Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

190+ forskare varnar världen för mobiler och surfplattor – Tekniken dödar oss i förtid

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 maj 2015
- Torbjörn Sassersson
Dr Martin Blank

Idag vädjar 190 [205] forskare direkt till FN och WHO om hälsoriskerna med strålningen från mobiltelefoner, surfplattor, basstationer och WiFi-utrustning. Dr Martin Blank från Columbia University i USA med sina kollegor konfronterar därmed telekomindustrin med ett tydligt budskap. Forskarna hävdar att allmänheten måste skyddas och sjukvårdspersonal informeras om riskerna.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. 20 april 2016 [Martin Blank säger 160 forskare i videon, men enligt källan har antalet ökat]

Doktor Martin Blank säger i ett videomeddelande:

”Jag kommer med obekväma nyheter om våra favoritleksaker mobiler, surfplattor, wifi med mera. För att tala klarspråk skadar de cellerna i våra kroppar och dödar många av oss i förtid. Vi har skapat något som skadar oss och som håller på att spåra ur” – Dr Martin Blank, Columbia University

Professor mobiletelefoniDen svenska cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell säger:

”Forskningen visar genomgående ökad risk för hjärntumörer (gliom och hörselnervstumör). Det är brådskande att revidera gällande riktlinjer”.

Den internationella samlingen av forskare som gått samman i denna appell till FN och WHO [appell på svenska, PDF] kräver nu bland annat att:

  • barn och gravida kvinnor skyddas,
  • allmänheten informeras och vårdpersonal utbildas om hälsoriskerna med elektromagnetiska fält,
  • regeringar finansierar utbildning och forskning om elektromagnetiska fält och hälsa som ska vara oberoende av industrin och att
  • lågstrålande områden “vita-zoner” bör inrättas.

Swisha Sassersson 5 krMona Nilsson som är ordförande på Strålskyddsstiftelsen höll nyligen ett uppskattat föredrag på Riksdagen ditt hon blivit inbjuden av två riksdagsledamöter för att berätta om riskerna med strålning och elektromagnetiska fält. Hon instämmer med Martin Blank att industrin fått bestämma riktlinjerna alldeles för längre. De gränsvärden för strålning som finns är inte anpassade för människor utan istället för att tekniken ska fungera optimalt, säger hon till NewsVoice.

Läs mer: 190 [205] experter uppmanar FN och WHO att bättre skydda människor mot hälsorisker med strålning från trådlös teknik

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

  • Fd Microsoft-VD: Låt inte barnen vara nära uppkopplad mobil eller surfplatta


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq