flera års researchande och fakta.

Text: Mats Sederholm, HumanCreations

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice