Sisu Meltdown – En film om kärnkraftutbyggnaden i Finland – Leon Berthas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 april 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock

NewsVoice har följt inspelningen av ”Sisu Meltdown” om riskerna med kärnkraft nära Sveriges gräns. Filmen som är gjord av en ung filmare som heter Leon Berthas (19) ställer frågan om Fukushima-katastrofen kan hända i Finland eller till och med i Sverige.

Etablissemanget berör inte denna fråga och just därför är den så laddad. Många tror att nordisk kärnkraft är säkrast i världen. Är den? NewsVoice har börjat att publicera en lång artikelserie – “Fukushima Untold Stories – av Toru Bové  från Japan och han menar att svenska kärnkraftverk är mindre säkra än de i Japan.

I filmen “Sisu Meltdown” konstaterar Leon Berthas att Tyskland beslöt sig för att börja avveckla sin kärnkraft pga kärnkraftkatastrofen i Japan. I Sverige gör man ingenting och i Finland vill man till och med bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, bara 15 mil från svenska gränsen.

“Sisu Meltdown” – en dokumentärfilm av Leon Berthas

Läs mer om inspelningen och resan: Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *