Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ny avhandling: “Penningmakten – Ett medel för frihet eller slaveri?” – av Isac Boman

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 april 2015
- NewsVoice redaktion

Ålands Radio, en lokal Public-Service-kanal på Åland, gjorde i fredags en intervju med åländske Isac Boman om hans magistersavhandling i nationalekonomi vid Åbo Akademi: “Penningmakten – Ett medel för frihet eller slaveri?”.

Ålands Radio

Isac BomanIsac Boman karakteriserar sin avhandling som en historisk och filosofisk analys av pengar. Perspektivet är mycket omfattande mot bakgrunden av traditionella penningteoretiska perspektiv, och är, som författaren säger, (i rubriken på en tidigare version) ”en betraktelse bortom rådande konventioner”.

Avhandlingen är uppbyggd av 3 kapitel. Det första kapitlet ”Vad är pengar?” handlar om 7 olika (och mycket olika) sätt att se på pengar. Kapitel 2 är benämnt ”Det moderna penningsystemet”, men handlar om mycket annat än detta.

Boken handlar om alternativa penningsystem betraktade mot bakgrunden av 7 olika kriterier för penningsystem:

  1. kontroll,
  2. reserver,
  3. konvertibilitet,
  4. räntemekanismen,
  5. monokultur och multikultur,
  6. integritet och transparens och
  7. målfunktioner.

Bomans avhandling är originell och kritisk, och där bugas inte för auktoriteter. Ämnet är synnerligen aktuellt på olika sätt (finanskriser, skapandet av nya pengar (LETS), krypterade (”decentraliserade”) pengar).

Isac Bomans avhandling (PDF)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq